Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 27 мая 2024, вопрос №110598 500₴

Різниця помилкова в прізвищах

Донька має прізвище в свідотстві про народження Лінник батьки в свідотстві записані в неї Лінник . В паспорті батька і мами прізвище Ліннік . Як довести рідство донці що це її батьки

Ответы юристов (16)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Встановлення факту родинних відносин здійснюється судом в порядку окремого провадження. Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника: право на спадщину, право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо.

    Для цього Вам необхідно звернутися до суду.

    • Віктор Клиент месяц назад

      Які документи повинні бути подані до суду що підтвердять родинний з

      • Богун Сергій Павлович

        Свідоцтва про народження, медичні документи, свідоцтво про народження, тощо.

        паспорт;

        ідентифікаційні номери платників податків;

        докази, які підтверджують наявність цього юридичного факту (акти, анкети, автобіографії, листівки, сімейні фотографії, листи ділового та особистого характеру, особові справи, рішення судів, ордери на вселення, обмінні ордери, виписки з домових книг та інші документи, які у собі містять відомості про родинні відносини осіб);

        довідки органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість поновлення втрачених записів, внесення змін і доповнень, виправлень у записи актів цивільного стану;

        квитанція про сплату судового збору;

        копії заяви (за кількістю зацікавлених осіб).

        • Віктор Клиент месяц назад

          Яким чином суд встановить рідств Яж питанні описав що в свідоцтві про народження батьки записані як і донька з одним прізвищем , а в паспорті батьки під іншим прізвищем то яким чином суд буде брати до уваги свідотство про народження , паспор

          • Богун Сергій Павлович

            На підставі доказів наданих в суді. Можливо показання свідків. Це судовий процес. Згідно процесуального законодавства кожна сторона повести довести ті обставини на які посилається як на підставу своїх тверджень чи заперечень.

            • Віктор Клиент месяц назад

              Яким чином суд встановить рідств Яж питанні описав що в свідоцтві про народження батьки записані як і донька з одним прізвищем , а в паспорті батьки під іншим прізвищем то яким чином суд буде брати до уваги свідотство про народження , паспор

            • Віктор Клиент месяц назад

              Мама має 84 роки і не зможе ходити в суд як тоді бут

          • Богун Сергій Павлович

            Я ж Вам написав. Суд досліджує всі надані докази, їх сукупність. І виходячи з цього приймає рішення. Наприклад фотокартки, медичні документи тощо.

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ВІКТОР!

    Або виправляти запис в свідоцтві в органах реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання актового запису, або через суд - шляхом встановлення факту, що має юридичне значення (в рамках окремого провадження в суді загальної юрисдикції).

    Також у разі відмови органу ДРАЦС - можна оскаржити таку відмову в адміністративний суд.

    Один з обов’язків відділу державної реєстрації актів цивільного стану – це виправляти неправильні або неповні відомості і навіть орфографічні помилки, які були допущені у свідоцтві про народження.

    Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану врегульовано Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 N«96/5. зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.01.2011 №55/18793.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0055-11#Text

    Внесення змін до актових записів цивільного стану проводиться тільки за наявності достатніх підстав, які підтверджуються документально. В інших випадках питання внесення змін є предметом розгляду суду. Потрібно подати до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану про народження.

    Відділ державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити у прийнятті та розгляді заяви про внесення змін. Разом із заявою подаються документи, необхідні для її розгляду і вирішення питання по суті, зокрема, паспорт, свідоцтво про народження, в якому вказані неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні, та інші документи.

    З такою заявою можуть звертатися особи, щодо яких складено актовий запис, один з батьків, опікун, піклувальник дитини; опікун недієздатної особи, спадкоємці померлого, представники органу опіки та піклування при здійсненні повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подачу такої заяви.

    Для підтвердження достовірності поданих документів про державну реєстрацію актів цивільного стану відділом державної реєстрації актів цивільного стану додаються до матеріалів справи повні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, копії відповідних актових записів цивільного стану, на підставі яких вирішується питання про необхідність внесення змін або відмови в цьому.

    За результатами перевірки зібраних документів відділ державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін або про відмову в цьому, в якому чітко зазначаються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

    Підставою для внесення змін до актових записів також може бути рішення суду, в якому зазначено, які саме зміни необхідно внести до актового запису про народження.

    Виправлені помилки в актовому записі вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису про народження, після чого повторно видається або надсилається свідоцтво про народження.

    Виправлення бажано ініціювати Вашій донці чи дружині, бо у разі звернення до ДРАЦС - у Вас можуть вимагати військовий квиток і підтвердження відсутності претензій збоку ТЦК (Заява про внесення змін до актового запису, додаток 1 - передбачає вказання даних про "Відношення до військової служби").

