Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 04 травня 2024, питання №107650 1150₴

Виключення з військового обліку перегляд

Добрий день.

Підскажіть є два питання:
1) Я виключен з військового обліку за станом здоровʼя на при кінці 2023 року, рішення ВЛК затверджено ЦВЛК, чи могуть відправити на переогляд згідно нових змін?
2) В ВОД немає він коду, чи потрібен він для виїзду за кордон? Та можливо буде достатньо зареєструватись в електронному кабінеті коли він буде доступний?

Дякую.

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас!

    1) Я виключен з військового обліку за станом здоровʼя на при кінці 2023 року, рішення ВЛК затверджено ЦВЛК, чи могуть відправити на переогляд згідно нових змін?

    Ви вже невійськовозобов'язаний, тому переогляду не підлягаєте.

    Поновити Вас на військовому обліку та направити Вас на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день та законопроєктом 10449 поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи .

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    В реаліях сьогодення та зважаючи як всі відносяться до Конституції - скоріш за все свої права доведеться вирішувати в судовому порядку.

    Згідно нової редакції наказу 402 Постанова ВЛК відміняється у випадках, коли необхідно привести зміст попередньої постанови ВЛК (яка була прийнята правильно) у відповідність до чинного законодавства - явно антиконституційна норма!

    Крім того, з сьогоднішнього дня постанови ВЛК районних, міських ТЦК та СП про непридатність до військової служби військовозобов’язаних оформлюються свідоцтвами про хворобу (додаток 11 до цього Положення).

    2) В ВОД немає він коду, чи потрібен він для виїзду за кордон? Та можливо буде достатньо зареєструватись в електронному кабінеті коли він буде доступний?

    Згідно правил перетину кордону такої вимоги немає.

    Крім того, невійськовозобов'язані не мають обов'язку реєструвати електронний кабінет та уточнювати дані.

    До того ж, відповідно до статті 3 ЗУ "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів"

    2. Відомості про громадян України, які не є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, знищуються суб’єктами Реєстру відповідно до Порядку ведення Реєстру, затвердженого держателем Реєстру.

    3. До Реєстру вносяться відомості, визначені статтею 6 цього Закону, одержані від призовників, військовозобов’язаних та резервістів або шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи, передбачені частиною третьою статті 14 цього Закону.

    Отже, ВІН-код - це реєстраційний номер у Реєстрі військовозобов'язаних. Якщо Вас виключили з військового обліку - відомості про Вас повинні бути знищені.

    На жаль, в реаліх сьогодення дійсно прикордонники вимагають ВОД з ВІН-кодом. Тому, у Вас є 2 варіанти:

    1. Звернутися до ТЦК або переглянути інформацію у електронному кабінеті (якщо вона там є)

    2. Вимагати у прикордонників письмове рішення про відмову у перетині кордону та оскаржувати його у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пане ІВАН!

    Ні. Ви не підлягаєте переогляду. Це законом не передбачено.

    Ваш військово-обліковий документ, який підтверджує статус НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНОГО Є ДІЮЧИМ та ЧИННИМ.

    Відповідно до ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов»язок і військову службу», Призовникам, військовозобов’язаним, резервістам та військовослужбовцям оформлюється та видається військово-обліковий документ, який є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку. Форма, порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів визначаються Кабінетом Міністрів України, а для військовослужбовців – відповідно Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, розвідувальними органами України, Управлінням державної охорони України та Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України.

    Відповідно до ч. 6 ст. 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку.

    Згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів", Оформлення документів військового обліку громадян України здійснюється з використанням засобів Реєстру.

    При цьому вважаю такі вимоги прикордонників повним беззаконням, бо є частина друга статті 13 цього ж Закону, відповідно до якої - Відомості про громадян України, які не є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, знищуються суб’єктами Реєстру відповідно до Порядку ведення Реєстру, затвердженого держателем Реєстру.

