Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 09 травня 2024, питання №108223 350₴

Чі впливає студентство на групу інвалідності, та низка питань по інвалідності/мобілізації

Я студент, закінчую 4 курс бакалаврату і моя інвалідність другої групи теж скоро закінчеться. У мене є можливість продовжити її (що я і буду робити), але у мене є інформація (не перевірена, звісно, тому і питаю) що якщо я не поступлю на магістратуру, то я зможу отримати лише 3 групу інвалідності, бо "захворювання не тягне на 2 групу", але як для студента денної форми - є можливість отримати саме 2 групу.

Тому питання перше - чи правда це, що студентство впливає на групу інвалідності, чі ні?

І наступні питання, пов'язані з темою:
* Чи зможу я, як інвалід 2 групи, або як інвалід 3 групи, виїжджати за кордон під час війскового стану?
* Чи буде у мене відстрочка від армії, поки я інвалід, або ж треба проходити окремо комісію в тцк?

Відповіді юристів (3)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Тому питання перше - чи правда це, що студентство впливає на групу інвалідності, чі ні?

    Студенство ніяким чином не впливає на групу.

    Чи зможу я, як інвалід 2 групи, або як інвалід 3 групи, виїжджати за кордон під час війскового стану?

    Незалежно від групи інвалідності Ви зможете перетинати кордон.

    Згідно п.2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або

    або

    • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Отже, для перетину кордону Вам знадобиться:

    1. Закордонний паспорт

    2. Документ про інвалідність, що зазначений в Правилах перетину кордону (довідка МСЕК не прийматься)

    3. Військово-обліковий документ. Для призовників - це посвідчення про приписку до призовної дільниці, для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Чи буде у мене відстрочка від армії, поки я інвалід, або ж треба проходити окремо комісію в тцк?

    Ви маєте право на відстрочку, але Вам потрібно буде її належним чином оформити. На ВЛК Вас також направлять, але мобілізувати не мають права.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, документ про інвалідність (можна і довідку МСЕК) та військово-обліковий документ.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, будь яка группа інвалідності дає право на відстрочку, але про неї треба заявити, для цього вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Паспорт код

    Довідка МСЕК+ акт огляду

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    Тому вам нічого не загрожує.

    У разі спроби вручення бойової повістки на відправку, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину своєї відмови, у вашому випадку це наявність інвалідності та підстав для відстрочки. У такому випадку вам нічого не загрожує.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олександре!

    Відповіді на Ваші питання.

    чи правда це, що студентство впливає на групу інвалідності, чі ні?

    Перший раз про таке чую.

    * Чи зможу я, як інвалід 2 групи, або як інвалід 3 групи, виїжджати за кордон під час війскового стану?

    Так, звісно, що можете. Станом на зараз підстава для виїзду виглядає наступним чином:

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);".

    Після 18 травня будуть внесені відповідні зміни до Правил перетину кордону (у зв'язку зі змінами у законодавстві), але вони Вас стосуватись не будуть, оскільки Ваше право на відстрочку залишається у незмінному вигляді. Отже, для виїзду за кордон Вам будеть потрібні: закардонний паспорт, чинний військово-обліковий документ (після 18 травня - вже офіційно) та один з вищеперелічених документів, який я навів вище.

    * Чи буде у мене відстрочка від армії, поки я інвалід, або ж треба проходити окремо комісію в тцк?

    У вас є відстрочка від мобілізації, як станом на зараз, так і після 18 травня. Проте, інвалідність не надає Вам право не проходити ВЛК, оскільки Ви є військовозобов'язанною особою.

    Отже, як особі з інвалідністю Вам потрібно буде проходити ВЛК у встановленному законодавством порядку, проте мобілізуувати Вас не можуть ні за яких обставин (окрім Вашої добровільної згоди), незважаючи на ступінь придатності щодо військової служби.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України