Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 30 мая 2024, вопрос №111008 340₴

Відстрочка на підставі догляду за інвалідом. Навчання. Працевлаштування заклад освіти.

Добрий день.
1. Скажіть будь ласка, чи можу оформити догляд чи опіку за рідним братом батька? В брата 2-га група інва. (немає ноги), з найближчих рідних окрім мене і моєїї рідної сестри в нього нікого немає.
2. Також є дві освіти. Магістра закінчив 2014р. а училище іншої спеціальності в 2016р. Цікавить чи можу я продовжити навчання по спеціальності училища і чи отримаю відстрочку?
3. Цікавить відстрочка по працевлаштуванні в заклад освіти.

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Опіка встановлюється над особою визнаною судом недієздатною.

    Згідно законодавства Ви можете бути призначені судом опікуном. Як такої заборони не має.

    Якщо Ви здобувати освіту послідовно - матимете право на відстрочку.

    Згідно з ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    призову в особливий період не підлягатимуть:

    Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та здобувають рівень освіти. Що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначений у частині другій статті Закону України "Про освіту".

    Докторанти

    Особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    початковий рівень (короткий цикл)

    перший (бакалаврський) рівень

    другий (магістерський) рівень

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень

    науковий рівень.

    Також мобілізації не підлягають

    Наукові на науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти

    Наукові та науково-педагогічні працівники наукових установ та організацій, що мають науковий ступінь

    Педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти

    Педагогічні працівники професійної (професійно-технічної) освіти

    Педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти

    Однак, є одна умова - педагогічні працівники працюють у закладах освіти, наукових установах та організаціях за основним місцем роботи не менш як 0,75 ставки

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Володимире!

    1. Скажіть будь ласка, чи можу оформити догляд чи опіку за рідним братом батька? В брата 2-га група інва. (немає ноги), з найближчих рідних окрім мене і моєїї рідної сестри в нього нікого немає.

    Вже відповів Вам на Ваше питання. Можна спробувати оформити відстрочку за пунктом 14 статті 23 ЗУ "Про мобілізацію" (якщо є висновок ЛКК форми 080-4 про потребу у постійному догляді), оскільки Ви є родичем третьго ступеня споріднення щодо Вашого дядька.

    Крім того потрібно отримати довідку про компенсацію за догляд на непрофесійній основі або акт встановлення факту здійснення догляду відповідно до Додатку 8 Постанови КМУ №560 та додати документи, які підтверджують відсутність родичів першого та другого ступеня споріднення.

    Проте, є Ваша сестра, яка, в принципі, також може доглядати за дядьком. Саме Ваш випадок детально не прописаний ані у Законі, ані у Постанові №560, тому теоретично можлива й відмова на підставі того, що є Ваша сестра.

    Опіку оформити невдасться, оскільки для встановлення останньої особу позбавляють дієздатності у судовому порядку через стійкі психічні розлади.

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи.

    2. Також є дві освіти. Магістра закінчив 2014р. а училище іншої спеціальності в 2016р. Цікавить чи можу я продовжити навчання по спеціальності училища і чи отримаю відстрочку?

    У даному варіанті право на відстрочку матимете тільки при вступі до аспірантури.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.
    3. Цікавить відстрочка по працевлаштуванні в заклад освіти.

    Залежить від того, який заклад освіти.

    Підстава для відстрочки виглядає наступним чином:

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Отже, якщо це заклад фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, загальної середньої освіти, то достатньо працювати на посаді педагогічного працівника за основним місцем роботи не меньш ніж на 0,75 ставки.

    Якщо це заклад вищої освіти, то потрібно працювати на посаді наукового або науково-педагогічного працівника та мати найковий ступінь плюс, як і в попередньому варіанті, 0,75 ставки за основним місцем роботи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Добрий день.1. Скажіть будь ласка, чи можу оформити догляд чи опіку за рідним братом батька? В брата 2-га група інва. (немає ноги), з найближчих рідних окрім мене і моєїї рідної сестри в нього нікого немає.