    Тобто, в Реєстрі мають бути лише відомості про наявність права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації - у військовозобов"язаних (пункт 33 частини першої статті 7 Закону).

    А данні про військовозобов"язаних НЕ МІСТЯТЬСЯ В РЕЄСТРІ і НЕ МОЖУТЬ МІСТИТИСЯ.

    Розділ ІІ. Прикінцеві та перехідні положення Закону № 3633-IX (законопроект 10449, який вступить в силу з 18.05.2024 р.), у підпункті 12 пункту 2 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» пишуть наступне - 12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;

    ОТЖЕ, вимога прикордонників про якісь QR-коди на чинному військово-обліковому документі є незаконною, нелегітимною та явно демонструючою неповагу до законодавства України, або є проявом повної некомпетентності такої особи.

    Вимагайте письмову відмову, також Ви маєте право фіксувати відмову і свої пояснення з посиланнями на закон на відео.

    Після цього відмову можна оскаржити в суд або в досудовому порядку керівництву прикордонної служби.

    Тож у разі відмови, Вам необхідно отримати письмове Рішення про відмову у перетинанні державного кордону України, за формою, затвердженою Наказом МВС України від 05.06.2023 № 457. Це обов'язкова умова. Не видати таке рішення прикордонники не можуть, хоча судячи з практики деяких людей, можуть бути спроби ввести в оману, що таке рішення не видається. У разі відмови надати рішення можна оскаржувати такі дії посадової особи шляхом вимоги проінформувати безпосереднього керівника пункту пропуску. Так само можна фіксувати протиправні дії на диктофон телефона та / або на відео...

    Крім цього, до запровадження диктаторських методів відлову на мобілізацію - ефективним був дзвінок на гарячу лінію Адміністрації ДПС України - +38(044) 527-63-63 (міський номер для дзвінків з України та із за кордону) або на багатоканальний номер 1598 (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв"язку або мобільних оператрів зв"язку на території України). Телефони є цілодобовими.

    Також можна звернутися через Телеграм бот служби "Довіра" ДПСУ. https://t.me/DPSUkr

    Ви маєте знати, що Рішення про відмову складається у 2-х екземплярах, а тому варіант, коли вам просто дають сфотографувати оригінал недопустимий. У вас має бути 1 примірник в оригіналі!!!

    Обов’язково потрібно перевірити на правильність усі відомості вказані у Рішенні про відмову. Зокрема Ваші дані, дані пункту пропуску та посадової особи, яка його прийняла. У формулювання підстав відмови бажано не лізти, тому що чим кривіше воно сформульовано прикордонниками, тим краще для Вас і Вашого юриста.

    Часто виникає запитання громадян чи потрібно підписувати Рішення про відому у виїзді за кордон. Це не обов’язково, але якщо Ви отримуєте свій примірник, то підписати треба і в цьому немає нічого страшного. Єдине, що з моменту отримання Рішення почнеться відлік строків на оскарження цього рішення і скаргу можна буде подати протягом 30 днів. З іншого боку, навіть якщо Рішення ви не отримуєте і відповідно не розписуєтесь на місці, то в подальшому, коли Ви отримаєте рішення і захочете подати скаргу, можуть виникнути проблеми із строками.

    Адміністрація ДПСУ скоріше за все займе позицію відносно пропуску вами строку на оскарження. З цим звісно можна боротись, але це додаткова проблема яка потребуватиме багато часу на її вирішення.

    Після отримання Рішення, потрібно невідкладно писати і подавати Скаргу на Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України. Скарга подається на ім"я Начальника органу охорони державного кордону. Моя думка така, що скаргу краще писати і подавати за підтримки юриста, тому що тут важливо дуже добре обґрунтувати позицію громадянина, який має намір виїхати за кордон і переконати ДПСУ, що така позиція правильна.

    Хоча, як правило, звісно нікого Ви не переконаєте, бо у них на усе одна позиція - "Вони Боги, вони праві, а всі інші - дурні і гуляти вийшли".

