Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 26 апреля 2024, вопрос №106856 240₴

Консультація з військової служби

Чи має право на відстрочку людина у якої мати 1 групи інвалідності і потребує постійного догляду?Але є сестра, яка навчається на стаціонарі та офіційно працює?

Ответы юристов (14)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Так, має. Наявність сестри не є підставою для відмови у відстрочці.

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності 18 травня) нова підстава для відстрочки виглядає так:

    " 1. Не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

    Згідно роз'яснення МОЗ https://www.kmu.gov.ua/news/moz-roziasniuie-khto-p... через порушення функцій організму внаслідок хвороби чи травми деякі люди з інвалідністю не можуть пересуватися і обслуговувати себе, тож вони потребують стороннього догляду.

    Людям з інвалідністю I групи такий догляд призначають медико-соціальні експертні комісії в обов’язковому порядку через виключно високий ступінь втрати здоров’я, який спричиняє виникнення такої потреби (форма 157-1/0, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України 30.07.2012 № 577). Ця норма стосується як людей I групи інвалідності категорії А, що фактично не здатні до самообслуговування, так і людей I групи інвалідності категорії В, які частково можуть обслуговувати себе.

    Для оформлення відстрочки чоловіку необхідно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку.

    2. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    3. Паспорт та довідка МСЕК мами

    4. Свідоцтво про народження чоловіка

    5. Акт встановлення факту здійснення догляду або довідку про компенсацію за догляд (https://guide.diia.gov.ua/view/pryznachennia-kompe...)

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК чоловік буде звертатись особисто - йому обов'язково потрібно зареєструвати заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр має залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Якщо чоловіку по надуманим причинам будуть відмовляти у оформленні відстрочки та вручати повістку на відправку - він може від неї відмовитись та вимагати Акт відмови, де зазначити, що він має право на відстрочку та не підлягає мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, підстава для відстрочки чоловіка виглядатиме так:

    "13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Отже, оскільки сестра чоловіка є невійськовозобов'язанною, то за цією підставою, можуть виникнути складнощі з отриманням відстрочки.

    З іншого боку, якщо сестрі ще немає 23 років, то відповідно до статті 199 СКУ вона сама потребує утримання за умови того, що батькі можуть надавати їй матеріальну допомогу. Звісно, що матір, яка є інвалідом І групи не має можливості надавати допомогу своїй дочці, яка навчається.

    На мою думку, питання дуже спірне, проте, як це буде працювати, дізнаємось тільки за наявної практики щодо оформлення відстрочки на даній підставі після 18 травня.

    Також чоловік може отримати відстрочку за іншої підстави, а саме у зв'язку з постійним доглядом за матір'ю:

    "9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Отже, все, що залишається у даному випадку - це оформити чоловіку або компенсацію за здійснення догляду на непрофесійній основі, або акт встановлення факту здійснення догляду. Наявність сестри при тому ролі не грає.

    Для оформлення відстрочки чоловіку потрібно подати до ТЦК заяву про відстрочку та додати до неї нотаріально завірені копії підтверджувальних документів: паспорт та РНОКПП, свідоцтво про народження, довідку МСЕК, в якій зазначено, що матір потребує постійного догляду та довідку про компенсацію за здійснення догляду на непрофесійній основі або акт встановлення факту здійснення догляду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • oslovskadasa Клиент 10 дней назад
      • А хто надає Акт встановлення факту здійснення догляду?
      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Потрібно звернутись до міської (сільської) ради із відповідною заявою.

        Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням

        • oslovskadasa Клиент 10 дней назад

          Тобто наявність сестри не впливає?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Якщо підстава - постійний догляд, то не впливає. Якщо підстава інвалідність матері, тоді впливає.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    З огляду на новизну зазначеної норми закону, відсутність її правозастосування, судової практики - Вам може бути складно отримати відстрочку. Проте, на мою особисту думку, така можливість є.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Чи має право на відстрочку людина у якої мати 1 групи інвалідності і потребує постійного догляду?Але є сестра, яка навчається на стаціонарі та офіційно працює?

    Так, має, але за умови оформлення постійного догляду та доведення перед ТЦК та СП факту здійснення такого догляду. Піти по факту наявності групи інвалідності тут не вийде.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації?

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."\

    ...

    Піти по даному абзацу у нього не вийде, оскільки є сестра, яка судячи з усього є невійськовозобов'язаною. Але можна спробувати оформити постійний догляд.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Із 18 травня дана норма звучатиме наступним чином:

    "...9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду..."

    ТАКИМ ЧИНОМ, КЛЮЧОВИМ Є ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ.

    Які є способи підтвердження факту здійснення догляду.

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Можливо доведеться пройти ВЛК, якщо востаннє чоловік його проходив пізніше 5 років назад.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, сестра вважається працездатною, відповідно до закону повинна здійснювати догляд. Тому ви не будете мати право на відстрочку.

    Стаття 51 Конституції України визначає, що повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Утримання батьків дітьми є відповідною компенсацією за утримання і турботу, надану батьками дитині. В нормальних умовах діти добровільно допомагають своїм непрацездатним батькам і турбуються про них

    • oslovskadasa Клиент 9 дней назад

      А якщо буде лише навчатись?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Навчання не звільняє від обов'язку доглядати за батьками.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Ви будете мати право на відстрочку, лише не працездатності сестри, тобто якщо вона буде, пенсіонер, інваліда, Або якщо вона буде у декретній відпустці, або буде сама потребує постійного догляду.

        • oslovskadasa Клиент 9 дней назад

          Мати потребує постійного догляду, а вона навчається на стаціонарі, немає можливості бути біля неї. Це не враховується?

          • Корнійчук Євген Іванович

            Є різні форми навчання, можна перевестись, тому це не може бути підставою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України