Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 30 квітня 2024, питання №107173 550₴

Чи буду я мати відстрочку від мобілізації якщо поступлю в професійне училище або коледж? Однак на даний момент навчаюсь на заочному в унівеститеті

Я навчаюсь на заочній формі навчання в університеті, чи можу я паралельно поступити в професійне училище або коледж на денну форму навчання для отримання відстрочки ( на даний момент вищої освіти ще не здобув, оскільки диплому ще не має, термін навчання на бакалавраті у нас 5 років я зараз на 4-му курсі)
Чи не буде це рахуватись що рівень освіти нижчий чим на даний момент у мене зараз є якщо поступлю в коледж або проф. училище?
Чи наразі у мене лише повна загальна середня освіта, і можна так зробити?

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Доброго дня!

    Ви матимете право на відстрочку, якщо поступите до ПТУ або коледжу, адже Ви ще не здобули освіту бакалавра тому зберігаєтьс послідовність освіт. Проте, тоді взагалі краще не отримувати диплом бакалавра.

    Нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Спеціальність не має значення, але щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо Ви не здобули перший (бакалаврський) рівень вищої освіти та були зараховані до ПТУ або коледжу - Ви матиме право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Скільки Вам років та який у Вас військово-обліковий документ? Якщо Вам менше 25 років - Ви являєтесь призовником, а не військовозобов'язаним, тому відстрочку оформлювати не потрібно, адже й так не підлягаєте призову під час мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.7%

    Вітаю Вас.

    Я навчаюсь на заочній формі навчання в університеті, чи можу я паралельно поступити в професійне училище або коледж на денну форму навчання для отримання відстрочки ( на даний момент вищої освіти ще не здобув, оскільки диплому ще не має, термін навчання на бакалавраті у нас 5 років я зараз на 4-му курсі)Чи не буде це рахуватись що рівень освіти нижчий чим на даний момент у мене зараз є якщо поступлю в коледж або проф. училище? Чи наразі у мене лише повна загальна середня освіта, і можна так зробити?

    По суті, у даній ситуації право на відстрочку буде. На даний момент вищої освіти Ви не маєте, відповідно Ви здобуватимете рівень освіти вище, за раніше здобутий (здобутою у Вас наразі є тільки повна загальна середня освіта).

    Якщо Ви до цього не отримали диплом бакалавра або магістра, Ви вважатиметься таким, що здобуває освіту певний рівень освіти вперше. Це надаватиме Вам право на відстрочку від мобілізації, у тому числі після прийняття законопроєкту № 10449.

    Зокрема прийнятий в цілому Закон передбачає:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Спеціальність, вік не грають жодного значення. Ви матимете право на відстрочку, але лише до закінчення та отримання диплому бакалавра наступного року. Ще один важливий нюанс - у Вас в дії має бути інформація лише про повну загальну середню освіту (головне, щоб не було іншої).

    З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Доброго дня, Костянтине!

    Оскільки Ви ще не здобули диплом бакалавра, то Ваш вступ до коледжу або до проф.училища надасть Вам 100 % право на відстрочку, так як станом на зараз Ви маєте тільки повну загальну середню освіту. У разі ж отримання диплому бакалавра по закінченню ВНЗ та, навчаючись у коледжі, Ви втратите право на відстрочку.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня, ви будете у такому разі ви будете мати право на відстрочку до моменту, закінчення заочного навчання. Після отримання диплому з вищого навчального закладу, позбавить вас права на відстрочку по коледжу.

    Послідовність для отримання відстрочки, після технікуму-бакалавр після бакалавра - магістр, після магістра аспірант.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Цих документів цілком достатньо, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ подачі.

    Якщо ви раніше не проходили військову службу, та не маєте військової кафедри. До 25 років вас можуть мобілізувати лише за власним бажанням. На даний момент ви не підлягаєте мобілізації поки вам не виповниться 25 років.

    Турчин Ярослав Александрович
    16.7%

    ВІТАЮ ВАС, пане КОСТЯНТИН!

    Якщо Ви не будете на момент вступу до ПТУ мати ступеня вищої освіти бакалавр, тобто не пройдете атестацію та не отримаєте диплом, то у Вас буде право на відстрочку за правилами, які встановлені будуть з 18 травня новою редакцією Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Ні. До присвоєння ступеня вищої освіти - тобто до отримання диплома Ви не вважаєтеся таким, що має вищу освіту ступеня бакалавр, а отже чинним вважається Ваш попередній рівень освіти. Наскільки я розумію - Атестат про повну загальну середню освіту?