    Для виправлення до заяви слід додати копії (з пред"явленням оригіналу) паспорта з Вашим правильним прізвищем, свідоцтва про шлюб, раніше виданого свідоцтва про народження.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    • Віктор Клиент месяц назад

      Яким чином суд встановить рідств

      • Турчин Ярослав Олександрович

        На підставі письмових доказів, показів свідків, інших доказів, що можуть прямо чи побічно свідчити про рідство. Підбір доказів у кожній справі має індивідуальний характер.

        Якщо дитина народжена у шлюбі - свідоцтво про шлюб є таким доказом.

        Суддя у здоровому глузді співставивши дату укладення шлюбу, а також дату народження дитини зможе прийти до висновку, що у свідоцтві допущено помилку.

        Хоча інколи окремі судді наразі демонструють повну неадекватність.

        Перш за все рекомендую все-таки звернутися до відділу реєстрації актів цивільного стану, який видав свідоцтво про народження.

        Якщо це територія України підконтрольна Україні.

        Якщо непідконтрольна, то можна звернутися до ДРАЦС за місцезнаходженням.

        Суд це уже крайній випадок.

        Без відмови у ДРАЦСі, Вам жоден суд не прийме справу до розгляду, ні в цивільному порядку, ні в адміністративному.

      • Турчин Ярослав Олександрович

        ВІКТОРЕ! Треба піднімати справу у ДРАЦС і досліджувати на якій підставі записали "Лінник", якщо у паспортах Ліннік.

        Також треба розуміти що первинне було. Свідоцтво про народження УРСР видане, чи нові паспорти України?

        Як прізвище записане у СВІДОЦТВІ про шлюб?

        Можлива така ситуація, що при зміні паспортів неправильно зазначили прізвище професура МВДшна з паспортних столів, або ще у період СРСР це зробили.

        Є дуже багато документів в яких зазначалося прізвище. Їх треба досліджувати усі.

        Додатково підтверджує родинні зв"язки факт проживання колись чи зараз за однією адресою (прописка).

        У Вас не унікальна ситуація. Такі ситуації час від часу зустрічаються.

        Крім того слід враховувати, що Верховний Суд зазначив, що первинним має бути звернення не до суду, а до державного органу, уповноваженого змінювати акти цивільного стану. А уже після відмови - може виникати право на звернення до суду.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторе!

    Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану врегульовано Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 N«96/5. зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.01.2011 №55/18793.

    Внесення змін до актових записів цивільного стану проводиться тільки за наявності достатніх підстав, які підтверджуються документально. В інших випадках питання внесення змін є предметом розгляду суду. Потрібно подати до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заяву про внесення змін до актового запису цивільного стану про народження. РАЦС не вправі відмовити у прийнятті та розгляді заяви про внесення змін.

    Відповідно до п. 2.5., заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається:

    особою, щодо якої складено актовий запис;

    одним із батьків неповнолітнього (малолітнього);

    піклувальником неповнолітнього та опікуном малолітнього;

    опікуном недієздатної особи;

    спадкоємцем померлого;

    представником органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.На підставі зібраних документів та за наслідками перевірки РАЦС складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану (і до свідоцтва) або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін у висновку мають бути чітко вказані причини відмови та зазначено про можливість її оскарження в судовому порядку. Отже, якщо РАЦС відмовить, Вам прийдеться оскаржувати відмову в адмінистративному суді.

    Підставою для внесення змін до актових записів також може бути рішення суду, в якому зазначено, які саме зміни необхідно внести до актового запису про народження.

    У ч. 2 ст. 256 Цивільного процесуального кодексу України зазначено, що в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

    Частиною 1 статті 293 ЦПК України передбачено, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

    Особливості справ окремого провадження:

    • заявлені вимоги у порядку окремого провадження повинні бути безспірними (відсутній спір про право; суд може вирішувати тільки спір про факт, про стан);
    • мета судового розгляду – встановлення наявності або відсутності факту;
    • факт, що встановлюється судом, повинен мати юридичне значення;
    • справи окремого провадження порушуються за заявою і розглядаються за участю заявника, заінтересованих осіб (відсутність спору про право зумовлює відсутність сторін з протилежними інтересами, відсутність позову);
    • закон у більшості випадків точно встановлює коло осіб, які можуть бути заявниками (статті 296, 301, 3002, 320, 329 ЦПК України);
    • немає інститутів і категорій, властивих позовному провадженню (пред’явлення зустрічного позову, заміна сторін, співучасть, мирова угода, треті особи, звернення до третейського суду тощо);
    • справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

    Для того, щоб суд розглянув справу, необхідно надати докази того, що цей документ належить заявнику і, що організація, яка його видала, не може внести до нього відповідні виправлення (отримати письмову відмову з організації про неможливість внести зміни до документу).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    Дочці потрібно звернутись до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин. (приклад заяви - https://km.pl.court.gov.ua/sud1614/zrazkipozovnihz...)

