Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 02 травня 2024, питання №107469 240₴

Рідний (повнорідний, неповнорідний брат), зміни в законі

Доброго дня!

Неповнорідний брат загиблого на війні. Від 18 травня втрачу відстрочку (чи то звільнення). Я вже консультувався тут неодноразово, але як я зрозумів, це питання в законній площині вирішити майже неможливо.

Та не хочеться опускати руки, тому маю ще пару питань.

Чи може лист до уповноваженого з прав людини омбудсмена вплинути на цю ситуацію? Чи може президент чи кабінет міністрів внести "правки" пізніше? Або ж розробити окремий законопроєкт з правками?

Ще було питання щодо петиції, її вже створили, але ймовірність що набере достатньо підписів не велика.
https://petition.president.gov.ua/petition/225030

Як звернути увагу до петиції якомога більше людей?

Буду вдячний за будь яку відповідь або пораду. Є надія, що на це ще можна вплинути, але не зрозуміло, які дії можна ще зробити.

Відповіді юристів (14)

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, єдиний варіант уникнути мобілізації, це відмовитись підписувати мобілізаційне розпорядження. Далі, захищатися у суді. Враховуючи ваші обставини, можна розрахувати на умовний термін у разі засудження за ухилення від мобілізації.

    • Едуард Клієнт 14 днів тому

      Дякую за відповідь!

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Чи може лист до уповноваженого з прав людини омбудсмена вплинути на цю ситуацію? Чи може президент чи кабінет міністрів внести "правки" пізніше? Або ж розробити окремий законопроєкт з правками?

    На жаль, омбудсмен рідко діє в інтересах громадян. Проте, спробувати можете - цікаво, яку відповідь отримаєте.

    Право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить: Президентові України, народним депутатам України, Кабінету Міністрів України. Тому, якщо Президент або КМУ вирішить внести правки до закону про мобілізацію - їм потрібно буде розробити законопроєкт, внести його на розгляд у Верховну раду, і він повинен пройти комітети, два читання та підпис Президента.

    Як звернути увагу до петиції якомога більше людей?

    Можете поширити інформацію через соціальні мережі, блогерів, тематичні групи, через знайомих і т.д.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Едуард Клієнт 14 днів тому

      Дякую за відповідь!

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович
    10%

    ВІТАЮ ВАС, пане ЕДУАРД!

    Важко зпрогнозувати. Може бути, що лист до Уповноваженого ВР з прав людини щось дасть, а може навпаки, привернення уваги органів стимулюватиме ТЦК будь-якою ціною Вам помститися та мобілізувати. Тут гарантій ніяких. ТЦК закон не дуже писаний, а амбіцій у керівників особливо у Львівській області за край... Постійні скандали з Львівськими ТЦК не сходять зі стрічок інформаційних платформ. Їм це прощається, бо оскільки Львівщина не обирала оце що зараз керує країною, то жителям Західних регіонів фактично йде помста за підтримку Порошенко.

    Оскільки рішення про закон приймалося політичне, дуже багато депутатів, які виступила проти - зламали через коліно, купили або змусили замовчатиЮ то я маю значні сумніви, що хтось щось буде вносити в найближчий рік до цього законопроекту. Особливо безкоштовно. Бо ж за прийняття цього закону окремим депутатам - зрадникам типу ОПЗЖ та депутатським групам орієнтованим раніше на пана Коломойського - заплатили немалі гроші (подейкують).

    Можливо Вам треба пошукати іншу підставу для відстрочки або взагалі зникнути з радарів ТЦК на цей рік. Переконаний, що роботи в них буде вдосталь, враховуючи те, як схиливши голову усі військовозобов"язані, призовники та резервісти побіжать оновлювати дані у 60-дений термін.

    Петиція - це імітація доступності влади для народу. Насправді це інструмент за допомогою якого проштовшують ініціативи буцімто від суспільства, а насправді платні грантові організації у всьому світі. А навіть, якщо питання було актуальне і набирало необхідні голоси, то шановний пан президент чхати хотів на думку людей, коли вона не входить до його планів та не узгоджується з його політикою і спектром інтересів. Було багато випадків, коли пан президент відповідав, що він нічого не може зробити і це взагалі не його компетенція. Враховуючи, що зараз побудовано модель особистої диктатури, то взагалі сумніваюсь, що буде якась відповідь.

    Більше нажаль нічим допомогти не можу і цензурних думок щодо дій влади у такій ситуації, нажаль, не маю.

    Хай щастить Вам і щиро співчуваю Вашій втраті!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Едуарде!