    Для цього Вам після вступу до ПТУ і до отримання диплому бакалавра та підсумкової державної атестації бажано написати заяву на відрахування з бакалаврату за власним бажанням.

    Також принагідно рекомендую потурбуватися про отримання Академічної довідки (має вигляд Додатка до диплому європейського зразка і містить результати Вашої навчальної успішності). На її підставі Ви потім зможе поновитися на навчання на той курс з якого були відраховані. Це значно спростить Вам завдання у разі потреби довчитися. Хоча і не завадить у разі чого вступити на нову спеціальність. Хоча я маю сумніви, що війна буде тривати довше, ніж Ви будете вчитися в ПТУ.

    Закон прив'язує право на відстрочку до послідовності здобуття. Фіналом здобуття рівня освіти - є отримання державного документу про це.

    Питання відстрочки нормативно урегульовано:

    Відповідно до пункту 1 частини другої статті 23 Закону, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Згідно з частиною другою статті 10 ЗУ «Про освіту», рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Відповідно до пункту 11 частини першої статті 1 Закону України «Про вищу освіту», здобувачі вищої освіти – особи, які навчаються у закладі вищої освіти на певному рівні вищої освіти з метою здобуття відповідного ступеня і кваліфікації;

    Згідно з частиною першою статті 5 Закону України «Про вищу освіту», підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми програмами на таких рівнях вищої освіти:

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень;
    • другий (магістерський) рівень;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень.

    Відповідно до частини другої статті 5 Закону, здобуття вищої освіти на кожному рівні вищої освіти передбачає успішне виконання особою освітньої програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти:

    1) молодший бакалавр;

    2) бакалавр;

    3) магістр;

    4) доктор філософії/доктор мистецтва;

    Згідно з частинами першою та другою статті 7 Закону, Документ про вищу освіту видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню програму та пройшла атестацію.

    Встановлюються такі види документів про вищу освіту за відповідними ступенями:

    • диплом молодшого бакалавра;
    • диплом бакалавра;
    • диплом магістра;
    • диплом доктора філософії/доктора мистецтва.

    ОТЖЕ, у Вашому випадку це цілком робоча схема отримання відстрочки від мобілізації. Єдине, що рекомендую підстрахуватися та реалізовувати її без розривів у праві на відстрочку. Тобто спочатку вступаєте до ПТУ, а потім лише відраховуєтесь з бакалаврата за власним бажанням.

    В інакшому випадку Вас можуть підловити та мобілізувати.

    Врахуйте також фактор вимоги військово-облікових документів при вступі. ЧИ є у Вас на руках такий документ. Ще може виникнути питання - чи визнають такий документ без проведення його через Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Щодо цього очікуємо до середини - кінця травня відповідні нормативні акти Кабінету Міністрів України. Можливо військово-облікові документи взагалі переженуть у електронний вигляд.

    При цьому, пропоную опиратися на норми законодавства.

    Відповідно до ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов»язок і військову службу», Призовникам, військовозобов’язаним, резервістам та військовослужбовцям оформлюється та видається військово-обліковий документ, який є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку. Форма, порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів визначаються Кабінетом Міністрів України, а для військовослужбовців – відповідно Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, розвідувальними органами України, Управлінням державної охорони України та Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України.

    Слово «СТВОРЕННЯ» наводить на думку на цифровізацію військово-облікових документів. Але як це все буде і чи буде – ніхто не знає. Може це буде паралельний процес, може будуть якісь строки переходу. Думаю одномоментний перехід – це маразм і держава це чисто технічно не витримає як і ТЦК з Міноборони. Принаймні закон дає подвійне тлумачення і оформлення, і створення. Тобто припускаю це все буде ПАРАЛЕЛЬНО. Умовно кажучи як водійське посвідчення чи закордонний паспорт в «ДІЇ».

    В ТОЙ ЖЕ ЧАС: є Розділ ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 3633-IX (законопроект 10449, який вступить в силу з 18.05.2024 р.), у підпункті 12 пункту 2 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» пишуть наступне - військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богун Сергій Павлович
    16.4%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства право на відстрочку матимуть здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Рівнями освіти зокрема є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Виходячи з наведеного Ви матимете право на відстрочку у разі вступу до професійного училища або коледжу на денну форму навчання.

    Документ про вищу освіту видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню програму та пройшла атестацію.

    Диплом бакалавра є підвердженням здобуття вищої освіти за відповідною ступенею.

    Отже, наразі Ви є здобувачем базової середньої освіти.

    Проте, у разі отримання диплому бакалавра, Ви порушите послідовність здобуття рівнів освіти, що встановлена частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту" і як наслідок - втратите право на відстрочку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України