Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 24 апреля 2024, вопрос №106558 240₴

Відсрочка догляд за батьком інв 2 гр (АВФЗД + ЛКК)

Вітаю, панове юристи.
Мій батько інвалід 2 гр. (безстроково) 70+ років. Проблеми із суглобами.
Потреба в догляді підтверджується довідкою ЛКК (форма 080-4/о) (на постійній основі)
Здійснення догляду мною за моїм батьком підтверджується Актом встановлення факту здійснення догляду (грудень 2023)

1 Влітку 2023 року я відвідував ТЦК, пройшов ВЛК (обмежено придатний), і отримав відстрочку на 6 міс згідно з абз.11 ст 23 (зміст). Ще до змін у законі.
Після змін - постало питання доведення відсутності інших осіб, які можуть утримувати батька. В мене є рідна сестра, яка проживає з 2022 року за кордоном. Є документи, які це підтверджують (довідка про реєстрацію як української біженки тощо та відмітки в закордонному паспорті про виїзд)
2. Було вирішено оформити догляд за батьком. Отримали довідку ЛКК (форма 080-4/0) та згодом отримав акт АВФЗД
3. Поштою рекомендованим листом з описом вкладення було подано ЗАЯВУ до ТЦК і СП на отримання відстрочки згідно з абз. 10 ст. 23 (догляд за батьком). всі необхідні документи були також додані.
4. ТЦК надіслали лист відовідь (ДИВ. ВКЛАДЕННЯ) де вказують що догляд може бути підтверджений тільки довідкою МСЕК, і тому моя ЗАЯВА залишена без розгляду.

Прошу Вас допомогти мені розібратися в цій ситуації і порадити мені шляхи вирішення цієї проблеми.

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    На жаль, Ви маєте справу з протиправною бездіяльністю працівників ТЦК, які ввели Вас в оману. Здійснювати догляд можна як на підставі довідки МСЕК, так і довідки ЛКК. Ви можете подати скаргу до обласного ТЦК та Міноборони або в судовому порядку зобов`язати працівників ТЦК виконувати свої обов'язки.

    Суд та адвокат - це час та кошти. Звичайно, вирішувати Вам, але якщо крайньої необхідності в довідці про відстрочку немає - до ТЦК не звертайтесь, але згідно законодавства чинного на даний час та законопроєкту 10449 Ви маєте беззаперечне право на відстрочку у зв'язку зі здійснення догляду за батьком на підставі довідки ЛКК. Ваша сестра не буде підставою для відмови у відстрочці.

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності в травні) нова підстава для відстрочки виглядає так:

    " 1. Не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    Згідно роз'яснення МОЗ лише 3 довідки ЛКК підтверджують потребу у постійному сторонньому догляді https://www.kmu.gov.ua/news/moz-roziasniuie-khto-p...

    "...потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками.

    Отже, сторонній догляд призначають у таких випадках:

    • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
    • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о);
    • людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667)..."

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку,

    2. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    3. Паспорт та довідка ЛКК Вашого батька

    4. Ваше свідоцтво про народження

    5. Акт встановлення факту здійснення догляду

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Якщо Вам по надуманим причинам будуть відмовляти у оформленні відстрочки та вручати повістку на відправку - Ви можете від неї відмовитись та вимагати Акт відмови, де зазначити, що маєте право на відстрочку та не підлягаєте мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Така практика більш розповсюджена при звільненні військовослужбовців, але потрохи набирає обороти і в ТЦК при оформленні відстрочки.

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, Ваша підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    Щодо повноважень ЛКК та МСЕК на видачу медичного висновку щодо необхідності здійснення постійного догляду.

    Постанова КМУ Питання медико-соціальної експертизи від 03.12.2009 р. № 1317 відносить до прав та обов’язків МСЕК визначають ступінь обмеження життєдіяльності осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, потребу в сторонньому нагляді, догляді, а також визначають потребу осіб з інвалідністю, потерпілих від нещасного випадку на виробництві, із стійкою втратою працездатності у медичній та соціальній допомозі, в тому числі у постійному сторонньому нагляді, догляді. В такому формулюванні відсутнє поняття «постійного догляду». Є право визначати необхідність догляду, стороннього нагляду, аж ніяк не постійного догляду.

    У рішенні суду по справі № 460/4128/23: саме по собі поняття «сторонній догляд» є не є тотожним поняттю «постійний догляд», позаяк перше говорить про те, ким надається догляд, а друге коли надається такий догляд. При цьому, «постійний догляд» – це безперервний догляд, який надається особі, що не здатна до самообслуговування, догляд який надається без будь-якого часового обмеження, суцільним порядком.

    Разом з тим, віідповідно до Наказу МОЗ "Про затвердження Порядку організації експертизи тимчасової втрати працездатності від 09.04.2008 № 189" при лікувально-профілактичних закладах охорони здоров’я утворюються ЛКК. До повноважень ЛКК віднесено: видача документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність особи; здійснення направлення хворих на огляд та обстеження до МСЕК для встановлення інвалідності; надання до МСЕК документів хворого, направленого на огляд та обстеження; вжиття заходів щодо перевірки та усунення недоліків у суб’єкта господарювання, що були виявлені Фондом соціального страхування України за результатом перевірки обґрунтованості медичних висновків про тимчасову непрацездатність (у разі звернення керівника суб’єкта господарювання).

