Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 13 июня 2024, вопрос №112330 650₴

Відстрочка по Абзацу 13 ст. 23

До невійськовозобов'язаних осіб, зобов'язанних утримувати згідно сімейного кодексу можна віднести подружжя, повнолітніх дітей і батьків? Отже, якщо я єдиний син і батько-інвалід немає дружини, до невійськовозобов'язаних осіб ще можна віднести його батьків(мого діда та бабу по 70+років) і це не дозволить отримати мені відстрочку по 13 абзацу? Хоча в постанові 560 було речення ".....до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду
чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного
номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності
інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону
зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти)......". Чи значить це, що постанова у дужках (чоловік/дружина, працездатні діти) визначила вичерпний перелік осіб зобов'язанних утримувати і мої дід та баба не можуть бути перешкодою для отримання відстрочки?

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Згідно статті 1 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

    непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Згідно статті 198 Сімейного кодексу України

    1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

    Тобто, виходить, що Ваш батько та його батьки є непрацездатними та всі мають право на утримання.

    Якщо вже трактувати закон як він є, то у батьків Вашого батька немає обов'язку його утримувати, якщо вони не можуть надавати матеріальну допомогу або самі її потребують.

    Проте, Вам для оформлення відстрочки потрібен буде Акт встановлення факту здійснення догляду, в ньому повинна бути зазначена про всіх членів сім'ї першого ступеня споріднення. І потрібно, зазначити підстави неможливості здійснення ними догляду (відсутність такої особи, інвалідність такої особи, її потреба у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі).

    Тому, звучить абсурдно, але якщо батьки Вашого батька не мають потреби у постійному догляді - Вам можуть відмовити у оформленні відстрочки і Вам доведться відстоювати свої права у судовому порядку.

    Згідно додатку 5 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період для оформлення відстрочки за пунктом 13 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Вам потрібно подати такі документи:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки, та один із документів що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними:

    • інвалідність такої особи,
    • її потребу у постійному догляді,
    • перебування під арештом (крім домашнього арешту),
    • відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі,
    • документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду:

    • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або
    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або
    • пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або
    • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики

    Якщо коротко, Вам потрібно подати до ТЦК такі документи:

    1. Заяву про відстрочку (додаток 4 до Порядку )

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт батька

    4. Один із документів що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними утримувати батька (у Вашому випадку Акт встановлення факту здійснення догляду)

    5. Довідка МСЕК батька

    6. Письмова заява батька за формою згідно з додатком 15, де він обирає Вас для здійснення свого утримання (догляду).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Ваші дід та баба не будуть перешкодою при отриманні Вами відстрочки, оскільки ані у переліку документів, які додаються до заяви про відстрочку, ані у переліку документів щодо оформлення акту не має згадки про батьків особи. Тим паче, я взагалі не розумію, як баба з дідом у такому віці повинні утримувати Вашого батька.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки,

    та один із документів, що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними:

    інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі,

    документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Процедура оформлення акта:

    Військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд".

    Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. Якщо батько, мати не мають відповідних коштів, нерухомого майна, які б забезпечили утримання сина, дочки, виконання цього їх обов’язку буде неможливим (стаття 198 Сімейного кодексу України)

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, були внесені зміни постановою КМУ № 675 у постанову № 560.

    у підпункті 13 пункту 1 додатка 5 графу “Документи, що підтверджують право на відстрочку” викласти в такій редакції: “для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки, та один із документів що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики”;

    Тому ви маєте право на відстрочку не зважаючи на відсутність довідки ЛКК.

    які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю

    Вам не треба розривати шлюб. Чоловік не забов'язаний утримувати свою жінку. За законом це полягає на дітей. Стаття 51 Конституції України визначає, що повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Відповідно до сімейного кодексу, чоловік не має такого обов'язку. До особистих немайнових прав відповідно до Сімейного кодексу належать:

    • Право на материнство та батьківство;
    • Право на повагу до своєї індивідуальності;
    • Право на фізичний та духовний розвиток;
    • Право на зміну прізвища;
    • Право на розподіл обов’язків міждружиною та чоловіком та їхнє спільне вирішення питань життя сім’ї;
    • Право на особисту свободу, та інші.

    У питанні обов’язків, подружжя зобов’язане спільно опікуватись побудовою сімейних відносин,піклуватися про матеріальне забезпечення родинита сприяти добробуту й зміцненню сім’ї. А у випадку вагітності,дбати про добробут і здоров’я вагітної дружинитазабезпечити повний, всебічний розвиток своїх дітей.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    1. Свідоцтво про народження сина

    2.. Акт про встановлення факту догляду (Додаток 8 до постанови 560)

    3. Довідка МСЕК+ акт огляду

    4. Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    5. Заява про обирання молодшого сина для здійснення догляду (додаток 15 до постанови 560)

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразки заяв додаються!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви матимете право на відстрочку.

    За п. 13 надаються:

    - для особи, яка зайнята доглядом, — подаються документи, що підтверджують родинні зв’язки, та один із документів, що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8 до Порядку), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    - для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Зазначене Вами "до невійськовозобов'язаних осіб ще можна віднести його батьків(мого діда та бабу по 70+років)" не Вашої ситуації не стосується.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7 до Порядку. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України