    Чи може лист до уповноваженого з прав людини омбудсмена вплинути на цю ситуацію? Чи може президент чи кабінет міністрів внести "правки" пізніше? Або ж розробити окремий законопроєкт з правками?

    Я думаю, що такий лист має сенс, навіть за умови того, що не надасть бажаного результату. Щодо Президента, внесення правок та окремого законопроекту, то так - це можливо, проте я маю великі сумніви, що такі дії будуть мати місце у найближчий час.

    Чи може ТЦК зважити на той факт, що брат загинув і дати відстрочку чи звільнення навіть попри закон?

    Ви самі знаєте відповідь на це питання. Станом на зараз, коли потрібен мобілізаційний ресурс, не думаю, що ТЦК оформить Вам відстрочку, якщо такої підстави у Законі немає...

    Ще було питання щодо петиції, її вже створили, але ймовірність що набере достатньо підписів не велика.https://petition.president.gov.ua/petition/225030

    Це все ж таки початок Вашої боротьби. Ви вже зібрали 3300 за тиждень та маєте ще 85 днів, тому зарано говорити про невдачу.

    Як звернути увагу до петиції якомога більше людей?

    В наш час - це, звісно, соцмережі: інстаграм, фейсбук, телеграм, тик-ток.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Едуард Клієнт 14 днів тому

      Дякую за відповідь!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Едуарде! Вдачі Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю!

    Неповнорідний брат загиблого на війні. Від 18 травня втрачу відстрочку (чи то звільнення). Я вже консультувався тут неодноразово, але як я зрозумів, це питання в законній площині вирішити майже неможливо. Та не хочеться опускати руки, тому маю ще пару питань.Чи може лист до уповноваженого з прав людини омбудсмена вплинути на цю ситуацію? Чи може президент чи кабінет міністрів внести "правки" пізніше? Або ж розробити окремий законопроєкт з правками?

    На жаль, але в умовах, які зараз складаються, не думаю, шо з цього щось вийде. Наразі просувається політика тотальної мобілізації на основі нового прийнятого законопроєкту 10449. Вносити зміни до цього Закону протягом півроку з моменту набрання ним чинності, я гадаю, що ніхто не буде. Однозначно звернутися потрібно, але особливої надії на позитивний результат такого я не маю.

    Ще було питання щодо петиції, її вже створили, але ймовірність що набере достатньо підписів не велика.https://petition.president.gov.ua/petition/225030

    Я гадаю, що шанси є, петицію підтримав. Намагайтеся поширювати цю петицію в якомога більшій кількості груп, каналів, можливо у блогерів тощо.

    Як звернути увагу до петиції якомога більше людей?

    Частково відповів вище, потрібно просувати петицію в каналах, групах і так далі. На жаль, але подібне до Вашого питання стосується не такої великої кількості громадян України, тому тут складно спрогнозувати кількість аудиторії до цієї проблеми. Юристи, адвокати розуміють, що в цьому дуже велика проблема, але влада дуже легко це пропустила.

    З повагою!

    • Едуард Клієнт 14 днів тому

      Дякую за відповідь!

    Богун Сергій Павлович
    50%

    Доброго дня.

    Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Згідно з п. 2 Положення про ТЦКСП територіальні центри комплектування та соціальної підтримки у своїй діяльності керуються Конституцією та законами України, актами Президента України, постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, наказами та директивами Верховного Головнокомандувача Збройних Сил, Міноборони, Міністра оборони, Головнокомандувача Збройних Сил, Генерального штабу Збройних Сил, іншими нормативно-правовими актами, цим Положенням.

    Згідно з ст. 3 ЗУ "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" метою парламентського контролю, який здійснює Уповноважений, є:

    захист прав і свобод людини і громадянина, проголошених Конституцією України, законами України та міжнародними договорами України;

    запобігання порушенням прав і свобод людини і громадянина або сприяння їх поновленню;

    сприяння приведенню законодавства України про права і свободи людини і громадянина у відповідність з Конституцією України, міжнародними стандартами у цій галузі.

    Наразі критерії надання відстрочки чітко встановлені законом.

    Згідно з ч. 1 ст. 93 Конституції України право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України.

    Звернення до Уповноваженого Верховної ради України з прав людини не убезпечить Вас від можливої мобілізації проте може дати поштовх внесенню змін до законодавства про мобілізацію з зазначено Вами питання.

    На мою думку ймовірність цього надзвичайно низька.

    • Едуард Клієнт 14 днів тому

      Дякую за відповідь!

      • Богун Сергій Павлович

        Будь -ласка


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України