Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 08 июня 2024, вопрос №111869

Оформлення відстрочки від мобілізації

Добрий день. Мені 28 років, не служив, так як в 2012 році був визнаний " ... непридатним до військової служби у мирний час, обмежено придатними у воєнний час по ст. 17 Б, знятий з військового обліку згідно наказу МОЗ України від 09.06.2006р №342" ( цитую довідку ). Крім цієї довідки більше ніяких військово-облікових документів не маю. Живу вдвох з мамою. Мама інвалід 2 групи пожиттєво, довідки про потребу у догляді не має. Є ще брат, який проживає за кордоном. Питання: чи маю я право на відстрочку від мобілізації? Якщо так, то як правильно все оформити? Які мої подальші дії? Зараз при зверненні в ТЦК відразу ж відправляють на ВЛК, чи зобов'язаний я це робити? Дякую за відповідь.
Леонід

Ответы юристов (8)

    Прокопець Олександр Васильович
    Прокопець Олександр Васильович 14 дней назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Добрий день!

    Так розумію, Ваша мама вже описувала Вашу проблему:

    https://uristy.ua/ua/question/111845

    Якщо в минулій консультації Відповіді не знайдете, звертайтесь.

    Там виникла проблема з додаванням файлу Вашої довідки. Якщо є можливість, спробуйте додати до тексту для можливості більш детальної відповіді.

    Лариса Клиент 14 дней назад

    Довідка це

    • Прокопець Олександр Васильович
      Прокопець Олександр Васильович 14 дней назад

      Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

      Є два моменти.

      1. Стосовно довідки. В ній є дві проблеми. Перша, це застарілий Наказ МОУ, який вже не діє (зараз діє № 402), отже необхідно оновити данні ВЛК. Друга проблема в формулюванні. В довідці написано знятий і це погано, оскільки відповідно до законодавства, особа яка непридатна до військової служби виключається з військового обліку, а не знімається. Щодо цих термінів є окремі вимоги законодавства. Отже, по факту, Ви не виключені з обліку і всі вимоги щодо оновлення даних і т.і. Вас стосуються.

      2. Відповідно до описаної Вами ситуації, Ви маєте право на відстрочку по п. 13 ст. 23 Закону Про мобілізацію. Для оформлення відстрочки Вам необхідно зібрати пакет документів відповідно до Додатку 5 (п. 13) Постанови 560, підготувати та направити відповідну Заяву з копіями (краще нотаріально завіреними) документів до ТЦК. Далі ТЦК зобов’язане вивчити документи та надати письмовий документ про надання або відмову в наданні відстрочки.

      У випадку відмови, необхідно вивчати причини і вживати відповідних заходів.

    Лариса Клиент 14 дней назад

    Уточню по 1-2: під час зміни прописки в 2015 році ніхто військово-облікових документів у нього не вимагав і до військомату він не звертався. Щодо реєстрації сина в системі ТЦК, то маю великі сумніви. Скоріш за все, після того як йому видали довідку в 2012 році, його "загубили".

    По 3: він офіційно працює і на роботі вимагають оновлення даних з проходженням ВЛК.

    По 4: З чоловіком розлучена. Маю ще одного сина, який проживає за кордоном.

    Лариса

    Лариса Клиент 14 дней назад
    1. Дякую за відповідь. Але, будь ласка, хочу уточнити ще один момент. Як краще подавати заяву на відстрочку, оскільки при зверненні в ТЦК зразу ж відправляють на ВЛК? Дякую
    Прокопець Олександр Васильович
    Прокопець Олександр Васильович 14 дней назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Краще за все надсилати Заяву з документами поштою цінним листом з описом. Але, 90%, що ТЦК не будуть розглядати, оскільки вважають (звісно помилково), що Ви зобов'язані особисно принести заяву до ТЦК! Тоді вже треба Вам вирішувати, або йти особисто, або подавати в суд і зобов'язувати ТЦК розглянути Вашу заяву. Зразу скажу, що суди в цьому питанні не на стороні ТЦК.

    Прокопець Олександр Васильович
    Прокопець Олександр Васильович 14 дней назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Додивився, що у Вашій довідці фігурує одночасно і 402 і 342 наказ..

    Не дуже зрозуміло, що в цю довідку накидали..

    Я б в першу чергу звернувся з адвокатським запитом до цього ТЦК про надання копії протоколу № 5 від 2012 р. Можливо в ньому були б більш чіткі та однозначні формулювання.

    Лариса Клиент 14 дней назад
    Дякую за відповідь. Спробуємо скористатися Вашою порадою

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України