    У випадку незадоволення Скарги начальником, потрібно оскаржувати таке рішення в судовому порядку.

    Завжди раджу йти паралельно і не чекати відповіді з Державної прикорднної служби, а йти до суду. Якщо скаргу задовільнять, це може бути підставою для суду визнати факт примирення сторін. З іншого боку, Ви точно не пропустите строк оскарження, адже дуже часто в адміністративних судах скорочують строк позовної давності після досудового оскарження - з 6 до 1 місяця і потім залишають позовні заяви без розгляду - за пропущеним строком звернення.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Підскажіть є два питання:1) Я виключен з військового обліку за станом здоровʼя на при кінці 2023 року, рішення ВЛК затверджено ЦВЛК, чи могуть відправити на переогляд згідно нових змін?

    На жаль, але у нас в країні зараз може бути все, що завгодно. Втім, за описаних Вами умов, я розглядаю ймовірність цього не більше 5 %. Справа в тому, що Ваше рішення затверджено не лише ЦВЛК, але й обласною ВЛК, тим самим постанова про непридатність пройшла всі ступеня погодження та затвердження.

    Втім повідомляю, що з 04 травня 2024 року чинності набрав наказ Міністерства оборони України від 27.04.2024 № 262 "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України".

    Даний наказ, зокрема, у контексті Вашого питання передбачає наступне:

    "2.1.

    "... Постанови ВЛК можуть бути відмінені або скасовані штатними ВЛК.

    Постанова ВЛК скасовується у випадках, коли попередня постанова ВЛК на дату її прийняття не відповідала законодавству та/або була прийнята на підставі недійсних документів.

    Постанова ВЛК відміняється у випадках, коли необхідно привести зміст попередньої постанови ВЛК (яка була прийнята правильно) у відповідність до чинного законодавства..."

    Не думаю, що можливим є сценарій, при якому штатна ВЛК, зокрема ЦВЛК, відмінить або скасує постанову ВЛК, яка цією ж ЦВЛК затверджена. Погодьтеся, це повний абсурд. Тому моя позиція та думка однозначна - скасування або відміна рішення ВЛК у описаній Вами ситуації просто неможлива.

    Звертаю увагу, що з 18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Ви не перебуває на обліку, відповідно нічого уточнювати або оновлювати не повинен. Вас права ставити на облік, адже Ви виключені з військового обліку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    ...

    Щодо мобілізації, то Вас не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Втім, яким чином будуть розвивати події далі - питання. Яким чином довести, що постанова ВЛК прийнята з порушенням законодавства, необ'єктивно або на підставі нечинних документів. Це просто практично неможливо.

    2) В ВОД немає він коду, чи потрібен він для виїзду за кордон?

    Останнім часом - так. Але Вам, повторюся, немає чого хвилюватися, тому Ви можете відвідати ТЦК цілком спокійно із запитом отримання він-коду. Даний код присвоюється всім чоловікам, незалежно від наявності у них статусу невійськовозобов'язаного - за повідомлення працівників ТЦК та СП. Тому раджу Вам все таки відвідати ТЦК з питанням щдо цього.

    Та можливо буде достатньо зареєструватись в електронному кабінеті коли він буде доступний?

    Ви не повинні оновалюти або уточнювати дані, тому реєструватися у кабінеті для Вас не обов'язково. Більше того, взагалі не раджу цього робити, адже Ви невійськовозобов'язані.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    24.9%

    Доброго дня.

    Згідно з змінами до Положення №402 особи, звільнені з військової служби, визнані непридатними до військової служби, можуть повторно оглядатися ВЛК районних, міських ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку після обов’язкового обстеження у спеціалізованих закладах охорони здоров’я з метою підтвердження або зміни встановленого діагнозу. Направляє на обстеження лікар - член ВЛК районного, міського ТЦК та СП, про що вносить відповідний запис у реєстр ЕСОЗ. Медичний огляд цієї категорії громадян проводиться за графою II додатка 1 до цього Положення, а тих, які мають офіцерські звання,- за графою III додатка 1 до цього Положення.

