Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 12 июня 2024, вопрос №112277 350₴

Стояв на обліку і одному місці, виключений з військового обліку в іншому

Доброго дня! Стояв на обліку в ТЦК Києва, коли почалася війна знаходився в західній Україні. Там зареєструвався як ВПО та пройшов ВЛК в місцевому ТЦК. Признаний непридатним з виключенням ( ст. 74а). В ТЦК Києва більше не звертався, нічого їм не повідомляв. Читав,що дані оновлювати не потрібно. Але як перевірити, як я проходжу по реєстру? Щоб уникнути того, що ТЦК в Києві подасть на мене в розшук. Зараз знаходжусь за кордоном, з'явитися особисто не маю можливості.

Ответы юристов (18)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Це можливо лише шляхом звернення до ТЦКСП в м. Києві або в ТЦКСП де проходили ВЛК.

    Також можете встановити застосунок Резерв +.

    Якщо Ви в розшуку ТЦКСП - там відобразиться інформація.

    Михайло Клиент 10 дней назад

    Чи відображається в резерв+ інформація про непридатність? Чи можу я там корегувати данні?

    • Богун Сергій Павлович

      Щодо придатності - інформація відображається.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайло!

    Ви пройшли ВЛК в ТЦК на західній Україні та отримали висновок ВЛК про непридатність. Чи ставали Ви на облік у даному ТЦК? Чи є у Вас відповідні відмітки у ВОД?

    Якщо цього не сталося, то Ви, скорше за все, так і стоїте на обліку в ТЦК Києва.

    Перевірити дану інформацію, знаходячись за кордоном, Ви можете лише через Резерв+, в якому повинна бути відображена інформація щодо Вашого обліку та ступеня придатності до військової служби.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Михайло Клиент 10 дней назад

      Так я вставав і після ВЛК мене зняли

    Михайло Клиент 10 дней назад

    В ТЦК Києва я не повідомив про виключення з обліку.Тобто якщо я є в резерв+, мені необхідно оновити дані...якщо я оновлю, отримую запрошення на ВЛК. Якщо я не оновлю дані, отримую штраф... .Чи є шлях повідомити їх про виключення заочно ( письмово наприклад)?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ситуація так собі, Михайло.

      За умови оновлення даних та того факту, що Ви перебуваєте на обліку в ТЦК Києва, Вам можуть надіслати повістку через електроний кабінет або рекомендованим листом.

      За умови неоновлення даних Вас очікує штраф та повістка рекомендованим листом.

      Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

      "34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

      У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

      Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ надсилається адресату не пізніше ніж протягом наступного дня після підпису повістки відповідним керівником. При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного визначається не раніше чотирнадцятого дня від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

      41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

      1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

      2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

      день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

      день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання".

      Щодо повідомлення ТЦК про Ваше проходження ВЛК та визнання Вас непридатним з виключенням з обліку в іншому ТЦК, то, Ви можете це зробити у будь який прийнятний для Вас спосіб, але ж Ви за кордоном...Як саме Ви плануєте письмово повідомити ТЦК? Проте, я не надам Вам гарантії, що ТЦК не зазначить у своїй відповіді, що для виключення з обліку Вам необхідно пройти ВЛК, саме у ТЦК Києва.

      • Михайло Клиент 10 дней назад

        Я ж вже виключений...тобто нема єдиної системи? Кожне ТЦК окрема установа...Звідки беруться данні для бази Оберіг до їх оновлення?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Єдина система є, проте остання не працює так, як це було б необхідно. Почнемо з того, що виключені з обліку взагалі не повинні перебувати у реєстрі, але ж перебувають... Я ще не бачив жодного випадку, коли б громадянина виключеного з обліку в одному ТЦК, автоматично виключили в іншому, де останній перебував на обліку раніше.

          Проте, можливо у Вашому випадку саме так і відбулось, але Ви не дізнаєтесь відповідну інформацію, не оновивши дані, або ж не звернувшись до ТЦК.

          ЗУ "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

          Стаття 3. Основні засади ведення Реєстру

          1. Основними засадами ведення Реєстру є:

          1) обов’язковість та своєчасність внесення до Реєстру передбачених цим Законом відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

          2) повнота та актуалізація відомостей Реєстру про призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

          8. Органами ведення Реєстру є районні (об’єднані районні), міські (районні у місті, об’єднані міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, Центральне управління Служби безпеки України та регіональні органи Служби безпеки України, відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки України та розвідувального органу Міністерства оборони України.

          Стаття 14. Ведення Реєстру.

          3. Актуалізація бази даних Реєстру здійснюється на підставі відомостей, що вносяться органами ведення Реєстру, а також шляхом електронної інформаційної взаємодії (обміну відомостями) між Реєстром та інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи, передбачені цією частиною.

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Михайло, як варіант, Ви можете укласти угоду з адвокатом в Києві (який надалі зможе Вам допомогати у разі виникнення проблем з цього приводу) для того, аби останній направив адвокатський запит до ТЦК щодо надання інформації про Ваше перебування на обліку в останньому. Вже потім будете діяти, враховуючи відповідь ТЦК.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    7 червня було змінено пункт 81 постанови КМУ 1487 (в редакції постанови КМУ 675) , який передбачає, що особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    Тому, якщо Ви самостійно не знімались з військового обліку в ТЦК Києва - Ви можете їх повідомити про те, що пройшли ВЛК і отримали постанову про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку.

    Дізнатись про те, чи стоїте Ви на військовому обліку - можете через Резерв+. Але це несе певні ризики.

    Також Ви можете відправити копію довідки ВЛК та тимчасового посвідчення на офіційну електронну адресу ТЦК Києва.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Михайло Клиент 10 дней назад
      Я можу попросити родичів відправити звичайною поштою лист щодо виключення з обліку з копіями документів? І продублювати електронною.Мені ще не зрозуміло таке, що довідка ВЛК дійсна 1 рік... Чи це стосується лише довідок для обмежено придатних та непридатних з переглядом?
      • Дерій Владислав Олегович

        Так, можете попросити родичів відправити документи рекомендованим листом з описом вкладеного.

        Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

        У Вас же довідка про непридатність до військової служби із виключнням з військового обліку, тому вона безтермінова

        • Михайло Клиент 10 дней назад

          В прошлому році я приїжджав в Україну та віїджав обратно. При виїзді прикордонники забирали мої документи і довго перевіряли, але потім без додаткових питань віддали і випустили. Можливо що мої дані всеж таки внесені коректно в Оберіг? Як вони на кордоні перевіряють ці документи?

          • Дерій Владислав Олегович

            Можливо вони телефонували в ТЦК, який виключив Вас з обліку та превіряли дану інформацію. Але вони могли і не знати, що Ви паралельно перебували на військовому обліку і ТЦК Києва

            • Михайло Клиент 10 дней назад

              Дякую. Буду пробувати повідомити їх листом

    • Михайло Клиент 10 дней назад

      Які ризики при реєструванні в додатку резерв+ для мене існують?

      • Дерій Владислав Олегович

        Отримання електронної повістки


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України