Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 27 мая 2024, вопрос №110539 340₴

Документи для отримання відстрочки по навчанню (іноземні вузи)

постанова 560 ДОВІДКА додаток 9 про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти для навчання закордоном
Підкажіть будь ласка:
згідно постави 560 для отримання відстрочки по навчанню потрібно до заяви про відстрочку долучити ДОВІДКА (додаток 9) про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти, але у випадку навчання в інтернатурі закордоном, логічно що такої довідки не повинно бути, так як вуз закордонний, відповідно до ЗАКОН УКРАЇНИ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" статті 23 (не вказано, що навчання може бути виключно в Українських вузах), як в такому випадку бути?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.5%

    Доброго дня, Георгію!

    Як і передбачалось, рано чи піздно питання щодо отримання відстрочки у зв'язку з навчанням в іноземних ВНЗ владою буде вирішено. Так це і сталося після прийняття Постанови КМУ №560 та введення такого підтверджувального документу, як "довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти".

    Отже, навчаючить у закордонному ВНЗ, Ви не зможете отримати відповідну довідку, а також оформити відстрочку в ТЦК. Тому, єдиний варіант, який Ви можете розглянути - це оскарження відмови ТЦК у наданні відстрочки у судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    17.6%

    Вітаю Вас!

    Так, згідно законодавства Ви маєте право на відстрочку незалежно від місцезнаходження ВНЗ.

    Але, згідно постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    На жаль, навчаючись в іноземному ВНЗ Ви не зможете оформити довідку (додаток 9), адже в ЄДБО містяться відомості лише про українські ВНЗ.

    Теоретично, Ви можете спробувати оформити відстрочку через суд, якщо отримаєте відмову у ТЦК, але якщо на законодавчому рівні вже закріплений пакет документів для оформлення відстрочки, то суд стане на сторону ТЦК.

    Спрробуйте вступити на послідовну освіту до українського ВНЗ або знайдіть інші підстави для відстрочки, які визначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!
    Богун Сергій Павлович
    11.8%

    Доброго дня.

    Навчання в іноземному ВНЗ не надасть Вам права на отримання відстрочки від призову під час мобілізації.

    Зазначене випливає з правових норм, що встановлені Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №560.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20.6%

    Вітаю Вас.

    Це ж і є основна проблема здобуття освіти в іноземних закладах освіти. Згадується пісня Кузьми: "По моєму нас кинули".

    Чинний Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Спеціальність, вік не грають жодного значення, у тому числі місце перебування закладу освіти.

    Водночас постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Ваш заклад освіти не має доступу до системо "ЄДЕБО" та не зможе згенерувати для Вас дану довідку, коли це буде технічно можливо. Відповідно Ви не зможете довести факт наявності у Вас відстрочки від мобілізації у потрібний для ТЦК спосіб, відповідно - не зможете отримати відстрочку від мобілізації.

    Тому, незважаючи на формульну наявність відстрочки, практично оформити її буде доволі складно.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    23.5%

    Доброго дня, За новим Порядком, заява що направлена по пошті - розглядатися не буде. Заяву про відстрочку з усіма необхідними додатками подавати тільки особисто. Але в той же час, за тими ж новими правилами, рішення про надання відстрочки чи про відмову у наданні відстрочки - не виноситься одразу на місці працівником ТЦК, який приймає у вас документи. Створено спеціальні комісії при кожному ТЦК. Ці комісії вивчають надані документи, і виносять рішення - про надання відстрочки або про відмову у наданні відстрочки.

    Також свідтепер заяву необхідно писати не будь-яку, а за зразком, розміщеним за посиланням. Там є посилання на новий Порядок, в кінці цього порядку - додаток 4 (шаблон заяви).

    Тож, для отримання відстрочки потрібно:

    • отримати з ВНЗ документ (довідку) про навчання на денній формі;
    • перекласти на українську мову;
    • нотаріально засвідчити цей переклад;
    • підготувати заяву про відстрочку (за зразком);
    • особисто занести заяву з додатками в свій ТЦК.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення особі надається довідка із зазначенням строку відстрочки. У разі відмови у наданні відстрочки її повідомляють письмово із зазначенням причин відмови. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    У квітні Кабінет міністрів України схвалив зміни до правил перетину кордону, які дозволять виїжджати з країни для академічного обміну студентам чоловічої статі. Перетнути кордон можуть студенти у віці до 22 років строком на один семестр.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України