    Виходячи з норм законодавства Ви не підлягаєте поновленню на військовій службі.

    Яка буде практика наразі не відомо.

    Згідно з Правилами перетинання державного кордону громадянами України наявність він-коду в ВОД не входить до переліку документів на підставі яких здійснюється перетин кордону.

    Проте за заявою прикордонної служби можливі зміни до зазначених правил з огляду на вступ в дію нового закону щодо мобілізації.

    Щодо оновлення облікових даних - Ви не маєте статусу військовозобов'язаного, а тому не повинні цього робити.

    На сьогодні Ви маєте право на безперешкодний перетин кордону.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Сьогодня набрав чинності Наказ МОУ, який вніс певні зміни в Наказ МОУ №402 і от, що зазначено у останньому:

    Наказ МОУ № 262 "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", який набере чинності 04.05.2024 року вносить наступні зміни до Наказу МОУ № 402:

    "2) у главі 2:

    пункт 2.1 викласти в такій редакції:

    «2.1. Для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

    Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) ВЛК (лікарсько-льотні комісії (далі - ЛЛК)) приймають постанови. Постанови ВЛК (ЛЛК) оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання штатної військово-лікарської комісії.

    ВЛК приймають постанови у тому числі на виїзних засіданнях та, в окремих випадках (лікування за кордоном) - дистанційно.

    Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання.

    Постанови ВЛК можуть бути відмінені або скасовані штатними ВЛК.

    Постанова ВЛК скасовується у випадках, коли попередня постанова ВЛК на дату її прийняття не відповідала законодавству та/або була прийнята на підставі недійсних документів.

    Постанова ВЛК відміняється у випадках, коли необхідно привести зміст попередньої постанови ВЛК (яка була прийнята правильно) у відповідність до чинного законодавства".

    Отже, виходячи із змісту даної норми, тепер штатні ВЛК (регіональні та ЦВЛК) мають право відміняти або скасовувати постанови ВЛК у випадках зазначених вище.

    Наприклад, у змінах також зазначено, що:

    "Під час дії особливого періоду постанови ВЛК районних, міських ТЦК та СП про непридатність до військової служби військовозобов’язаних оформлюються свідоцтвами про хворобу (додаток 11 до цього Положення) у трьох примірниках, які не пізніше десятиденного строку з дня закінчення медичного огляду та перевірки ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП, направляються на затвердження до штатних ВЛК згідно адміністративно-територіальної зони відповідальності за проведення військово-лікарської експертизи."

    Тобто, особи, які визнані непридатними до проходження військової служби повинні мати вже не довідку ВЛК, а свідоцтво про хворобу. Чи буде у даному випадку застосовуватись наступне: "Постанова ВЛК відміняється у випадках, коли необхідно привести зміст попередньої постанови ВЛК (яка була прийнята правильно) у відповідність до чинного законодавства", мені відповісти важко.

    Щодо другого Вашого питання, то так, наразі прикордонники не випускають за кордон осіб, які не мають у ВОД "вин коду". У Вашому випадку така вимога є незаконною, оскільки "Оберіг" - це реєстр військовозобов'язанних осіб до яких Ви не маєте ніякого відношення і реєструватися у якому не повинні, маючи на руках належний ВОД та довідку ВЛК про визнання Вас непридатним до військової служби.

    Отже у даному випадку у Вас два шляхи:

    1. Отримати відмову у перетині кордону та оскаржувати останню.

    2. Звертатись до ТЦК для того, аби Вам "вклеїли" вищезгаданий "він код" у ВОД.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам нічого робити не треба. У зв'язку зі змінами, оновити дані потрібно всім військовозабов'язаним, яким ви не являєтесь!! Тому вам не треба ні чого робити.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи:

    Закордонний паспорт

    Військовий квиток з записовм викобчений з військового обліку.

    Витяг з ріщення ВЛК про виключення з військового обліку.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України