Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 травня 2024, питання №107625 550₴

Відстрочка за наявністю матері/батька інваліда

За новим законом змінили умови надання відстрочки "не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати" на "відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону
зобов’язані їх утримувати". Тобто прибрали "працездатність". Наскільки я розумію відстрочку сину тепер не отримати і якщо є подружжя-пенсіонер у матері/батька інваліда, оскільки подружжя забов’язаний утримувати за сімейним кодексом, і навіть наявність батьків-пенсіонерів у матері/батька інваліда теж тепер є перешкодою для отримання відстрочки, бо батьки теж забов’язані утримувати непрацездатних дітей і вони не є військовозабов’язаними.

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    За новим законом змінили умови надання відстрочки "не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати" на "відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати". Тобто прибрали "працездатність". Наскільки я розумію відстрочку сину тепер не отримати і якщо є подружжя-пенсіонер у матері/батька інваліда, оскільки подружжя забов’язаний утримувати за сімейним кодексом, і навіть наявність батьків-пенсіонерів у матері/батька інваліда теж тепер є перешкодою для отримання відстрочки, бо батьки теж забов’язані утримувати непрацездатних дітей і вони не є військовозабов’язаними.

    Загалом, так, Ви все вірно розумієте. До даної норми є дуже багато питань, як по суті і до всього нового мобілізаційного Закону.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    На жаль, але тепер сюди дійсно можна віднести і батьків особи з інвалідністю 2-ої групи, навіть якщо їм за 80 років. Якщо батьки не мають групи інвалідності або самі не потребують постійного догляду, теоретично вони можуть бути на заваді. Для подружжя є спосіб розлучитися, але от щодо батьків - це питання доволі чутливе та на даний час невизначене.

    Втім, будемо очікувати якоїсь практики, яка має всі питання розставити на свої місця. Можливо, в що я сподіваюся, здоровий глузд візьме верх.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Ви правильно все зрозуміли.

    Стаття 51 Конституції України визначає, що повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Утримання батьків дітьми є відповідною компенсацією за утримання і турботу, надану батьками дитині.

    Відповідно до ч. 1 ст. 202 Сімейного кодексу України» повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними та потребують матеріальної допомоги.

    Особа потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання її майна, інші доходи не забезпечують їй прожиткового мінімуму, встановленого законом, — така норма закріплена в ч. 4 ст. 75 Сімейного кодексу України.

    Згідно з чинним законодавством держава забезпечує необхідним утриманням непрацездатних осіб — пенсією за віком, пенсією з інвалідності, державною допомогою тощо.

    Аналіз зазначених норм матеріального права дає підстави для висновку, що аліментні зобов`язання у дочки, сина на утримання батьків можуть бути призначені за наявності юридичних складових сукупності певних умов, а саме: мати або батько не були позбавлені батьківських прав та не ухилялися від виконання своїх батьківських обов`язків; непрацездатність матері, батька; потреба в матеріальній допомозі; нижчий від прожиткового рівень матеріального забезпечення.

    Отже, право на утримання (аліменти) має непрацездатна особа, яка, крім іншого, не забезпечена прожитковим мінімумом.

    Дружина та чоловік зобов'язані спільно піклуватися про побудову сімейних відносин між собою та іншими членами сім'ї на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги (ст. 55 СК України).

    Нова норма закону про мобілізацію є імперативною без будь-якого двоякого трактування.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олеже!

    Так, Ви праві. Норма "непрацездатні" була змінена новим законом на "не є військовозобов'язанними" й на мою думку це було зроблено саме для того, аби уноможливити надання відстрочки, якщо є другий із подружжя й, можливо, батьки. Хоча це є моєю суб'єктивною точкою зору. Більш меньш все буде зрозуміло після 18 травня, коли ТЦК почнуть оформлювати відстрочки на даній підставі, бо без наявної практики, на жаль, станом на зараз відповісти на Ваше питання складно.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;".

    Згідно зі статтею 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    Взагалі зараз це доволі дискусійне питання в плані оформлення відстрочки за цією підставою, якщо є другий з подружжя та батьки. З одного боку обидва з подружжя є непрацездатними і не мають обов'язку утримувати один одного (те ж саме стосується й батьків), а з іншого боку норма у законі щодо "непрацездатних" змінена. Тому, я вважаю, що все ж таки будуть складнощі й дана ситуація не обійдеться без судових позовів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня, пане Олексію!

    Ви повинні мати право на відстрочку. Так як один із подружжя - пенсіонер та є непрацездатною особою - відповідно він сам потребує утримання, у нього немає обов'язку утримувати іншого з подружжя. Проте, як таку позицію буде трактувати ТЦК побачимо після 18 травня. Скоріш за все буде багато судової практики по даній підставі для відстрочки

    Згідно Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (який набуде чинності 18 травня) нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Згідно статті 1 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

    непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Згідно статті 198 Сімейного кодексу України

    1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

    Згідно статті 202 Сімейного кодексу України

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Згідно статті 75 Сімейного кодексу України

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є інвалідом I, II чи III групи.

    Тобто, виходить, що обоє з подружжя є непрацездатними та мають право на утримання. Тому ні в кого немає обов'язку утримувати іншого з подружжя, якщо він/вона не може надавати матеріальну допомогу або сам/сама її потребує. Те ж саме стосується і батьків особи з інвалідністю, вони не мають обов'язку когось утримувати, якщо самі потребують матеріальної допомоги.

    Остаточну картину побачимо коли з'явиться судова практика. Проте, Ви повинні мати право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт та документ про інвалідність одного з батьків

    4. Витяг про шлюб батьків

    5. Паспорт та пенсійне посвідчення іншого з батьків

    6. Пенсійне та паспорти батьків особи з інвалідністю

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших 30 державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України.

    Якщо в ТЦК будуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашої мами/батька інших дітей - Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

    Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку.

    Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

    Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, так ви маєте рацію. Але це все швидко і просто вирішується, якщо додати свідоцтво про розірвання шлюбу батьків. Для отримання відстрочки, треба подати заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобілізації, додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів:

    Свідоцтво про народження

    Свідоцтво про розірвання шлюбу

    Паспорти коди

    Довідка про склад сім'ї

    Витяг з Ратцс про кількість актових записів про народження дітей (особи з інвалідністю)

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ подачі такої заяви.

    У зв'язкузі змінами ваша підстава дял відстрочки виглядає так.

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Також ви маєте право на перетин кордону для супроводу особи з інвалідністю.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України