Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 26 апреля 2024, вопрос №106810 250₴

Право на відстрочку. Новий закон.

За новим законом зберігає мій син право на відстрочку, якщо вступає до магістратури на іншу спеціальність? Дякую за відповіді.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Ірина!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, підстава для відстрочки Вашого сина буде виглядати наступним чином:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;".

    Згідно згаданої в Законі ст. 10 послідовність вищої освіти виглядає так.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти — шостий рівень НРК;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти — сьомий рівень НРК;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти — восьмий рівень НРК;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти — дев'ятий рівень НРК;
    • науковий рівень вищої освіти — десятий рівень НРК.

    Отже, як бачите, спеціалізація при зарахуванні в магістратуру у порівнянні з тою, що син отримав після закінчення бакалавратури, жодної ролі в даному випадку не гратиме. Має значення лише дотримання послідовності отримання вищої освіти. Вашим сином вона не порушується. Тож відстрочку у разі зарахування до магістратури він матимете.

    Для оформлення відстрочки сину буде потрібно подати до ТЦК заяву про відстрочку, довідку форми 20, витяг з наказу про зарахування до ВНЗ, копію контракту (за наявності) та копію студентського квитка (за наявності).

    Заяву необхідно подати у двох примірниках, на одному з яких представник ТЦК повинен проставити дату та підпис. Це буде доказом того, що заяву в ТЦК зареєстрували.

    Якщо ТЦК відмовиться від реєстрації заяви, син може направити пакет документів до ТЦК Укрпоштою, рекомендованим листом з описом вкладення. Після того, як він отримає зворотнє повідомлення від Укрпошти можна йти до ТЦК з таким самим пакетом документів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Так, звичайно Ваш син матимете право на відстрочку! Спеціальність не має значення!

    Нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, спеціальність не має значення, але щоб мати право на відстрочку син повинен здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо хлопець здобув перший (бакалаврський) рівень вищої освіти він може вступити на другий (магістерський) рівень вищої освіти та матиме право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки йому необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ. Для призовників - це посвідчення про приписку до призовної дільниці, для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК син буде звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від сина заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, спеціальність ролі не грає, головне щоб навчання було послідовне. Тобто після бакалавра магістр, після магістра аспірант. Тна денній формі навчання.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу

    Цих документів цілком достатньо, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у, це буде підтверджувати подачу заяви.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України