Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 13 июня 2024, вопрос №112334

Відстрочка до завершення поточного навчального року

Я був зарахований до аспірантури 15 травня 2023 року (термін навчання з 15 травня 2023 року по 14 травня 2027 року). Згідно з Індивідуальним навчальним планом науково-дослідницька робота починається з 15 травня. Крім того, у довідці про здобувача освіти за даними ЄДЕБО буде вказано: "Дата початку здобуття освіти 15.05.2023". Закон 3633-IX набув чинності 18 травня 2024 року. Згідно з пунктом 3 частини 2 Прикінцевих та перехідних положень цього Закону: "громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року".

Чи можу я отримати відстрочку до завершення поточного навчального року, тобто до 14 травня 2025 року?
Чи є сенс оформлювати відстрочку (у моєму випадку) до отримання повістки?
Які шанси отримати відстрочку?

Ответы юристов (5)

    Лисак Ангеліна
    Лисак Ангеліна 4 месяца назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    Доброго дня, для відповіді мені потрібна така інформація:

    1) До вступу на аспірантуру Ви раніше вже навчались на іншій аспірантурі? Чи після магістра чи спеціаліста Ви перший раз 15.05.23 були зараховані на аспірантуру на денну форму навчання?

    2) Ви отримували в університеті довідку здобувача освіти з бази ЄДЕБО?

    • Nazariy Sus Клиент 4 месяца назад

      1) Так, я завершив навчання, але не захистився й був відрахований (у 2021 р.). У 2023 р. заново був зарахований (не поновився, а зарахований).2) Так, отримав. У довідці вказано, що "Ні, порушує".Крім того, я маю оформлену відстрочку до сьогодні (13.06.2024). ВЛК проходив 13.06.2023.

    Лисак Ангеліна
    Лисак Ангеліна 4 месяца назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    В такому разі, на жаль, Ви можете отримати відстрочку лише до завершення навчального року в університеті, а не до завершення Вашого навчання в аспірантурі. Зверніться в університет, щоб дізнатись, коли в університеті закінчується навчальний рік.

    • Nazariy Sus Клиент 4 месяца назад

      Я навчаюся та працюю в Інституті (не з системи МОН). У мене навчальний рік починається 15 травня, а завершується 14 травня наступного року. То до якого числа у мене може бути відстрочка?

    Лисак Ангеліна
    Лисак Ангеліна 4 месяца назад

    Юрист, г. Киев, 4 года опыта

    По логіці так, якщо до заяви про відстрочку Ви ще додасте довідку з інституту з інформацію про дати початку і закінчення для Вас поточного навчального року.

    Але проблема в тому, що перехідні положення говорять про збереження права на відстрочку до завершення поточного навчального року. Незрозуміло, який саме рік мається на увазі - конкретний навчальний рік здобувача, чи загальний навчальний рік. Можуть бути проблеми з тлумаченням закону з боку ТЦК


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України