Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 21 мая 2024, вопрос №109867 400₴

Як отримати висновок ВЛК якщо не повністю придатний, і чи можливо змінити ВОС?

2 питання:
1. Якщо я маю на руках виписку зі стаціонару в якій зазначено діагноз, який підпадає під "Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони", якийм чином мені забезпечити те, щоб ВЛК врахувало цей діагноз і дійсно вказало мені відповідну категорію придатності, а не "повністю придатний"?
2. Я маю ВОС (група 34) яка не підлягає бронюванню і є дефіцитною. Як і чи можливо змінити ВОС на суміжну, однак яка підлягає бронюванню і не є дефіцитною (група 29, 39) через плани отримати бронь на роботі?

Ответы юристов (11)

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Вам необхідно до моменту проходження ВЛК зібрати повний пакет медичних документів, що характеризують стан Вашого здоров'я та надати його комісії.

    Члени комісії несуть відповідальність за правильність своїх висновків.

    У випадку необхідності маєте право оскаржити рішення ВЛК у досудовому чи судовому порядку.

    Олександр Клиент месяц назад

    Дякую за відповідь. Як діяти на місці (у ВЛК) якщо документи ігнорують і вказують на те, що "нічого не знаємо, ви - придатні"?

    • Богун Сергій Павлович

      Будь -ласка. Лише через процедуру оскарження. Механізм оскарження визначений Положенням 402.

    Олександр Клиент месяц назад

    Треба вимагати оформити якийсь документ про те, що я не згоден з рішенням ВЛК чи як?

    • Богун Сергій Павлович

      Після проходження ВЛК Вам видадуть рішення. З моменту ознайомлення з ним Ви можете почати процес оскарження.

    • Богун Сергій Павлович

      Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

      У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (відміни, скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на контрольне обстеження та медичний огляд ВЛК.

      Таке рішення є обов’язковим до виконання та має бути реалізовано не пізніше ніж в місячний строк з дати прийняття.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Олександре!

    1. Якщо я маю на руках виписку зі стаціонару в якій зазначено діагноз, який підпадає під "Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони", якийм чином мені забезпечити те, щоб ВЛК врахувало цей діагноз і дійсно вказало мені відповідну категорію придатності, а не "повністю придатний"?

    Ви повинні зібрати якомога більше медичних документів, які б свідчали про Ваш стан здоров'я. Якщо комісією не буде враховані надані Вами документи, Ви зможете оскаржити відповідне рішення до вищестоячої ВЛК. Постанова №560, яка вийшла 16.05.2024 року, взагалі надає Вам право перепройти ВЛК ТЦК в обласной ВЛК за написанням відповідної заяви.

    72. Рішення щодо придатності резервіста та військовозобов’язаного для проходження військової служби за станом здоров’я визначається військово-лікарською комісією при районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі незгоди громадянина з рішенням військово-лікарської комісії при районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки на підставі його заяви громадянин направляється для проходження військово-лікарської комісії при обласному (Київському та Севастопольському міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    73. Рішення військово-лікарської комісії при обласному (Київському та Севастопольському міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки про придатність резервіста або військовозобов’язаного за станом здоров’я до військової служби під час мобілізації може бути скасовано штатною військово-лікарською комісією вищого рівня або оскаржено у судовому порядку.

    Відповідно до Наказу МОУ №402:

    Пункт 3.4 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Пункт 3.5 глави 3 розділу II:

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    Пункт 3.11 глави 3 розділу II:

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    2. Я маю ВОС (група 34) яка не підлягає бронюванню і є дефіцитною. Як і чи можливо змінити ВОС на суміжну, однак яка підлягає бронюванню і не є дефіцитною (група 29, 39) через плани отримати бронь на роботі?

    Це навряд чи в Вас вийде.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олександр Клиент месяц назад

    дякую.

    Друга свстина питання - Я маю ВОС (група 34) яка не підлягає бронюванню і є дефіцитною. Як і чи можливо змінити ВОС на суміжну, однак яка підлягає бронюванню і не є дефіцитною (група 29, 39) через плани отримати бронь на роботі?

    Щось можете підказати?

    • Богун Сергій Павлович

      Критерії присвоєння ВОС врегульовано наказом Міністерства оборони України від 07 вересня 2020 року №317.

      Офіційно військовозобов'язаний сам її не вибирає.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, бронювання робить міністерство економіки України. Є лист від міністерства оборони про дефіцитні ВОС, які треба враховувати міністреству при наданні броні. Але це не означає, що вам обов'язково відмовлять у бронюванні це вирішує безпосередньо міністерство.

    Тому нехай ваше підприємство подає вас на бронювання не залежно від вашої ВОС, на практиці дуже часто з дефіцитними ВОС дають бронь. Все залежить на якому підприємстві ви працюєте і від вашої кваліфікації.. У разі отримання наказу про ваше бронювання, ТЦК не має права вам відмовити!!

    ТОМУ рекомендую, пробувати отримувати бронь.

    щоб було враховано ваш діагноз беріть з собою всі ваші медичні документи, які підтверджують ваш діагноз!! Історію хвороби та інше!!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    2 питання:1. Якщо я маю на руках виписку зі стаціонару в якій зазначено діагноз, який підпадає під "Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони", якийм чином мені забезпечити те, щоб ВЛК врахувало цей діагноз і дійсно вказало мені відповідну категорію придатності, а не "повністю придатний"?

    Ви тут нічого не зробите, це не у Ваших силах. Рішення приймає ВЛК колегіально, і до цього процесу жодного відношення Ви не маєте. Ваше право - оскаржувати рішення ВЛК, якщо воно буде прийнято з порушенням законодавства та Положення 402.

    Також можливо провести розмову з головою ВЛК, якщо буде прийнято інше рішення. Якщо вони зрозуміють, що Ваші слова обгрунтовані, інколи довідки ВЛК переписуються прямо на місці.

    3. Порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК

    3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Штатні ВЛК перевіряють відповідність прийнятих позаштатними ВЛК постанов встановленому діагнозу та вимогам цього Положення, на підставі доданих до звернення оригіналів медичних документів або належним чином завірених їх копій, а також наявних медичних записів та висновків у відповідних реєстрах електронної системи охорони здоров’я.

    {Пункт 3.3 глави 3 розділу I доповнено абзацом другим згідно з Наказом Міністерства оборони № 262 від 27.04.2024}

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (відміни, скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на контрольне обстеження та медичний огляд ВЛК.

    Таке рішення є обов’язковим до виконання та має бути реалізовано не пізніше ніж в місячний строк з дати прийняття.

    У разі визнання штатною ВЛК звернення необґрунтованим, воно повертається заявнику (скаржнику) з відповідними роз’ясненнями, у строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    У разі прийняття рішення про направлення на контрольне обстеження та медичний огляд, військовослужбовці та інші особи, зазначені у пункті 1.2 глави 1 цього розділу, направляються для проходження медичного огляду ВЛК в інший заклад охорони здоров’я, ніж той, в якому проводився медичний огляд ВЛК, постанова якої оскаржується.

    2. Я маю ВОС (група 34) яка не підлягає бронюванню і є дефіцитною. Як і чи можливо змінити ВОС на суміжну, однак яка підлягає бронюванню і не є дефіцитною (група 29, 39) через плани отримати бронь на роботі?

    Абсолютно ніяк, тільки після перепідготовки, тобто після мобілізації.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA