Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 08 июня 2024, вопрос №111893 350₴

Порушення військового обліку

Добрий вечір!
Є ситуація: у чоловіка, 42 роки на руках тільки приписне, є ВПО від 30 червня 2023р. Переселенець з міста Херсон.
Проживає у Київській області.
Щодо притягнення до відповідальності за порушення військового обліку
Перше порушення це не заміна приписного у 27 років, його не викликали у військомат та і ніхто тоді про це не думав
Друге порушення це не встав на облік за місцем реєстрації впо протягом 7 днів
Я так розумію, що необхідно дочекатися, аби минув рік від 30 червня, перш ніж іти до тцк, для того, щоб минули строки притягнення. Чи вірно я розумію?
Друге, читала, що є судова практика, згідно якої суди вважають таке порушення тривалим і тому штраф правомірний. Чи є він тривалими, якщо у довідці впо стоїть дата 30.06.2023?
Чи можливо буде оскаржити таку постанову і, в разі необхідності, рішення суду, щодо правомірності штрафу?
Є ще один момент начебто для штрафу: коли почалося повномасштабне вторження, начебто усі військовозобов'язані повинні були з'явитися до військоматів протягом тижня. Але чоловік рятував свою сім'ю і ми виїхали з міста на лівий берег Херсона, де опинилися в оккупації на 1.5 роки. Та і за 3 дні до вторгнення наші палили усі документи

Ответы юристов (14)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Так як чоловік не замінив військовий квиток ще 15 років назад - строк притягнення до адміністративної відповідальность давно сплив, тому йому не повинні виписати штраф.

    Згідно правил військового обліку військовозобов'язані повинні особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік.

    Чоловік став на військовий облік ВПО 30 червня, що можна вважати офіційною датою прибуття до нового місця проживання - тому до 7 липня у нього був обов'язок стати на військовий облік за новим місцем проживання.

    Отже, 7 липня спливає 1 рік як було вчинене правопорушення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Ольга Клиент 15 дней назад
      1. Добрий вечір, Владислав Олегович!
      2. Яи правильно я розумію, що притягнути до адмінвідповідальності за подією щодо зміни вод у 27 років не можуть, бо є нова подія, а саме довідка впо, і потрібно оновлювати дані після 7го липня? Відповідно і отримувати новий вод, проходити влк
      • Дерій Владислав Олегович
        33.1%

        Не можуть притягнути до відповідальності не через нову подію, а через те, що сплили строки притягнення до адміністративної відповідальності.

        Якщо чоловік піде ставати на військовий облік та у нього не буде права на відстрочку з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - з високою ймовірністю йому після ВЛК видадуть мобілізаційне розпорядження або бойову повістку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Ольга!

    Перше порушення це не заміна приписного у 27 років, його не викликали у військомат та і ніхто тоді про це не думав.

    Так. У 27 років чоловік повинен був стати на облік військовозобов'язанних та отримати тимчасове посвідчення або військовий квиток.

    Друге порушення це не встав на облік за місцем реєстрації впо протягом 7 днів.

    Так. Відповідно до Постанови КМУ №1487:

    "23. Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних".

    Я так розумію, що необхідно дочекатися, аби минув рік від 30 червня, перш ніж іти до тцк, для того, щоб минули строки притягнення. Чи вірно я розумію?

    Так, через тиждень після 30 червня строк притягнення до відповідальності сплине.

    Стаття 38 КУпАП, яка регулює строки накладення адміністративного стягнення, зазначає наступне:

    Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Частина 7:

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Друге, читала, що є судова практика, згідно якої суди вважають таке порушення тривалим і тому штраф правомірний. Чи є він тривалими, якщо у довідці впо стоїть дата 30.06.2023?

    Відповідь на це надав Вам до попереднього питання. Стаття 38 КУпАП зазначає, що адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення за статтями 210 КУпАП та 210-1 КУпАП, які мають свій строк щодо притягення до відповідальності.

