Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 21 апреля 2024, вопрос №106317 250₴

Студент-резервіст відстрочка буде?

Доброго дня, 34 роки, освіта повна середня, планую поступати для відстрочки, але в в звязку з інформацією яку знайшов в інтернеті, що до відстрочки за навчанням: Стаття 39-1 та частина 8 Призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". І все ніби нічого, є така відстрочка, але якщо перейти при натисканні на посилання про частину 2 ст 23 в статті, автоматично “перекидає” на ч 3 ст 23 ЗУ “
Выходить що у зв’язку з активними змінами до законодавства, до ст 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", в 2022 році було внесено нову частину, яка стала ч 2.
☝️А підстави для відстрочки “перемістились” в ч 3.
Виходить тепер не має ніяких законних відстрочок для резервістів та тих хто в оперативному резерві? І як тоді з конституцією що всі мають право на освіту.

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви будете мати право на відстрочку, якщо буде те навчатись на бакалавра.

    Зі змінами

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури

    Для вступу у навчальний заклад треба мати військовий квиток.

    Для отримання відстрочки треба подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Студентський квиток

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Єдине на що потрібно сподіватись так це те, що після після набрання чинності законопроєкту 10449, який внесе зміни до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" законотворці найближчим часом внесуть відповідні зміни до статті 39-1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу".

    Це питання особливо гостро стоїть у зв'язку з тим, що багато строковиків після звільнення відразу зараховують в оперативний резерв.

    На жаль, через невідповідність законодавства діючого на даний час строковики не мають права на відстрочку у зв'язку з навчанням.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олександре!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць, підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Оскільки Ви маєте повну загальну середню освіту, то перед Вами відкриті двері всіх учбових закладів, то перед Вами відкриті двері усіх учбових закладів, перерахованих вище. Це не буде порушенням послідовності освіти. Відповідно до статті 10 ЗУ "Про освіту":

    Рівнями освіти є (необхідне виділив жирним шрифтом):

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти".

    Щодо відстрочки стосовно резервистів, то остання передбачена частиною 8 статті 39-1 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    "Призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    І так, дійсно, в даній підставі є деяки "нестиковки", про які Ви зазнчили, проте, на мою думку, відповідні помилки повинні бути виправлені й головне не посилання, а саме частина, яка зазначена у статті, а частина 2 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" включає підставу для відстрочки у зв'язку з навчанням.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви матимете право на відстрочку вразі продовження навчання.

    Рівні, ступені та кваліфікації вищої освіти:

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр);

    перший (бакалаврський) – бакалавр;

    другий (магістерський) – магістр;

    третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;

    науковий рівень – доктор наук.

    Ваша підстава:

    Право на відстрочку мають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас, Олександре!

    Так, це саме те, про що я і зазначав раніше.

    Все ж отримання мобілізаційного розпорядження або повістки на відправку не буде вважатися добровільною згодою на мобілізацію. Ви зможе реалізувати право на оформлення відстрочки, якщо у Вас будуть на то підстави.

    Наприклад, зараз більшість строковиків прагнуть вступити до закладів освіти. Перешкодою для вступу наявність мобілізаційного розпорядження не буде, звісно.

    Але є певні нюанси з отримання потім відстрочки від мобілізації, з огляду на технічні помилки в законодавстві.

    Ваше зарахування до резервістів законно, якщо наказ було видано командуванням військової частини, оскільки?

    УказПрезидента України

    Про Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України

    12. На службу у військовому резерві приймаються громадяни (крім тих, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації), які пройшли професійно-психологічний відбір, перевірку рівня фізичної підготовки та визнані придатними до служби у військовому резерві за станом здоров'я.

    120-4. Під час особливого періоду особи, звільнені з військової служби, зараховуються до військового оперативного резерву наказами командирів (начальників) військових частин (установ). У наказі вказуються посада, на яку призначений резервіст, та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, у якому він буде перебувати на військовому обліку. Зазначений наказ доводиться до резервіста під особистий підпис у день звільнення.

    Отже, саме військові частини наділені повноваженнями щодо зарахування військовослужбовців, які звільняються з військової служби, до оперативного резерву. Тому тут все законно. Відмовитися, на жаль, Ви не можете.

    Проблеми у відстрочці пов'язані з тим, що відповідно до чинного законодавства, призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (стаття 39-1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу").

    Але якщо перейти на текст статті 39-1 на сайті ВРУ, то гіперпосилання, що створено на частину другу, перекидає на частину третю, де і зазначено про відстрочку на підставі навчання. Проблема вся в тому, що коли вносилися зміни до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", було доповнено частину другу статті 23 такого змісту "...Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання...", а в статті 39-1 зміни не внесли, на жаль... Тому це поки що велика проблема для оформлення відстрочки саме по навчанню. Але все має вирішитися. Я на позиції того, що Ви матиме право на відстрочку від мобілізації. Я, наприклад, направляв відповідні подання нардепів, аби вони звернули увагу на ці нюанси.

    ВИСНОВОК: ситуація з строковиками наразі складна та не врегульована на 100 % з огляду на недосконалість законодавства. Але не будемо забігати наперед, адже з часом ці прогалини МАЮТЬ БУТИ ліквідовані. Принаймні віримо в це.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України