Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 25 апреля 2024, вопрос №106731 250₴

Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Мати має 2 группу, чи зможе вона мене зробити опікуном? У мене є старший брат і сестра. Брат вже служить. Але як я зрозумів на черзі перша сестра стоїть( так як вона не військовозабовазана)

13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Опіка встановлюється над особою визнаною судом недієздатною за поданням органу опіки та піклування.

    Тобто Ваша мати повинна мати психічні розлади щоб суд її визнав недієздатною.

    Буде призначено судову психіатричну експертизу.

    Якщо мова про отримання відстрочки на зазначеній Вами підставі Ви її не отримаєте оскільки є сестра.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Мати має 2 группу, чи зможе вона мене зробити опікуном? У мене є старший брат і сестра. Брат вже служить. Але як я зрозумів на черзі перша сестра стоїть( так як вона не військовозабовазана)

    Так, на жаль, наявність сестри у даній ситуації позбавляє Вас права на відстрочку від мобілізації. Дійсно, Ви не зможете підтвердити факт відсутності невійськовозобов'язаних осіб у матері. Ваша сестра не думала йти на військову службу та стати військовозобов'язаною.

    За описаних Вами умов пораджу будь-що отримувати саме висновок ЛКК про потребу матері в постійному стороннього догляді. За таких умов Ви матиме право на відстрочку.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації у зв'язку із здійснення догляду?

    Станом на зараз:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Із 18 травня дана норма звучатиме наступним чином:

    "...9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду..."

    ТАКИМ ЧИНОМ, КЛЮЧОВИМ Є ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ. ДОВОДИТИ ЗА ДАНОЮ ПІДСТАВОЮ ВІДСУТНІСТЬ ІНШИХ ПРАЦЕЗДАТНИХ ОСІБ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО.

    Які є способи підтвердження факту здійснення догляду.

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Можливо доведеться пройти ВЛК, якщо востаннє чоловік його проходив пізніше 5 років назад.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Ваша матір не зможе зробити Вас опікуном, оскільки опіка встановлюється над особою, яку позбавляють дієздатності у судовому порядку через стійкі психічні розлади.

    Щодо права на відстрочку, то відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" підстава для віжстрочки у зв'язку з інвалідністю батьків І чи ІІ групи виглядає наступним чином:

    "13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Отже у даному випадку Ви не матимете права на відстрочку, так як у Вашій родині є невійськовозобов'язана сестра, яка відповідно до законодавства повинна утримувати свою непрацездатну матір.

    Тому, єдиний варіант для Вас оформити відстрочку у зв'язку з постійним доглядом за Вашою матір'ю за умови, що їй вдасться отримати висновок ЛКК форми 080-4 про потребу у постійному догляді:

    "9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Відповідно до даної норми закону для оформлення відстрочки Вам знадобляться: довідка ЛКК про потребу у постійному догляді Вашої матері та довідка про оформлення компенсації за догляд на непрофесійній основі або акт встановлення факту здійснення догляду - на підтвердження того, що Ви здійснюєте постійний догляд за матір'ю.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви все правильно розумієте - за пунктом 13 частини 1 нової редакції статті 23 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" в першу чергу утримувати матір повинна невійськовозобов'язана сестра. Тому, якщо Ваша сестра повнолітня та не є особою з інвалідністю або не потребує догляду - отримати відстрочку саме на цій підставі не вийде.

    Щоб мати відстрочку як опікун - Вам потрібно маму у судовому порядку визнавати недієздатною та мати рішення суду про призначення Вас опікуном.

    Тому можете спробувати отримати довідку ЛКК для мами, де буде зазначено, що вона потребує постійного стороннього догляду. Та спробуйте оформити відстрочку за пунктом 9 частини 1 статті 13 Закону про мобілізацію. Зверніться до сімейного або лікуючого лікаря за направленням Вашої мами на лікарсько-консультативну комісію або напишіть заяву на ім’я голови ЛКК. Заява реєструється у медичному закладі або надсилається поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

    Згідно роз'яснення МОЗ лише 3 довідки ЛКК підтверджують потребу у постійному сторонньому догляді https://www.kmu.gov.ua/news/moz-roziasniuie-khto-p...

    "...потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками.

    Отже, сторонній догляд призначають у таких випадках:

    • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
    • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о);
    • людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667)..."

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України