Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 25 апреля 2024, вопрос №106730 240₴

Мобілізація раніше судимих

Доброго дня,раніше був засуджений за 187,ч2,судимість пргашена,був в тцк,сказали,що підлягаю мобілізації,оскільки призначений термін покарання малий,2 роки,чи правомірна їхня відповідь?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Загалом - так, немає сенсу його оскаржувати.

    Формально Ви маєте на це право до 18 травня 2024 року, тобто до дати набрання чинності Законом Зеленського. Після цього такої підстави для виключення з обліку як засудження за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину не буде. Втім, чи зараз вони виключать Вас з обліку, я сумніваюся. Тому питання складне і зараз я не радив би Вам відвідувати ТЦК та СП.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви підлягаєте мобілізації, бо це не тяжка стаття

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Так. Їхня відповідь правильна. Після 18.05.2024 р. Вас можуть мобілізувати.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Станом на зараз стаття 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" передбачає наступне:

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Після набрання чинності через місяць Закону України"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" Ви вже не матимете такого права:

    32) статтю 37 викласти в такій редакції:

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі".

    Отже, як бачите нова редакція статті 37 вже не передбачає виключення з військового обліку осіб, які раніше були засуджені за вчинення тяжкого або особливо-тяжкого злочину.

    Проте, підстава для виключення наразі передбачає наступне: "були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину". Отже, сам строк, який Вам призначив суд не скасовує того факту, що Ви були засуджені до позбавлення волі за тяжкий злочин. Тому, на мою думку, відповідь ТЦК не є правомірною.

    Стаття 187 ККУ:

    "1. Напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства (розбій), -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

    2. Розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила розбій або бандитизм, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років із конфіскацією майна".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, СЕРГІЮ! Хоч формально Ви до 18.05.2024 р. маєте право на виключення з обліку, але внаслідок того, що новий закон вже для ТЦК і інших органів влади є діючим психологічно, то Вам її банально ніхто не оформе, а суд навіть якщо розгляне справу, констатує, що закон змінився.

    Уже ні. Нова редакція Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" виключила із статті 37 Закону положення, що судимі виключаються з військового обліку. За старими нормами, зрозуміло, ніхто Вас з обліку вже не виключить. Навіть суто формально маючи право на розгляд заяви - 30 днів, а закон набуде чинності значно раніше.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-IX#Text

    Усі закони так написані, що в Україні нібито не передбачається будь-коли більш мирний час. Все підтягнуте під час війни.

    Минули ті часи та пережитки минулого, коли служба в армії була почесною. Тепер із мобілізації беруть усіх поспіль. Судимих не судимих, які не служили. Усіх. Не беруть лише засуджених за статтею Державна зрада. Інші всі придатні і підходять.

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників (крім Служби безпеки України, розвідувальних органів України) віком до 25 років:

    • які за рішенням комісії з питань взяття на військовий облік пройшли медичний огляд;
    • які є призовниками, що прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    • які набули громадянство України;
    • які прибули після відбування покарання з установ виконання покарань, якщо раніше не перебували на військовому обліку;
    • які припинили альтернативну (невійськову) службу достроково і відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу" підлягають взяттю на військовий облік призовників;
    • які відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти та не пройшли базову загальновійськову підготовку;

    2) на військовий облік військовозобов’язаних:

    • які звільнені з військової служби в запас та не зараховані до військового оперативного резерву;
    • призовники, які пройшли базову загальновійськову підготовку з додержанням умов, передбачених частиною одинадцятою статті 1 цього Закону;
    • які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу" та підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних;
    • військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    • які набули громадянство України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов’язаних;
    • зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України;
    • які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від направлення для проходження базової військової служби;
    • які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;
    • які звільнені із служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування в запасі;
    • які старші 25 років і раніше не перебували на військовому обліку;
    • які прибули після відбування покарання з установ виконання покарань;

    3) на військовий облік резервістів:

    • які зараховані до військового оперативного резерву;
    • які уклали контракт про проходження служби у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формувань;
    • резервісти, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України на нове місце проживання.

    Громадянам України, взятим на військовий облік, роз’яснюються права та обов’язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил.

    2. Взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають жінки, які належать до категорій, зазначених у частині одинадцятій статті 1 цього Закону.

    3. Призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік.

    У разі декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки на підставі відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему Міністерства внутрішніх справ України до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    4. У період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії воєнного стану призовники, військовозобов’язані та резервісти, які залишили або покинули своє місце проживання, зобов’язані в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи (військовозобов’язані та резервісти Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, а військовозобов’язані та резервісти розвідувальних органів України - у зазначений строк повідомити про зміну місця проживання відповідному підрозділу розвідувальних органів України).

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України:

    1) з військового обліку призовників (крім Служби безпеки України, розвідувальних органів України):

    • які досягли 25-річного віку;
    • які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік в іншому районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за новим місцем проживання;
    • які призвані, направлені чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
    • які пройшли базову загальновійськову підготовку;
    • які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від направлення для проходження базової військової служби як непридатні до військової служби за станом здоров’я - після підтвердження рішення комісією вищого рівня;
    • які отримали спеціальні звання рядового, сержантського, офіцерського (начальницького) складу після закінчення закладів освіти;
    • які направлені на альтернативну (невійськову) службу;
    • які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    • які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;
    • які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
    • які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;
    • які зараховані до військового оперативного резерву;
    • в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України;

    3) з військового обліку резервістів:

    • які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;
    • які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
    • які прийняті на службу до органів і підрозділів цивільного захисту;
    • які досягли граничного віку перебування на службі у військовому резерві або виключені з військового оперативного резерву;
    • які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;
    • в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку";

    Тож, на жаль, без варіантів. Ігри закінчилися. Питання відстрочки та виключення з обліку треба було вирішувати до нових диктаторських законів, тобто у 2022 - 2023 роках.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи є у Вас військовий квиток із відміткою про виключення з військового обліку?

    Якщо так - поновити Вас на військовому обліку, направити на ВЛК та мобілізувати не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього повинна бути відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день та законопроєктом 10449 поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Проте, якщо у Вас немає військово-облікового документу - представники ТЦК, навряд чи , розглянуть заяву про виключення з військового обліку, адже з 18 травня набуває чинності законопроєкт 10449, який передбачає мобілізацію засуджених.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

Похожие вопросы

Исключен с военного учета, по новой постанове, возможен ли переосмотр ВЛК

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0616-24#n4 только что про ВЛК вышла новая постанова, где указан пункт 3.3: пункт 3.3 викласти в такій редакці...

02 мая 2024 Святослав, г. Днепр

9 ответов

Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України