Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 23 апреля 2024, вопрос №106451 400₴

Відстрочка для лікування

Хвороба жильбера, СПК, ерозії, виразки, гастрити, в звязку з чим є значні порушення роботи внутрішніх органів. Лікуюся більше 6 років, є стаціонари є документи що підтверджують лікування на протязі останіх 6 років в приватних і державних лікарів. Чи може хтось допомогти з відстрочкою від мобілізації, щоб вилікувати виразки які зараз є. В лікарню не положили бо сказали що ухилянт і вони не можуть положити бо в них є важкчі хворі. Також, лікар яка відмовила у стаціонарному лікувані призначила таблетки і відпраила до психотерапевта, але психотерапевти зараз військово зобовязаним не надають допомогу. Як бути? Куди звертатися? Чи можна відразу в петлю, так дістали.

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    При проходженні ВЛК кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями – і лікарями інших спеціальностей.

    Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, ЕКГ. Особам старшим 40 років обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. Інші дослідження проводяться за показаннями.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974, виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров’я надається військовозобов’язаному на строк від 2 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов’язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.
    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Вам відмовляють у лікуванні - подавайте скаргу до головного лікаря закладу охорони здоров'я та МОЗ.

    Щодо Ваших хвороб, то потрібно знати точні діагнози для консультації щодо Вашої потенційної придатності до військової служби. Відстрочку Ви можете отримати лише якщо ВЛК визнає Вас тимчасово непридатним до військової служби.

    Якщо Вас взагалі визнають неприданим - Ви підлягаєте виключенню з військового обліку.

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Орієнтуватись потрібно на Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    Також потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста” , історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Краще проходити обстеження та лікування в державних або комунальних закладах охорони здоров'я.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    На жаль, поверховий перелік хвороб у Вашому питанні не дає мені можливості точно спрогнозувати гіпотетичний висновок ВЛК. Я волів би бачити для того всі Ваші медичні документи.

    Проте, Ваші хвороби віднесені Розкладом хвороб до статтей 52 та 53. Якщо мова йде про визначення Вас як непридатного до військової служби, то Ваші хвороби повинні мати наступний перебіг:

    Стаття 52:

    1) до пункту «а» належать:

    набуті стравохідно-трахеальні або стравохідно-бронхіальні свищі, які не оперовані або з незадовільним результатом лікування;

    рубцеві звуження або нервово-м’язові захворювання стравоходу зі значними клінічними проявами, що потребують систематичного бужування, балонної дилатації або хірургічного лікування;

    тяжкі форми хронічних неспецифічних виразкових колітів, ентеритів (у тому числі і хвороба Крона) з вираженим занепадом живлення (ІМТ менше 19);

    злуковий процес у черевній порожнині зі значним порушенням моторно-евакуаторної функції або який потребує повторного хірургічного лікування;

    наслідки резекції тонкої або товстої кишки у вигляді стійкого, значного занепаду живлення або порушення функцій;

    випадіння усіх шарів прямої кишки під час ходьби або переміщення тіла у вертикальне положення (III стадія);

    протиприродний задній прохід, кишковий або каловий свищ як завершений етап хірургічного лікування;

    недостатність сфінктера заднього проходу III ступеня;

    хронічний парапроктит зі стійкими або такими, що часто відкриваються та важко піддаються лікуванню, свищами.

    Стаття 53: наявність виразкової хвороби обов’язково повинна бути підтверджена ендоскопічним і (або) рентгенологічним дослідженнями в умовах штучної гіпотонії. При виразковій хворобі та наявності рентгенологічного підтвердження за останні 3-5 років за графами II-III Розкладу хвороб експертні висновки можуть бути зроблені на підставі ендоскопічних досліджень.

    1) до пункту «а» належать:

    екстирпація шлунка або його субтотальна резекція;

    наслідки резекції шлунка, накладення шлунково-кишкового анастомозу з порушенням функції шлунково-кишкового тракту;

    наслідки стовбурової або селективної ваготомії, ушивання (висічення) перфоративної виразки з наявністю ускладнень у вигляді демпінг-синдрому, порушення живлення II-III ступеня, рецидивуючих анастомозитів, виразки анастомозу;

    виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, ускладнена пенетрацією, стенозом пілоробульбарної зони (затримкою контрастної речовини в шлунку більше 24 годин), що супроводжується занепадом живлення за наявності протипоказань до оперативного лікування або відмови від нього".

    Отже, якщо Ваші хвороби мають перебіг, який визначений вище, то маєте право на виключення з обліку.

    Також, якщо Ваші хвороби знаходяться в стані загострення та потебують термінового лікування, можливо отримати тимчасову непридатність на деякий час.

    Щодо відмови Вам у лікуванні, то це грубе порушення з боку лікарів, за що вони повинні нести відповідальність.

    Стаття 139 ККУ. Ненадання допомоги хворому медичним працівником:

    "1. Ненадання без поважних причин допомоги хворому медичним працівником, який зобов'язаний, згідно з установленими правилами, надати таку допомогу, якщо йому завідомо відомо, що це може мати тяжкі наслідки для хворого, -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до двох років, або пробаційним наглядом на строк до двох років.

    2. Те саме діяння, якщо воно спричинило смерть хворого або інші тяжкі наслідки, -

    карається обмеженням волі на строк до чотирьох років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Хвороба жильбера, СПК, ерозії, виразки, гастрити, в звязку з чим є значні порушення роботи внутрішніх органів. Лікуюся більше 6 років, є стаціонари є документи що підтверджують лікування на протязі останіх 6 років в приватних і державних лікарів. Чи може хтось допомогти з відстрочкою від мобілізації, щоб вилікувати виразки які зараз є. В лікарню не положили бо сказали що ухилянт і вони не можуть положити бо в них є важкчі хворі. Також, лікар яка відмовила у стаціонарному лікувані призначила таблетки і відпраила до психотерапевта, але психотерапевти зараз військово зобовязаним не надають допомогу. Як бути? Куди звертатися? Чи можна відразу в петлю, так дістали.

    Наскільки я розумію, Ви вже проходили ВЛК чи тільки в процесі? Ці моменти дуже важливо розуміти. Що саме Вас цікавить у відстрочці? Як правило, по стану здоров'я це можливо лише у випадку отримання тимчасової непридатності, що можливо після перенесених оперативних втручань, лікувань і так далі.

    По ШКТ доволі складно претендувати на статус навіть "обмежено придатний", адже у особи мають бути стаціонарні заключення. Але у Вас вони є, за Вашими словами, тому тут потрібно розбиратися детальніше. Гадаю, з виразкою, якщо наявна груба деформація цибулини ДПК, право на обмежено придатного у Вас буде. Щодо повної непридатності з ВИКЛЮЧЕННЯМ з військового обліку - це доволі складна історія.

    Хто саме Вам відмовляє у лікуванні? ВЛК чи лікар закладу охорони здоров'я?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України