Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 апреля 2024, вопрос №106187 400₴

Мобилизация согласно нового закона

Здравствуйте! Подлежит ли мужчина мобилизации, если у него 3 группа инвалидности?
С юношеского возраста уже инвалидность(проблемы со спиной). Не служил ранее. Отец погиб на фронте.
Благодарю за ответ!

Ответы юристов (9)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно нового закону особи з інвалідностью не підлягають мобілізації.

    Норма закону

    Не підлягають мобілізації визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);.

    За їх добровільної згоди такі особи можуть проходити військову службу за контрактом.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Ні, не підлягає, по 2 причинам: наявність у нього 3-ої групи інвалідності, а також у звʼязку із загиблим батьком у ході бойових дій.

    Тому не хвилюйтеся. Але можливо йому доведеться пройти ВЛК при оновленні даних у ТЦК.

    Який військово-обліковий документ має чоловік?

    • Валерия Клиент 12 дней назад

      Є документи, які підтверджують,що батько загиб на фронті та білий білет

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Зрозуміло! Якщо він має військовий квиток, а не довідку, видану взамін військового квитка, можливо йому не доведеться навіть проходити ВЛК для оформлення відстрочки від мобілізації. Якщо ВЛК доведеться проходити, теоретично його можуть навіть визнати непридатним з виключенням з військового обліку.

        Але акцентую увагу, що він має гарантоване право на відстрочку, незалежне від будь-яких обставин. По суті, ТЦК має видати йому довготривалу відстрочку, адже на те є всі підстави.

        ВИСНОВОК: він не підлягає мобілізації ні за яких умов. Якщо він хоче оформити письмову відстрочку, йому доведеться відвідати ТЦК та СП.

        З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерія!

    Не хвилюйтесь осіб з інвалідністю будь якої групи не мобілізують не за старим, не за новим законодавством ні за яких умов!

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізацію" в новій редакції:.

    "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6–12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);"

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Валерія!

    Хотів додати, що при тому абсолютно немає ніякого значення, який у чоловіка військово-обліковий документ і чи направлять його на ВЛК, чи ні!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Хлопець має право на відстрочку відразу по 2 підставам, тому не підлягає мобілізації.

    Згідно законодавства діючого на даний час та законопроєкту 10449, який набере чинності в травні цього року - Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:
    • визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6–12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
    • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Для оформлення відстрочки по інвалідності хлопцю потрібно подати до ТЦК заяву про відстрочку, військово-обліковий документ, довідку МСЕК.

    Якщо він хоче оформити відстрочку у зв'язку із смертю батька йому необхідно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Військово-обліковий документ

    3. Свідоцтво про народження

    4. Свідоцтво про смерть батька

    5. Документ військового характеру, що свідчить про загибель батька (це можуть бути : сповіщення сім’ї центром комплектування, результати розслідування про смерть, довідка військової частини про те, що чоловік загинув під час заходів з оборони і стримування агресії Російської Федерації, довідка з ТЦК, довідка ВЛК де зазначена інформація щодо загибелі)

    При особистій явці до ТЦК хлопцю обов'язково потрібно зареєструвати заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від нього заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Законопроєкт 10449 (який набере чинності після 16 травня) передбачає, що відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших 30 державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, чоловік має право на відстрочку. У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Висновок МСЕК+ акт огляду

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, це буде підтримувати подачу такої заяви.

    Також, я би вам радив зробити нотаріально завірені копії згаданих документів одразу, і носити їх з собою. Для уникнення не порозумінь з працівниками ТЦК.

    Турчин Ярослав Александрович

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ВАЛЕРИЯ!

    Редакция пункта 2 части первой статьи 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации"", которая вступит в силу с 18 мая, допускает довольно широкую и неясную трактовку.

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6–12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Если трактовать согласно правилам правописания украинского языка, то на срок 6-12 месяцев касается только вывода ВЛК, а не признания в установленном порядке лицами с инвалидностью.

    То есть, исходя из грамматического построения данной нормы - согласно пункту 2 части первой статьи 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации" с 18 мая 2024 года, гражданин Украины, признанный лицом с инвалидностью (без уточнения группы) - должен иметь право на отсрочку от призыва на воинскую службу во время мобилизации.

    Для улучшения своих шансов на отсрочку кроме справки МСЭК лучше иметь при себе какое-либо удостоверение, выдающееся по инвалидности (пенсионное удостоверение, удостоверение о льготах из собеза). Тогда не придется выслушивать от "блатника, пристроенного в ТЦК" (вместо ограниченно годных с фронта) о том, что Вы себе купили бумажку в МСЭК и никакой Вы не инвалид. И такое бывает увы.

    Как понимает и как будет применять данную норму ТЦК и Министерство обороны, сказать трудно. Как захотят, так и будут применять.

    Если инвалидность пожизненно установлена до 24 февраля 2022 года, то проблем быть не должно по идее. Но и расслабляться заранее не стоит. Так как даже если у человека есть право на отсрочку, есть десятки схем, придуманных ТЦК, чтоб обмануть человека и отправить в армию.

    В случае желания получить документ об отсрочке, рекомендую предварительно посылать заявление об отсрочке через запущенный Кабинетом Министров Украины до июня месяца "Электронный кабинет военнообязанного". Обещают, что такая функция в кабинете будет. Как это всё исполнит Правительство и криворукие программисты - поживём-увидим (надеюсь не так, как с Единым государственным демографическим реестром, который живёт своей жизнью, отдельной от законов Украины).

    Также новая редакция статьи 23 Закона даёт право на отсрочку по погибшему отцу (пункт 4 части третьей статьи 23 Закона Украины "О мобилизационной подготовке и мобилизации").

    Эта норма в новой редакции выглядит следующим образом:

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    4) жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;

    По этой статье проблем должно быть меньше, а уважения в ТЦК больше. Хотя бывает по-разному.

    Кстати, несмотря на устную позицию ТЦК, никто не запрещает гражданину Украины оформлять отсрочку по ОБЕИМ причинам, а не выбирать. Потому ничто не мешает подать либо же 1 заявление с двумя причинами для отсрочки и 2 пакетами документов, либо же два заявления с двумя пакетами документов.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України