Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 24 апреля 2024, вопрос №106567 250₴

Чи можливо отримати відстрочку сину у зв’язку із доглядом за батьком при наявності працездатної дочки?

Батько проходить процедуру ЛКК за якою потребуватиме постійного догляду. Також можливе отримання інвалідністі 2 групи. З родичів є дружина пенсіонерка, син і працездатна дочка. Чи є можливість отримати відстрочку для сина, якщо є інші родичі, шляхом оформлення догляду по висновку ЛКК чи по догляду за інвалідом 2 групи? Син на військовому обліку не стоїть.
Що порадите в такому випадку, які документи знадобляться і який алгоритм дій в даній ситуації?

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у зв'язку зі змінами, враховуючи наявність доньки, син не буде мати право на відстрочку.

    статтю 23 викласти в такій редакції:

    “Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1)

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Підстави для отримання відстрочки наступні

    які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Виходячи з вищевикладеного Ви буде не оформите відстрочку.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, пані Оксано!

    Скільки років сину?

    Син не зможе отримати відстрочку на підставі інвалідності батька, адже є працездатна сестра, яка має першочерговий обов'язок його утримувати.

    Якщо ж батько отримає довідку ЛКК, тоді син може отримати відстрочку на підставі догляду за батьком незалежно від того наявні інші родичі чи ні. При оформленні відстрочки сину потрібно буде стати на військовий облік та отримати належний військово-обліковий документ. Можливо доведеться сплатити штраф за порушення правил військового обліку за статтею 210 КУпАП - 850 -1700 грн.

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності в травні) нова підстава для відстрочки виглядає так:

    " 1. Не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    Згідно роз'яснення МОЗ лише 3 довідки ЛКК підтверджують потребу у постійному сторонньому догляді https://www.kmu.gov.ua/news/moz-roziasniuie-khto-p...

    "...потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками.

    Отже, сторонній догляд призначають у таких випадках:

    • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
    • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о);
    • людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667)..."
    Для оформлення відстрочки сину необхідно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку.

    2. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Якщо їх немає потрібно подати заяву про видачу військового квитка.

    3. Паспорт та довідка ЛКК про потребу батька у постійному догляді

    4. Свідоцтво про народження сина

    5. Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд (https://guide.diia.gov.ua/view/pryznachennia-kompe...)

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    Акт складається протягом 5 днів.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Якщо сину по надуманим причинам будуть відмовляти у оформленні відстрочки та вручати повістку на відправку - він можевід неї відмовитись та вимагати Акт відмови, де зазначити, що він має право на відстрочку та не підлягає мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, підстав для відстрочки сина у зв'язку з постійний доглядом за батьком буде виглядати наступним чином:

    "9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду".

    Отже, у випадку з постійним доглядом сину не потрібно доказувати той факт, що немає інших родичів, які б могли доглядати за батьком. Все, що потрібно - це отримати висновок ЛКК форми 080-4 (080-2) про потребу у постійному догляді та офоормити сину або компенсацію за догляд на непрофесійній основі, або акт встановлення факту здійснення догляду.

    Щодо відстрочки у зв'язку з інвалідністю батька ІІ групи, то тут все набагато складніше, тому не радив би Вам розглядати саме цей варіант, оскільки є інші невійськовозобов'язані члени родини. Така підстава для відстрочки у згаданому вище законі виглядає наступним чином:

    "13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Отже, для того аби оформити відстрочку, сину потрібно підготувати заяву про оформлення відстрочки та додати до неї нотаріально завірені копії наступних документів: свідоцтво про народження, довідка ЛКК про потребу у постійному догляді, довідку про компенсацію за догляд на непрофесійній основі (або акт встановлення факту здійснення догляду).

    Заяву про оформлення відстрочки треба подавати персонально у двох примірниках, на другому з яких, примірнику сина, треба вимагати від працівника ТЦК дату прийняття заяви, підпис та штамп з вхідним номером. Заяву в такому випадку треба обов'язково подати до проходження ВЛК.

    Якщо сину відмовляють у реєстрації заяви, її треба надіслати Укрпоштою, рекомендованим листом з описом вкладення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Оксано!

    Батько проходить процедуру ЛКК за якою потребуватиме постійного догляду. Також можливе отримання інвалідністі 2 групи. З родичів є дружина пенсіонерка, син і працездатна дочка. Чи є можливість отримати відстрочку для сина, якщо є інші родичі, шляхом оформлення догляду по висновку ЛКК чи по догляду за інвалідом 2 групи? Син на військовому обліку не стоїть. Що порадите в такому випадку, які документи знадобляться і який алгоритм дій в даній ситуації?

    За описаних Вами умов пораджу будь-що отримувати саме висновок ЛКК про потребу в постійному стороннього догляді. За таких умов син матиме право на відстрочку.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації у зв'язку із здійснення догляду?

    Станом на зараз:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Із 18 травня дана норма звучатиме наступним чином:

    "...9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду..."

    ТАКИМ ЧИНОМ, КЛЮЧОВИМ Є ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ. ДОВОДИТИ ЗА ДАНОЮ ПІДСТАВОЮ ВІДСУТНІСТЬ ІНШИХ ПРАЦЕЗДАТНИХ ОСІБ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО.

    Які є способи підтвердження факту здійснення догляду.

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Можливо доведеться пройти ВЛК, якщо востаннє чоловік його проходив пізніше 5 років назад.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України