Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 23 апреля 2024, вопрос №106450

Мобілізіація Батько інвалід 2 групи

Доброго дня!
Хотів би уточнити, щодо можливості оформлення відстрочки, у наступній ситуації
Маю батька, інваліда 2 групи з дитинства, розлучений.
Має двох дітей, я , та ще один син з інвалідністю 2 групи від народження.
Тут в принципі все зрозуміло.
Але у батька є мати - 80 років.
Чи може це стати перешкодою?
Адже в законі замінили поняття "працездатні" на "не військовозобов'язані"

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тарасе!

    Згідно із Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць, підстава для відстрочки у зв'язку з інвалідністю батьків виглядає наступним чином:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Отже, виходячи з цієї норми Ви маєте права на відстрочку тільки у випадку, якщо Ваша мати буде визнана такою, що сама потребує постійного догляду.

    Тому, вбачаю проблеми у Вашому випадку з отриманням відстрочки за цією підставою та раджу зусередити увагу на постійному догляді за одним із батьків:

    "9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Ця підстава для відстрочки не передбачає доказування того, що відсутні інші особи, які можуть доглядати за одним з Ваших батьків. Все, що від Вас потрібно в даному випадку - це довідка ЛКК форми 080-4 (080-2) для одного з батьків та підтвердження того, що Ви здійснюєте за останнім постійний догляд. Такими документами станом на зараз можуть бути: довідка про компенсацію за догляд на непрофесійній основі або акт встановлення факту здійснення постійного догляду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Тарас Клиент 10 дней назад

    Перечетайте будь ласка ще раз питання, моя мати ні якого відношення немає до даної ситуації, оскільки розлучена з батьком. Мова йде про матір батька

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так, Тарасе! Вже бучу, вибачте за помилку. Багато питань виникає з цього приводу, оскільки обов'язок щодо утримання визначений в СКУ і з боку батьків. Проте, не маю уявлення, як жінка похилого віку, яка є сама непрацездатною може утримувати свого непрацездатного сина. Маю надію, що все ж таки, як по відношенню до батьків так і по відношенню до другого з подружжя, не буде застосовуватися норма щодо утримання, якщо відповідні особи є непрацездатними. Проте, як Ви і зазначили, не просто так ""непрацезатних" замінили на "невійськовозобов'язаних". Тому, остаточна відповідь на Ваше питання з'явиться після 18 травня, коли вже буде присутня практика з приводу оформлення відстроки на цій підставі.

      • Тарас Клиент 10 дней назад

        Так, але якщо звернутися до СКУ, а саме 198 статті. ми можемо побачити:

        "Також батьки не будуть зобов'язані утримувати повнолітню дитину, якщо вони самі є непрацездатними та потребують допомоги, або якщо їхній заробіток не дозволяє їм здійснювати утримання»

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Так, я це знаю. Теж саме є і по відношенню щодо другого з подружжя та дітей. У всіх статтях СКУ є "або", "якщо" тощо.

          Згідно зі статтею 202 СКУ:

          «повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

          Відповідно до статті 75 СКУ:

          «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

          2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

          3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

          Тому, мені й досі не зрозуміло як між собою будуть пов'язані "невійськовозобов'язані" та "зобов'язані утримувати".

          Якщо прив'язка до тих, хто зобов'язаний та може, то тоді практично нічого не змінилось у підставі, оскільки батьки та другий із подружжя у більшості випадків є такими, що "не можуть". Якщо ж прив'язка саме до кола осіб, то тоді питання виглядає інакше.

          • Тарас Клиент 10 дней назад

            Так, багато питань виникає. Будемо чекати, дякую за відповідь!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України