    Чи можливо буде оскаржити таку постанову і, в разі необхідності, рішення суду, щодо правомірності штрафу?

    Так, Ви маєте право оскаржити як постанову, так і рішення суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ольга Клиент 15 дней назад

      Добрий вечір, Юрій Кліментійович!

      Чт є правопорушення чоловіка тривалим?

      Яка перша подія виникає для складання протоколу про адміністративне порушення: оновлення вод у 27 років чи прибуття на нове місце проживання впо?

      І як бути з тим, що повинен був з'явитися протягом 7 днів після повномасштабного вторгнення?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        0.6%
        Чт є правопорушення чоловіка тривалим?

        Відповідно до вимог ст. 293 КУпАПі роз`яснень, викладених в п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 6 від 24.06.1988 року «Про практику розгляду судами скарг на постанови у справах про адміністративні правопорушення» зі змінами та доповненнями, орган (посадова особа) при розгляді скарги або протесту на постанову по справі про адміністративне правопорушення перевіряє законність і обґрунтованість винесеної постанови. Суд повинен перевірити: чи накладено адміністративне стягнення правомочним органом; чи є в діях даної особи ознаки проступку, за який законом передбачена адміністративна відповідальність, і вина у його вчиненні; чи не сплив строк давності для притягнення до адміністративної відповідальності; чи правильні висновки органу (посадової особи), який виніс постанову, про тяжкість вчиненого проступку і обтяжуючі обставини; чи враховані пом`якшуючі обставини, майновий стан винного, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

        При цьому, ч. 1ст. 38 КУпАП передбачено, що адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цьогоКодексупідвідомчі суду (судді).

        Тобто приписамист.38 КУпАП встановлено строки, після закінчення яких виключається накладення адміністративних стягнень.

        Як вбачається зі змістуст.38 КУпАП початком відліку строку для накладення адміністративного стягнення є день вчинення адміністративного правопорушення. Вказана стаття не передбачає інших умов відліку цього строку, крім як для триваючих правопорушень.

        Триваючим адміністративним правопорушенням є порушення, пов`язані з довготривалим, безперервним невиконанням обов`язків, передбачених правовою нормою. Тобто триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка вчинила які-небудь встановлені дії або бездіяльність, і далі перебуває в стані безперервного продовження цих дій (бездіяльності). Ці дії безперервно порушують закон протягом якогось часу. Іноді такий стан триває протягом значного часу, і весь час винний безперервно скоює правопорушення у вигляді невиконання покладених на нього обов`язків.

        Як слідує з правових висновків, викладених в п. 17, 18 постанови Верховного Суду від 03.05.2018 року по справі №487/2854/17,Кодекс України про адміністративні правопорушенняне містить визначення поняття «триваюче» правопорушення. Проте, в теорії адміністративного права під триваючим правопорушенням розуміють тривале невиконання вимог правової норми у вигляді дії або бездіяльності. Характер триваючого правопорушення оцінюється судом в кожному конкретному випадку індивідуально.

        Верховний Суд у постанові від 11 квітня 2018 року у справі № 804/401/17 зазначив, що триваюче правопорушення - це проступок, пов`язаний з тривалим, неперервним невиконанням обов`язків, передбачених законом. Тобто, триваючі правопорушення характеризуються тим, що особа, яка вчинила якісь певні дії чи бездіяльність, перебуває надалі у стані безперервного продовження цих дій (бездіяльності). Ці дії безперервно порушують закон протягом якогось часу. Іноді такий стан продовжується значний час і увесь час винний безперервно вчиняє правопорушення у вигляді невиконання покладених на нього обов`язків. Триваюче правопорушення припиняється лише у випадку усунення стану за якого об`єктивно існує цей обов`язок, виконанням обов`язку відповідним суб`єктом або припиненням дії відповідної норми закону.

        Проте частина сьома не містить поняття про триваюче правопорушення. Адміністративне стягнення за вчинення в ОСОБЛИВИЙ період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

        https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/1...

