Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 27 апреля 2024, вопрос №106923

Облік у іншому воєнкоматі

Вітаю. Чи можу я стати на облік в іншому воєнкоматі своєї області не йшовши в свій старий? Тобто знятися і стати на облік саме в новому воєнкоматі? І які санкції може застосувати старий воєнкомат чи як він може зреагувати?

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Відповідно до статті 37 ЗУ "Про ВО та ВС":

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

    Новий закон, який набере чинності після 18 травня, передбачає що:

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України:

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;".

    Отже, нова норма передбачає, що Ви підлгаєте зняттю, якщо вибули в іншу місцевість та стали на облік у ТЦК за місцем проживання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Сергій Клиент 12 дней назад

    Тобто зараз не можна, а по новому буде можливо?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Виходить, що зараз, якщо Ви вибуваєте в іншу місцевість потрібно знятись з обліку в ТЦК, а потім ставати на облік у новому ТЦК. А по новому, якщо Ви вибули і встали на облік в іншому ТЦК, то підлягаєте зняттю в попередньому.

    Сергій Клиент 12 дней назад

    А ці зміни прописані в новому законі про мобілізацію 10449? Просто особливої різниці в цих двох висловах не помітив.

    Зараз наче потрібно брати дозвіл в воєнкома, наприклад вказувати причину, перепроходити влк і не факт що дадуть дозвіл... А по новому виходить стаєш на облік в новому тцк і автоматично знімаєшся зі старого? Вірно я розумію?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      З норми закону виходить, що саме так. Коли Ви встаєте на облік у новому ТЦК Вас повинні зняти з обліку у старому, проте побачимо, як це буде працювати. В принципі, коли запрацює реєстр, то це буде можливо. Так, ці норми прописані у новому законі, а саме в змінах до статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу"

    Сергій Клиент 12 дней назад

    Підкажіть будь ласка ці зміни вступили в силу, чи коли вступлять?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      З 18 травня вступлять.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України