Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 24 мая 2024, вопрос №110306 340₴

Військово-облікові документи та бронювання

Підприємство визнано критичною інфраструктурою, і для подачі списка бронювання мені потрібно було обміняти приписне на військово-обліковий документ та в ТЦК і СП призначили мені ВОС згідно диплому.
При прибутті в ТЦК і СП направили на проходження ВЛК (як останнє було пройдене в 2014 при отриманні приписного). Після проходження ВЛК та отримання результатів направили в кабінет де потрібно було здати всі необхідні документи (копію диплома, фото і т. д.). Додатково компанія зробила "Намір", що планує мене забронювати. Після передачі документів на руки не видали ніяке посвідчення, аргументуючи тим, що вони не знають якою буде "Форма військово-облікового документа" і зможу її забрати при готовності та про це вони повідомлять телефонним дзвінком, також добавили що в мене рекомендовано є 7 днів для отримання документу.
Інформацію для бронювання (спеціальність та посаду) вони мені надали, щоб підприємство могло відправити список.
Підкажіть чи регламентується десь отримання цього документа протягом 7 днів?
Чи краще вже приїхати за ним коли буде витяг з наказу про бронь?
Теоретично можуть виписати мобілізаційне розпорядження після отримання військово-облікового документа.

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас.

    Підкажіть чи регламентується десь отримання цього документа протягом 7 днів?

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 ПОРЯДОК оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    "...24. Громадянин України може передавати військово-обліковий документ на бланку працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, для внесення змін за умови одержання розписки, оформленої за формою згідно з додатком. Військово-обліковий документ на бланку повертається громадянину України не пізніше семи робочих днів з дня видачі такої розписки. ..."

    Семиденний строк у даній ситуації стосується зовсім іншого. Даною постановою не врегульовано питання щодо строків видачі первинного ВОД. ТЦК можна зрозуміти, адже наразі вони не мають бланків таких нових ВОД, хоча вони скоро будуть. Варто очікувати.

    Чи краще вже приїхати за ним коли буде витяг з наказу про бронь?

    А що це дасть? Вас можуть подати на бронь за наявності ВОД, інакше яким чином ТЦК потім зможе зарахувати Вас на спец військовий облік.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    10. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    ВИСНОВОК: розходження в абревіатурі не надає ТЦК права відмовити у зарахуванні Вас на спеціальний військовий облік. Спецоблік з 18 травня 2024 року є обов'язковим елементом, аби Ви не підлягали мобілізації.

    Теоретично можуть виписати мобілізаційне розпорядження після отримання військово-облікового документа.

    Так, така вірогідність залишається, на жаль. Але думаю, аби хотіли, це вже б сталося.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Підкажіть чи регламентується десь отримання цього документа протягом 7 днів?

    Так регламентується. Але не 7 днів, а 5!

    Згідно постанови КМУ 559

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом П'ЯТИ РОБОЧИХ ДНІВ з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Чи краще вже приїхати за ним коли буде витяг з наказу про бронь?

    Краще їхати коли буде бронь, адже без підстав для відстрочки Ви підлягаєте мобілізації.

    Список для бронювання подається за формою згідно з додатком 1 в паперовій та/або електронній формі разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

    Тому, якщо ТЦК надало всі вірні дані для заповнення списку - Вас зможуть забронювати.

    Теоретично можуть виписати мобілізаційне розпорядження після отримання військово-облікового документа.

    Так, можуть. Якщо у Вас не буде бронювання або інших підстав для відстрочки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Вам не вдасться отримати ВОД після наявності витягу від Мінекономіки, оскільки підприємство не має можливості подати Вас у списках без наявного ВОД, а ТЦК не поставить Вас на спеціальний облік. Тому не бачу сенсу у Вашому випадку чекати моменту, коли Ви отримаєте витяг.

    Підкажіть чи регламентується десь отримання цього документа протягом 7 днів?

    Це може бути пов'язано лише із видачею ВОД нового зразка, проте, строки у 7 днів Постановою 559 КМУ не визначені. Передбачаю, що в ТЦК станом на сьогодня просто ще немає відповідних бланків, а тому, дійсно, прийдеться почекати.

    Теоретично можуть виписати мобілізаційне розпорядження після отримання військово-облікового документа.

    Якщо б Вас хотіли мобілізувати, то вже б це зробили одразу після проходження Вами ВЛК та відсутністю чинного бронювання. Хоча ризик все одно присутній.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України