Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 апреля 2024, вопрос №106131 250₴

Анулювання мобілізаційного розпорядження

Доброго дня, ТЦК видало мобілізаційне розпорядження на рік вперед, протягом року у мене відстрочка від призову, чи змушене буде ТЦК анулювати мобілізаційне розпорядження при умові, якщо я протягом року влаштуюсь на роботу з бронню або піду навчатись і надам ТЦК відповідні документи?

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович
    Богун Сергій Павлович 12 дней назад

    Юрист, г. Днепр, 24 года опыта

    Доброго дня.

    Так. МР буде анульовано у разі Вашого бронювання чи отримання відстрочки згідно законодавства та надання відповідних доказів (заяви про надання відстрочки з відповідними документами).

    Однак тут матиме роль строк відстрочки чи бронювання.

    Якщо термін бронювання чи відстрочки закінчуватися раніше дати зазначеної в МР - його не анулюють.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич 12 дней назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Доброго дня, Олеже!

    Я так розумію, що Ви демобілізований строковик та Вас зарахували до частини у ОР-1.

    Стаття 39 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу:

    Призов на військову службу під час мобілізації. Демобілізація

    Частина 1.

    Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Стаття 39-1. Призов на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

    Частина 1.

    Для оперативного доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України за поданням Головнокомандувача Збройних Сил України може бути прийнято рішення про призов громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

    Частина 3.

    Призов громадян України на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період та їх оповіщення здійснюються командирами військових частин - стосовно громадян України, які проходять службу у військовому резерві за контрактом та/або зараховані під час такої служби до військового оперативного резерву, та керівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки - стосовно громадян України, які після їх звільнення з військової служби зараховані до військового оперативного резерву.

    Частина 4.

    Резервісти зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях).

    Частина 6.

    Громадяни України, які призиваються на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, проходять у встановленому порядку обов’язковий медичний огляд.

    Частина 8.

    Призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Частина 11.

    Порядок проведення призову громадян України на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період визначається цим Законом. Особливості призову громадян України на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період встановлює Генеральний штаб Збройних Сил України.

    Відповідно до Указу Президента "Про Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України":

    Особливості проходження служби у військовому резерві під час особливого періоду.

    120-1. Під час особливого періоду особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам її проходження, в обов’язковому порядку зараховуються до військового оперативного резерву.

    Контракт про проходження громадянином України служби у військовому резерві не може бути припиненим (розірваним) в особливий період, а громадянин, який його уклав та зарахований до військового оперативного резерву, продовжує службу у військовому резерві на умовах, визначених законодавством, до завершення особливого періоду. Після завершення особливого періоду громадяни, які проходили службу у військовому оперативному резерві, мають право в добровільному порядку укласти контракт на проходження служби у військовому резерві на умовах, визначених законом.

    120-2. Призов резервістів військового оперативного резерву на військову службу здійснюється у випадках та порядку, визначених законами України "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    120-4. Під час особливого періоду особи, звільнені з військової служби, зараховуються до військового оперативного резерву наказами командирів (начальників) військових частин (установ). У наказі вказуються посада, на яку призначений резервіст, та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, у якому він буде перебувати на військовому обліку. Зазначений наказ доводиться до резервіста під особистий підпис у день звільнення.

    Дані про зарахування військовослужбовця до військового оперативного резерву заносяться до його військово-облікових документів.

    Особливості ведення військового обліку резервістів, зарахованих до військового оперативного резерву, визначаються Генеральним штабом Збройних Сил України.

    120-5. Резервіст військового оперативного резерву зобов’язаний:

    ознайомитися з наказом командира (начальника) військової частини (установи) про зарахування до військового оперативного резерву під особистий підпис;

    прибути у п’ятиденний строк після звільнення в запас до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання для взяття на військовий облік;

    під час вибуття з військової частини (установи) та під час взяття на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки уточнити порядок своїх дій на випадок призову на військову службу;

    зберігати після звільнення і до кінця особливого періоду військову форму одягу, якою він був забезпечений Міністерством оборони України, та в разі призову на військову службу мати її із собою під час прибуття до військової частини (установи);

    у разі зміни місця проживання, порядку оповіщення, сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання, освіти, місця роботи, посади або номера телефону повідомити про це відповідному командиру (начальнику) військової частини (установи) та керівнику територіального центру комплектування та соціальної підтримки в семиденний строк;

    з’явитися у разі оповіщення командиром (начальником) військової частини (установи) або керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки про його призов на військову службу до військової частини або на збірний пункт територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманій повістці (повідомленні).

    Отже, Ви не матимете право на відстрочку, як заброньований, але будете мати відповідне право, як студент.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олег Клиент 12 дней назад

      Якщо я заброньований держорганами і проходжу службу в них, яким чином мене призвуть з одного держ.органа в інший?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 12 дней назад

        Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

        Призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

        Бронювання - це другий абзац частини першої статті 23 ЗУ "Про мобілізацію".

    • Олег Клиент 12 дней назад

      Маю на увазі державні спец.служби

    Корнійчук Євген Іванович
    Корнійчук Євген Іванович 12 дней назад

    Юрист, г. Киев, 8 лет опыта

    Доброго дня, якщо на період явки по мобілізаційному розпорядженню, ви будете мати підстави для відстрочки і заявати про це, вас не мають право мобілізувати. Поважна причина не явки. За мобілізаційним розпорядженням лікарняний.

    Також, якщо працевлаштуєтесь на підприємство критичної інфраструктури або у органи поліції ви будете мати право на відстрочку,, повідомте про це тцк до періоду явки.

    Дерій Владислав Олегович
    Дерій Владислав Олегович 12 дней назад

    Юрист, г. Полтава, 4 года опыта

    Доброго дня!

    Якщо Ви матимете відстрочку на дату зазначену в мобілізаційному розпорядженні - Вас не зможуть мобілізувати.

    Для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації - початком проходження військової служби вважається день відправлення у військову частину з відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Тому, якщо у Вас з'явиться бронь до дати зазначеної у повістці на відправку або мобілізаційного розпорядження та Ви про це належним чином сповістите ТЦК - Вам повинні будуть надати відстрочку від призову на військову службу.

    Проте, потрібно знати - Вас зарахували в оперативний резерв чи ні? Для резервістів та військовозобов'язаних підстави для відстрочки на даний час різні. В першу чергу це пов'язано з тим, що ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію змінюється", а про інші закони забувають.

    На сьогоднішній день - військовозобо'язані мають право у зв'язку з навчанням, бронюванням та працевлаштуванні у спецслужбах, а резервісти такого права не мають.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України