Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 28 апреля 2024, вопрос №106956 240₴

Чи маю я право на відстрочку від мобілізації

Добрий день!
Я працюю в ліцеї на посаді інженера-електроніка, а також є атестованим вчителем I категорії, маю 12 годин інформатики, що складає 67% від 18 годин. Крім цього, згідно ст. 24 Закону України "Про повну загальну середню освіту" маю доплату за кабінет (15%) та обслуговування комп'ютерів кабінету (15%), що є різновидом оплачуваної педагогічної діяльності.
Все це я здійснюю за основним місцем роботи.
Крім того маю діагнози: саркома III ст. м'яких тканин спини, поширений псоріаз (на даний момент є обмежено-придатним за висновком ВЛК від 23 року).
Чи маю я право на відстрочку по роботі та за станом здоров'я?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович
    32.9%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства України право на відстрочку мають наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Отже Ви можете оформити відстрочку на вищезазначеній підставі.

    Що стосується стану здоров'я право на відстрочку мають визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Рішення щодо придатності приймається ВЛК.

    Дерій Владислав Олегович
    32.9%

    Доброго дня!

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : "

    .. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Згідно частини 3 статті 24 ЗУ "Про повну загальну середню освіту"

    Педагогічна діяльність вчителя включає:

    1) діяльність у межах його педагогічного навантаження, норма якого на одну тарифну ставку становить 18 навчальних годин на тиждень;

    2) окремі види педагогічної діяльності, за які встановлюються доплати у такому співвідношенні до тарифної ставки:

    а) класне керівництво у 1-11 (12) класах - 20-25 відсотків;

    б) перевірка навчальних робіт учнів - 10-20 відсотків;

    в) завідування:

    майстернями, кабінетами інформатики - 15-20 відсотків;

    кімнатами зберігання зброї, стрілецькими тирами, паспортизованими музеями - 10-15 відсотків;

    структурними підрозділами закладів освіти - 25 відсотків;

    навчальними (навчально-методичними) кабінетами, ресурсними кімнатами, лабораторіями, спортивними залами чи майданчиками, навчально-дослідними ділянками - 10-15 відсотків;

    бібліотекою (медіатекою) або за бібліотечну роботу чи роботу з бібліотечним фондом підручників - 5-15 відсотків;

    г) за роботу в інклюзивних класах (групах) - 20 відсотків;

    ґ) обслуговування комп’ютерної техніки - 10-15 відсотків;

    д) проведення позакласної роботи з учнями - 10-40 відсотків;

    Отже, по закону Ви матимете право на відстрочку якщо працюватимете за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки (13,5 годин). Згідно закону доплати за кабінет впливають на розмір посадого окладу, а не на величину педагогічного навантаження.

    Для отримання відстрочки Вам головне, щоб у довідці про працевлаштування було вказана ставка не менше 0,75.

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Проте, в травні відбудуться зміни до наказу 402 , адже 4 травня набуде сили Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text. Цілком можливо, що Ваш статус обмежено придатного буде змінений на непридатний або придатний, але лише в певних військових частинах.

    На даний час зазначені Вами діагнози зазначені у статтях 9 та 57 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    1. Саркома відноситься до статті 9 "б" - що передбачає обмежену придатність.

    2. Псоріаз відноситься до статті 57 :

    1) віднесений до пункту «а» (передбачає непридатність до військової служби) поширений безперервно рецидивуючий дифузний бляшковий псоріаз передбачає наявність на шкірі голови, тулуба, верхніх і нижніх кінцівок зливних вогнищ з різко вираженою інфільтрацією з утворенням тріщин, у тому числі на долонях і підошвах - .

    2) до пункту «б» (передбачає обмежену придатність до військової служби) належать також обмежені, але великі бляшки псоріазу на голові, відкритих ділянках шкіри, а на обличчі - будь-якої величини.

    ВИСНОВОК

    1. Щоб отримати відстрочку як педагогічний працівник - Вам потрібно мати ставку не менше 0,75 (13,5 годин). Завідування кабінетами впливає на посадовий оклад, не на педагогічне навантаження. Проте, якщо в довідці про працевлаштування Ваш роботодавець вкаже ставку 0,75 або більше - Ви матиме право на відстрочку.

    2. На даний час Ви є обмежено придатним. В травні відбудуться зміни до Наказу МОУ 402.

    Цілком можливо, що Вас буде визнано непридатним до військової служби згідно Ваших діагнозів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    34.2%

    Доброго дня, Руслане!

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації.

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

    Отже, якщо Ви працюєте у ліцеї на посаді педагогічного працівника не менш як на 0,75 ставки за основним місцем роботи, то маєте право на відстрочку. Відповідна інформація повинна бути зазначена у Вашій довідці про працевлаштування, яку потрібно буде надати до ТЦК разом із заявою про оформлення відстрочки.

    Щодо Ваших хвороб, то відстрочка в даному випадку може бути надана лише у разі визнання Вас тимчасово-непридатним. Ви ж у 2023 році були визнані обмежено придатним до проходження служби.

    Станом на зараз, як обмежено придатний Ви можете бути мобілізовані, проте у відповідності з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Також хочу Вас попередити, що відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набере чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Отже, у будь якому разі, після 04.05.2024 року упродовж 9 місяців Вас повинні будуть направити на перепроходження ВЛК. Яким чином буде встановлюватись ступінь придатності та за якими критеріями, поки що невідомо й буде зрозуміло тільки після того, як відбудуться відповідні зміни до Розкладу хвороб. Можливо, станеться так, що Ви взагалі будете визнані непридатним й тоді Вам не знадобиться відстрочка від мобілізації.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України