Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 17 февраля 2020, вопрос №11174

Имеет ли право биржа труда требовать возмещения денег за бесплатные курсы

Я стала на биржу труда и хочу закончить курсы парикмахеров,но мне говорят что надо сначала открыть частное предприятие или предварительно найти работодателя с гарантией последующего трудоустройства. законно ли это?

Ответы юристов (2)

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Курси мають навчальну мету вони не гарантують працевлаштування, освітою та навчанням Ви можете займатися, якщо в процесі Ви будете отримувати дохід, то про це потрібно повідомити орган зайнятості, бо інакше вони матимуть право вимагати поверненння неправомірно отриманої допомоги по безробіттю.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон Украины "Про зайнятість населення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5067-17/page):

    ст.1 - "1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:...

    5) вільно обрана зайнятість - реалізація права громадянина вільно обирати вид діяльності, не заборонений законом (зокрема такий, що не пов'язаний з виконанням оплачуваної роботи), а також професію та місце роботи відповідно до своїх здібностей і потреб;";

    ст.3 - "1. Кожен має право на вільно обрану зайнятість.

    2. Примушування до праці у будь-якій формі забороняється....";

    ст.5 - "1. Держава гарантує у сфері зайнятості:

    1) вільне обрання місця застосування праці та виду діяльності, вільний вибір або зміну професії;...

    4) професійне навчання відповідно до здібностей та з урахуванням потреб ринку праці;...

    7) соціальний захист у разі настання безробіття;";

    ст.6 - "1. Кожен має право на вільний вибір місця, виду діяльності та роду занять, яке забезпечується державою шляхом створення правових, організаційних та економічних умов для такого вибору.

    2. Реалізація права на вибір місця, виду діяльності та роду занять здійснюється шляхом самостійного забезпечення особою своєї зайнятості чи звернення з метою працевлаштування до роботодавця або за сприяння центрального органу виконавчої влади,...";

    ст.35 (Професійне навчання зареєстрованих безробітних)

    1. Професійне навчання зареєстрованих безробітних - професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації, спрямовані на здобуття та удосконалення професійних знань, умінь та навичок, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, що здійснюються за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

    Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних...

    2. Професійне навчання зареєстрованих безробітних організовується територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, на замовлення роботодавця або для самозайнятості, провадження підприємницької діяльності..."

    "ПОРЯДОК професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних" (активный переход выше в ст.35 Закона):

    "2.10. У разі припинення безробітним професійного навчання без поважних причин або відмови працювати за одержаною професією (спеціальністю) безробітний відшкодовує центру зайнятості, який уклав з ним договір на професійне навчання, суму витрат на професійне навчання, проїзд до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямку, проживання у період навчання.

    Поважними причинами дострокового припинення безробітним професійного навчання вважаються: (обширный перечень не приводится - прим.авт.)";

    "6.3. ...Безробітний зобов’язується працевлаштуватися за професією (спеціальністю) протягом 30 календарних днів після закінчення навчання у разі професійного навчання на замовлення роботодавця....";

    "7.1. Фінансування професійного навчання безробітних та пов’язаних із ним витрат здійснюється за рахунок коштів Фонду в межах затвердженого бюджету.".

    Во-первых, Закон предусматривает право безработного на свободно избранную занятость, гарантирует свободный выбор места применения труда, в том числе путем самостоятельного обеспечения лицом своей занятости, гарантирует профессиональное обучение безработного, при этом за счет Фонда общегосударственного социального страхования.

    Во-вторых, согласно Порядка возмещение безработным стоимости обучения предусмотрено только в случае прекращения обучения и то без уважительных причин; обязательное трудоустройство в определенного работодателя только в случае профобучения на заказ этого работодателя.

    В-третьих, ни Закон, ни Порядок не предусматривают обязанность безработного по окончанию профобучения открывать частное предприятие (организация предпринимательской деятельности есть не обязанность, а отдельное право безработного) или предварительный поиск работодателя (прямо предусмотрено право безработного на самозанятость).

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80):

    ст.19 - "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." - другими словами, для центра занятости, как органа государственной власти действует специальный разрешительный принцип: "Запрещено все, что прямо не разрешено законом";

    ст.43 - "Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

    Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

    Використання примусової праці забороняється." - Конституция Украины является нормативным актом высшей юридической силы и прямого действия.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України