Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 27 апреля 2024, вопрос №106930 250₴

ТЦК СП затягують видачу військових облікових документів

Я - інвалід з дитинства. 3 місяці тому пройшов міську та обласну ВЛК та був признаним непридатним зі списанням з військового обліку. Мої документи були направлені до Києва і досі нема ніякої відповіді. В міському ТЦК відмовляють мені у видачі документів. Після проходження ВЛК мені сказали, що передзвонять через місяць. Ніхто не передзвонив і досі. На руки ніяких документів мені не видавали. Мені цікаво, чи є якісь ліміти до видачі військових облікових документів і куди можна звернутися з цім питанням?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Звертайтесь зі скаргою до МО України.

    https://www.mil.gov.ua/zvernennya-gromadyan/forma-ta-poryadok-zvernennya-gromadyan/

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Михайло!

    На жаль, на законодавчому рівні терміни щодо затвердження рішення про непридатність з виключенням з обліку штатною ВЛК не визначені. Тому проблема полягає не в ТЦК, а саме в затвердженні висновку ВЛК, оскільки військкомат повинен видати Вам ВОД у якому буде зазначено Ваш статус щодо придатності до військової служби. Так як вони не мають затвердженного документу, то й, відповідно, не мають права проставити у тимчасовому посвідченні "непридатний до проходження служби з виключенням з обліку".

    Оскільки рішення було направлено на затвердження до ЦВЛК, то Ви можете подати звернення до останньої, аби комісія надала Вам відповідь у якому стані знаходиться розгляд Вашої справи. Також Ви маєте право направити скаргу до МОУ та уповноваженного з прав людини, так як затягування затвердження рішення ВЛК унеможливлює отримання Вами ВОД, який Ви повинні обов'язково мати при собі після 18 травня.

    Проте, і в даному випадку Ви можете чекати на відповіді упродовж 30 днів (максимум 45), але ж це краще ніж нічого не робити.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, рекомендую написати заяву про видачу військового квитка. Строк розгляду звернення громадян 30 діб. Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    Також ви, можете звернутися зі скаргою до комісара тцк, або залишити скаргу на гарячу лінію міністерства оборони України

    0-800-500-442

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    На жаль, але дійсно терміни затвердження або відмови у затвердженні документів штатною ВЛК чинним законодавством не передбачені. Знаю випадки, коли ВЛК Західного Регіону не надала висновку з грудня 2023 року і по даний час. Ми подали запит до відповідної ВЛК щодо розгляду документів. Якщо потрібний зразок запиту, звертайтеся.

    Можливо подати одразу адвокатський запит до Центральної ВЛК. Міський ТЦК Вам дійсно у цій ситуації нічим не допоможе. Вони там само заручники ситуації.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, пане Михайло!

    Згідно пункту 22.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, яка підлягає затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляється на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного строку після закінчення медичного огляду. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) із затвердженою постановою надсилається командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд та/або до ТЦК та СП, в електронній та/або паперовій формі, в установленому законодавством порядку, а також видається на руки особі, що пройшла медичний огляд.

    Отже, в законодавстві не вазано протягом якого часу повинні затвердити довідку ВЛК, але вказано, що довідку повинні були відправити на затвердження не пізніше 5 днів після медичного огляду.

    Зверніться із запитом (скаргою) до ТЦК та штатної ВЛК, яка затягує із затвердженням довідки ВЛК. Оскаржити бездіяльність ТЦК можна у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України