    Догляд можливий за особами, які мають фізичні проблеми, опікунство - якщо психічні проблеми. Але ключова вимога щодо догляду - доведення факту відсутності осіб першого ступеня споріднення.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я).

    Але Ви повинні розуміти, що просто наявність у брата 2-ї групи - цього замало. Додатково потрібно отримати висновок ЛКК про те, що він потребує постійного догляду. Тому поки що перспективи даного варіанту мені оцінити доволі складно.

    2. Також є дві освіти. Магістра закінчив 2014р. а училище іншої спеціальності в 2016р. Цікавить чи можу я продовжити навчання по спеціальності училища і чи отримаю відстрочку?

    Ні, Ви повинні вступати лише до аспірантури для отримання відстрочки, оскільки важливим є здобуття рівня освіти вищий, за раніше здобутий. Це ключова вимога нового законодавства.

    3. Цікавить відстрочка по працевлаштуванні в заклад освіти.

    "...2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки..."

    Ключові вимоги:

    - це має бути основне місце роботи;

    - Ви повинні мати не менше 0,75 ставки;

    - посада має бути педагогічна та належати до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджених постановою КМУ від 14.06.2000 № 963.

    Але Ви повинні розуміти, що для 2 останніх варіантів Ви повинні мати військово-обліковий документ, адже це передбачено як для зарахування на навчання, так і для призначення на посаду.

    З повагою!

    Володимир Клиент месяц назад
    Проте, є Ваша сестра, яка, в принципі, також може доглядати за дядьком. Саме Ваш випадок детально не прописаний ані у Законі, ані у Постанові №560, тому теоретично можлива й відмова на підставі того, що є Ваша сестра. А якщо сестра в вагітна, в декреті? Її відмова то що.
    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доброго ранку, Володимире!

      Гіпотетично Ви можете посилатися на те, що сестра вагітна і за своїм станом здоров'я не може доглядати за дядьком. На доказ того можна надати довідку з пологового будинку. Як сприйме це ТЦК - наразі велике питання. Практика таких випадків, на жаль, ще не сформувалась в достатній мірі, аби можна було б зпрогнозувати реакцію ТЦК. Тим більше, що ситуація у Вас нестандартна.

      З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    1. Скажіть будь ласка, чи можу оформити догляд чи опіку за рідним братом батька? В брата 2-га група інва. (немає ноги), з найближчих рідних окрім мене і моєїї рідної сестри в нього нікого немає.

    Згідно пункту 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умова для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у дядька

    2. Необхідність постійного догляду за дядьком, про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК або ЛКК

    3. Відсутність членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    З огляду на те, що дядько має племінницю (Ваша сестра) - Вам можуть відмовити у відстрочці саме по цій підставі.

    2. Також є дві освіти. Магістра закінчив 2014р. а училище іншої спеціальності в 2016р. Цікавить чи можу я продовжити навчання по спеціальності училища і чи отримаю відстрочку?

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, спеціальність не має значення, але щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо Ви здобули другий (магістерський) рівень вищої освіти, а потім вступили до училища, то вступивши до коледжу або ВНЗ - Ви матимете право на відстрочку, адже в законі вказано, що відстрочку мають громадяни, які здобувають освіту вищу за раніше здобуту, а не послідовну освіту.

    3. Цікавить відстрочка по працевлаштуванні в заклад освіти.

    Щоб мати право на відстрочку на базі магістратури - Вам потрібно працевлаштуватись педагогічним працівником в фаховий коледж, ПТУ або ЗОШ на ставку не менше 0,75.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, найлегше буде отримати відстрочку у зв'язку з навчанням.

    Для отримання відстрочки вам потрібно вступити у навчальний заклад на аспірантуру на денну форму навчання.

    зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається

    Також ви будете мати право на відстрочку, якщо ви працюєте не меньше ніж на 0.75 ставки, Згідно пункту 2 частини 3 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара ТЦК додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів:

    1. Довідку закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    2. Наказ про прийняття на посаду

    3. Копія трудової книжки (за наявністю із записом прой прийняття на роботу)

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийнятя і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України