    ЛКК має право видавати наступні документи: форму рішення для встановлення причинно-наслідкового зв’язку захворювання з умовами праці та висновки або рекомендації щодо догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а в разі, коли дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний),- до досягнення дитиною 16-річного віку.

    Відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 09.03.2021 р. № 407 заповнення висновку про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі віднесено до повноважень членів лікарської комісії. Зверніть увагу на формулювання: лікарської комісії, а не лікарсько-консультативної комісії. Отже, відповідних повноважень ЛКК на підтвердження факту необхідності здійснення постійного догляду шляхом видачі відповідного медичного висновку відносно осіб старших 16 років в цьому Наказі немає.

    В Наказі от в Наказі МОЗ 31.07.2013 р. № 667 зазначено, що висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу видається лікарською консультативною комісією закладу охорони здоров’я за місцем проживання чи реєстрації особи з інвалідністю.

    https://pravo-ua.com/zvilnennya/msek-chy-lkk-maye-...

    Отже, у зв'язку з неузгодженностю нормативно правових актів виникає відповідна поведінка представників ТЦК.

    Проте, згідно роз'яснень МОЗ від 09.02.2024 року:

    "Людям з інвалідністю I групи такий догляд призначають медико-соціальні експертні комісії в обов’язковому порядку через виключно високий ступінь втрати здоров’я, який спричиняє виникнення такої потреби (форма 157-1/0, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України 30.07.2012 № 577). Ця норма стосується як людей I групи інвалідності категорії А, що фактично не здатні до самообслуговування, так і людей I групи інвалідності категорії В, які частково можуть обслуговувати себе.

    У всіх інших випадках потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками.

    Отже, сторонній догляд призначають у таких випадках:

    • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
    • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о);
    • людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667)".

    Щодо шляхів вирішення цієї проблеми, то це можливо лише у разі оскарження дій ТЦК, оскільки змусити їх оформити Вам відстрочку Ви не зможете.

    Законом передбачена наступна можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома", незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду.

    Має сумніви, що в цьому випадку Вам допоможуть скарги на гарячу лінію МОЗ та до вищестоячого ТЦК, тому, як на мою думку, Вам потрібно звертатись одразу до суду. Інших шляхів вирішення цього питання, на жаль, немає.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клиент 11 дней назад

      Але ж до суду треба звертатися вже з офіціфною відмовою з сторони ТЦК ?

      А в листі вони пишуть що ваша заява залишена без розгляду. тобто треба отримати офіційну відмову?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        ТЦК залишило Вашу заяву щодо оформлення відстрочки без розгляду, оскільки Ви не надали підтверджувальні документи, які б, на думку останнього, свідчали, що Ваш батько потребує постіййного догляду, проте Ви їх надали. Потреба Вашого батька у постійному догляді визначена у довідці ЛКК форми 080-4.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Андрію!

    Прошу Вас допомогти мені розібратися в цій ситуації і порадити мені шляхи вирішення цієї проблеми.

    На жаль, але вже і в практиці ТЦК з'являється незаконна відмова у оформленні відстрочки по ЛКК. Це буквально одні з перших випадків, які мені зустрічаються. Раніше до подібного прибігали військові частини у питаннях звільнення військовослужбовців та посилалися на постанову КМУ від 12.06.2013 № 413.

    Звісно, що така відмова є незаконна. Давайте розбиратися зі всім, а потім поговоримо, що робити.

    Наразі норма чинна в такій редакції:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Із 18 травня дана норма звучатиме наступним чином:

    "...9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду..."

    ВИСНОВОК ЛКК є належним документом, який підтверджує потребу в догляді. Тому Ваша позиція є цілком законною. Що б порадив?

    1. Оформіть та подайте скаргу на такі дії центру комплектування до Сумського обласного ТЦК та СП, Міноборони, Оперативне Командування Північ.

    2. Направте відповідь на даний лист центру комплектування щодо Ваших заперечень.

    3. У випадку відстутності результату від досудового способу - подавайте позов до суду.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Дії ТЦКСП є незаконними.

    Діяльність та функції ТЦК та СП врегульовано Положенням про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 року № 154.

    Відповідно до пункту 1 Положення, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов`язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації.

    Згідно з пунктом 2 Положення територіальні центри комплектування та соціальної підтримки у своїй діяльності керуються Конституцією та законами України, актами Президента України, постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, наказами та директивами Верховного Головнокомандувача Збройних Сил, Міноборони, Міністра оборони, Головнокомандувача Збройних Сил, Генерального штабу Збройних Сил, іншими нормативно-правовими актами, цим Положенням.

    Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Оскарження дій районного ТЦК та СП можна надіслати до обласного ТЦК та СП, оперативному командуванню, Міністерству оборони. Можливе подання оскарження в адміністративний суд. Скарга подається в довільному форматі. Вона має містити опис обставин, змісту порушення прав та свобод особи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України