Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 28 апреля 2024, вопрос №106979

Призов на військову підготовку

Добрий день! Згідно з нового закону про мобілізацію та військову підготовку, який вступить в силу з 18 травня, всі військовозобов'язані, призовники та резервісти повинні з'явитись до ТЦК до 60 днів. Перебуваю у статусі призовника (мені 20 років). Згідно закону, який вступить в силу я можу обрати час, коли буду проходити базову військову підготовку. Тобто я можу обрати рік призову, коли мені виповниться 24 років і тоді проходити службу, а зараз мені надається відстрочка. Планую вступати до ВНЗ і здобувати послідовну освіту. З 2025 року у ВНЗ буде обов'язкова військова підготовка, виходить, що навіть якщо я вибрав рік підготовки, коли мені виповниться 24 роки, а я навчаюсь у ВНЗ, я все одно буду проходити військову підготовку у ВНЗ незалежно скільки мені років? Якщо я буду навчатись на денній-дистанційній формі навчання у мене буде право на відстрочку? (в законі сказано за денну та дуальну форми навчання).
Проживаю не по приписці, але в тій ж самій області, знімаю кімнату. Які документи потрібно занести, щоб підтвердити інше місце проживання?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Назарію!

    Ви трохи все наплутали.

    Новий закон визначає два поняття: базова військова служба та базова військова підготовка.

    Направлення громадян України для проходження базової військової служби.

    1. Для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

    Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

    Базова загальновійськова підготовка.

    «1. Базова загальновійськова підготовка проводиться з метою здобуття громадянами України військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

    2. Базова загальновійськова підготовка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, а також у закладах вищої освіти всіх форм власності.

    Отже, якщо Ви зараз обирете відповідний рік проходження базової військової служби, наприклад 24 роки, то все одно навчаюсь у ВНЗ, з 2025 року повинні пройти базову війсьву підготовку й у такому разі Вам вже не потрібно проходити базову військову службу у 24 роки. Й навкпаки, якщо Ви зараз пройдете БВС, то навчаючись у ВНЗ Вам вже не потрібно буде проходити БВП.

    Щодо підтвердження місця проживання можете надати договір оренди.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України