        Яка перша подія виникає для складання протоколу про адміністративне порушення: оновлення вод у 27 років чи прибуття на нове місце проживання впо?

        Обидві події є підставою для складання протоколу про адмінистративне порушення.

        І як бути з тим, що повинен був з'явитися протягом 7 днів після повномасштабного вторгнення?

        Ніяк, якщо не отримував повістку або мобілізаційне розпорядження.

        Стаття 22 Закону України у редакції за 2022 рік передбачала наступне:

        3. Під час мобілізації громадяни зобов'язані з'явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов'язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов'язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

        • Ольга Клиент 15 дней назад

          Дякую Вам красно за фахову Юрій Кліментійович, я Вам писала ше в чат питання.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, бачив. Відповів Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.1%

    Вітаю Вас!

    Друге порушення це не встав на облік за місцем реєстрації впо протягом 7 днівЯ так розумію, що необхідно дочекатися, аби минув рік від 30 червня, перш ніж іти до тцк, для того, щоб минули строки притягнення. Чи вірно я розумію?

    Тут потрібно розуміти наступне.

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Перше правопорушення особою було вчинено НЕ В ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД, а тому ТЦК може цілком законно сказати, що правопорушення було виявлено в момент звернення, вчинено не в особливий період, а тому дана частина сьома статті 38 КУпАП тут не застосовується. Загалом працівники ТЦК точно будуть намагатися накласти адміністративне стягнення. Право чоловіка - його сплатити та забути, або оскаржити до адміністративного суду. Як такої, практики судів по цих нових питаннях ще не багато.

    Друге, читала, що є судова практика, згідно якої суди вважають таке порушення тривалим і тому штраф правомірний. Чи є він тривалими, якщо у довідці впо стоїть дата 30.06.2023?

    Ось це правопорушення точно було вчинено в особливий період, а тому частина сьома статті 38 КУпАП застосовується у повному обсязі. Тому притягти за дане правопорушення до відповідальності можуть виключно до 30.06.2024.

    Чи можливо буде оскаржити таку постанову і, в разі необхідності, рішення суду, щодо правомірності штрафу?

    Так, звісно, це право особи - подати позов до адміністративного суду про оскарження постанови про накладення адміністративного стягнення.

    Є ще один момент начебто для штрафу: коли почалося повномасштабне вторження, начебто усі військовозобов'язані повинні були з'явитися до військоматів протягом тижня. Але чоловік рятував свою сім'ю і ми виїхали з міста на лівий берег Херсона, де опинилися в оккупації на 1.5 роки. Та і за 3 дні до вторгнення наші палили усі документи

    Такої норми в чинному законодавстві не існувало, не хвилюйтеся.

    З повагою!

    • Ольга Клиент 15 дней назад

      Добрий вечір, В'ячеслав Володимирович!

      Дуже професійна відповідь, дякую Вам!

      Ви вважаєте, що його мого чоловіка все д таки зможуть притягнути до відповідальності за правопорушення вчинене не в особливий період? Але ж тоді не виконується норма, щодо строків вчинення. То 15 років тому

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        З позиції ТЦК - він точно є винним. Зараз на всіх у подібних випадках накладають стягнення, це факт. Право чоловіка - сплачувати або оскаржувати. Вибір не великий, як бачите.

        • Ольга Клиент 15 дней назад
          • В'ячеслав Володимирович, який порядок дій?

          Як на мене, не підписувати протокол, а в акті про відмову вказати причину, що минули строки притягнення

          а далі що буде?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Як варіант. Але відмовитися від підписання протоколу можливо, але сенсу відмовлятися від отримання примірника протоколу - не бачу. Далі оскаржувати такий протокол через суд. Справа на довгі місяці.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, на вас не мають право накладати штрафи , припущенні строки притягнення до відповідальності,тому у разі розгляду справи про ваші порушення спирайтесь на ст.38 адміністративного кодексу України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    У Разі накладення штрафу, його можно буде оскаржити у судовому порядку протягом 10 днів з моменту отримання протоколу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України