    Доказами можуть бути:

    1. Покази свідків

    2. Якщо батьки живі - можна надати їх нотаріальні заяви

    3. Документальні докази наявності родинних кровних зв’язків та відносин. Доказами для підтвердження фактів можуть бути особисті листи, акти, особові справи, рішення судів, погосподарські книги, домові книги, свідоцтва про народження та одруження заявника та інших родичів, ордери на житло, фото та відео матеріали тощо.

    4. Довідка органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість відновлення втрачених записів, внесення змін і доповнень, виправлень у записи актів цивільного стану

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Дерій Владислав Олегович

    Перелік доказів, які я навів у попередній відповіді не є вичерпним. Так, суди задовольняли заяви про встановлення факту родинних відносин, на підставі, в тому числі:

    • фотозйомок, доданих до справи (Рішення Ровеньківського міського суду Луганської області від 09.10.2012 у справі № 2-0-323/12 https://reyestr.court.gov.ua/Review/27040257)
    • листівок особистого характеру, які містяться в матеріалах справи (Рішення Вишгородського районного суду Київської області від 19.04.2017 у справі № 363/1132/17 https://reyestr.court.gov.ua/Review/66037046)

    Водночас рішення суду про встановлення родинних відносин не може бути підставою для внесення виправлень, змін чи доповнень в актовий запис, видачі заявнику нового паспорта.

    Суд не має права відмовити у розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з тих мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах цивільного стану. Право вибору належить заявнику. Часто необхідність встановлення факту родинних відносин із спадкодавцем обумовлена перекладом прізвищ з російської на українську мову.

    Так, по одній цивільній справі заявник звернувся до суду через відмову нотаріуса оформити спадщину у зв’язку з ненаданням доказів родинних відносин зі спадкодавцем, оскільки у свідоцтві про смерть прізвище батька вказано «Єременко», тоді як прізвище заявника згідно з паспортом — «Єрьоменко». Крім того, у свідоцтві про народження заявника його прізвище та прізвище батьків вказано російською мовою «Еременко», тоді як у паспорті заявника українською мовою Єрьоменко, а у паспорті батька — Єременко. З цього приводу нотаріус рекомендував спадкоємцю звернутися до суду для встановлення факту родинних відносин зі спадкодавцем. (Рішення Татарбунарського районного суду Одеської області від 21.06.2017 у справі № 515/732/17 – https://reyestr.court.gov.ua/Review/67265368)

    По іншій справі нотаріус при детальному огляді особистих документів спадкоємця виявила розбіжність у написанні прізвищ доньки та матері, а саме у свідоцтві про смерть прізвище матері заявниці вказано «Кривоконь», а прізвище її доньки «Кривокінь». Дана розбіжність виникла внаслідок невірного перекладу прізвища спадкодавця з російської мови: «Кривоконь» на українську мову: «Кривокінь». (Рішення Яготинського районного суду Київської області від 13.07.2017 у спра‑ ві № 382/774/17 - https://reyestr.court.gov.ua/Review/67082534)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    На сьогоднішній день існує два способи виправити помилки в документі:

    1) Позасудовий (шляхом звернення до органу, що видав документ);

    2) Судовий (шляхом встановлення належності правовстановлюючого документа конкретній особі).

    У разі, якщо державна установа, яка видала цей документ, не може виправити допущену в ньому помилку, або така установа ліквідована, та/або архівні документи не збереглися, громадянин має право звернутися до суду їз заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

    При цьому, варто пам’ятати, що справи про встановлення факту належності особі паспорта, військового квитка, квитка про членство в об’єднанні громадян, а також свідоцтв, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану, судовому розгляду в окремому провадженні не підлягають.

    Законодавство передбачає спрощений порядок розгляду таких заяв.

    В заяві, з якою особа звертається до суду, вона повинна вказати якими доказами підтверджується факт, що у правовстановлюючих документах було допущено помилку та обґрунтувати з яких причин неможливо виправити помилку в інший спосіб, окрім судового.

    Встановлення факту належності документу має юридичне значення та тягне за собою юридичні наслідки, оскільки зумовлене необхідністю оформлення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

    При розгляді справи суд встановлює належність особі правовстановлюючих документів, а не тотожність прізвища, імені, по батькові, неоднаково названих в різних документах, не присвоює чи залишає прізвище, ім’я, по-батькові. Судове рішення є підставою для оформлення майнових або особистих немайнових прав громадян. Судом лише встановлюється, що документ, виданий певній особі, в дійсності їй належить, але суд не вправі вносити виправлення у цей документ.

    Інформація: https://go-advocate.com/yak-vypravyty-pomylku-u-do...

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України