Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 13 февраля 2020, вопрос №10916

Имею ли я право на соц.отпуск на ребенка если я одинокая мама а ребенку 15 лет

Ребенку 15 лет. В законе о доп.соц.отпусках указано, что мама у которой 2 детей до 15 лет имеет право на отпуск 10 кал.дней. а возрастная категория для одинокой мамы такого нету. На работе говорят, что до 15 лет дают этот отпуск. Хотя в объяснение к этому закону говорят что возраст ребенка определяют по общим нормама. То есть дитина це до 18 лет. То есть я претендую на отпуск пока ей не исполниться 18 лет.

Ответы юристов (1)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    Стаття 19. Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ЗУ "Про відпустки")

    Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

    Одинока мати і жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, - це дві різні підстави.

    Стаття 6. Дитина (Сімейний кодекс України)

    1. Правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

    2. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років.

    Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років

    А тому, якщо Ви відноситесь до категорії "одинока мати", то Вам ЗОБОВ'ЯЗАНІ до досягнення вашою дитиною повноліття щорічно надавати додаткову відпустку тривалістю 10 к.д.

    Якщо у минулі роки така відпустка також не була надана, то Ви маєте право скористатися усіма невикористаними днями відпустки поки працюєте, або ж при звільненні роботодавець повинен виплатити Вам компенсацію за всі невикористані дні цієї відпустки.

    Стаття 24. Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки (ЗУ "Про відпустки")

    У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

    Всього доброго. Сподіваюсь, що Вам допоміг.

    Буду вдячний за ваш відгук.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України