Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 14 июня 2024, вопрос №112413 650₴

Відстрочка по догляду за рідним братом

Доброго вечора
Допоможіть розібратись, будь ласка
Чоловік оформив постійний догляд з компенсацією у соц.захисті за рідним братом (інвалід другої групи довічно з психічним розладом, який потребує постійного догляду)
Є і довідка МСЕК довічна, і навіть в довідці ЛКК вказано, що інвалід проживає спільно з чоловіком.

Є лише батько, якому 78 років, який має рак шкіри і зараз проходить курс променевої терапії. (Але в батька немає інвалідності і довідки про постійний догляд)

Питання: чи можуть через онкохворого батька, якому 78 років відмовити у відстрочці?

Ответы юристов (20)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Леся!

    Сама норма Закону не містить будь яких уточнень щодо віку та непрацездатності батька. Остання лише зазначає, що чоловік може здійснювати догляд за своїм братом за умови потреби родича першого ступеня споріднення постіного догляду.

    Проте у переліку документів, що подаються до ТЦК для оформлення відстрочки разом із заявою, зазначено, щонеобхідно надати один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або ІІ групи".

    Отже, виходячи із вищезазначеного, можна прийти до висновку, що під "членами сім’ї першого ступеня споріднення" маються на увазі військовозобов'язані особи. Оскільки батьку вже 78 років - він є невійськовозобов'язанним, так як досяг гранічного віку перебування у запасі (60 років) та був виключений з військового обліку. Тобто, якщо б, наприклад, батьку було 59 років, чоловік не мав би права на відстрочку.

    Тому, з урахуванням того, що ТЦК керується саме Постановою №560, яка надає перелік документів, необхідних для оформлення відстрочки, чоловік матиме право на останню.

    Отже, для оформлення відстрочки чоловіку необхідно надати до ТЦК:

    заяву про оформлення відстрочки у відповідності із Додатком 4 Постанови КМУ №560,

    паспорт батька,

    документ, що підтверджує відсутність матері

    свідоцтво про народження чоловіка,

    свцідоцтво про народження брата чоловіка,

    документ, що підтверджує інвалідність брата,

    висновок ЛКК про потребу у постійному догляді,

    довідку про оформлену компенсацію за догляд на непрофесійній основі

    інформацію щодо відсутності в брата дружини та дітей ТЦК може отримати самостійно через РАЦС, оскільки має доступ до останнього.

    Підстава для відстрочки у зв'язку з постійним доглядом за родичем другого ступеня споріднення:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або ІІ групи:

    інвалідність такої особи,

    її потребу у постійному догляді,

    перебування під арештом (крім домашнього арешту),

    відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі,

    та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді".

    Згідно із вищезгаданою Постановою КМУ порядок оформлення відстрочки наступний:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Проходження ВЛК при оформленні відстрочки:

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Lessia Клиент 7 дней назад

      дякую за швидку відповідь!

      Ще скажіть, будь ласка, потрібно закрити питання лише по першому ступеню споріднення?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Доброго ранку!

        Звичайно лише по першому ступеню споріднення!

        • Lessia Клиент 7 дней назад
          1. і якщо всетаки відстрочку не дадуть, чи можна буде оскаржити це в судді? І які шанси цей суд виграти
          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, у такому випадку чоловік зможе оскаржити відмову ТЦК в адмінистративному суді.

            Відповідно до пункту 60 Постанови КМУ №560:

            "У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку".

            Не можу сказати про шанси даної справи у суді, оскільки станом на зараз відсутня практика щодо оскарження ді ТЦК за новим законодавством. Особливо за пунктами 9,13 та 14. Проте, як на мою думку, останні є. Я не представляю, як особа, якій майже 80 років та, яка має онкологічне захворювання, повинна доглядати за своїм сином із психічним захворюванням. А якщо б батьку було 100? Він би також повинен був доглядати тому що немає довідки ЛКК?

            • Lessia Клиент 5 дней назад

              почула, що вийшла нова постанова кабміну , чи все залишається актуальним на цей час по моєму питанню?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Доброго дня, Леся! Про яку саме Постанову КМУ йде мова?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            100%

            Так, для Вас все актуально. Дана Постанова внесла зміни до пункту 13. У Вас 14.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно пункту 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умова для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у брата

    2. Необхідність постійного догляду за братом, про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК або ЛКК

    3. Відсутність членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

    До членів сім'ї громадянина другого ступеня споріднення відносяться його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

    З огляду на те, що батько не має інвалідності та не потребує постійного догляду - згідно статті 23 чоловік не мав би право на відстрочку саме по цій підставі.

    АЛЕ! КМУ затвердив перелік документів, які необхідно надати для оформлення відстрочки за пунктом 14:

    ДЛЯ ОСОБИ, ЯКА ЗАЙНЯТА ДОГЛЯДОМ, - документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНОЇ особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або II групи: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    ДЛЯ ОСОБИ, ЯКА ПОТРЕБУЄ ДОГЛЯДУ, - один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді

    Так як батько чоловіка не є військовозобов'язаною особою, то йому не потрібно мати довідку ЛКК або інвалідність, щоб чоловік оформив відсточку.

    Чоловіку потрібно подати до ТЦК такі документи:

    1. Заяву про відстрочку (додаток 4 до Порядку )

    2. Свідоцтво про народження чоловіка та брата

    3. Паспорт брата

    4. Документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    5. Довідка МСЕК брата

    6. Довідка ЛКК

    З часом відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але на даний час така послуга не доступна.

    Коли до ТЦК чоловік буде звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що чоловіка не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Lessia Клиент 7 дней назад

      вперше чую, що потрібно ще закрити питання по другому ступеню споріднення.

      Де таке написано?

      Другий ступінь це брати- сестри, бабусі-дідусі, тітка і дядько?

      • Дерій Владислав Олегович

        Так, все вірно, у Вашому випадку закрити питання потрібно лише по першому ступеню споріднення.

        Це тільки для членів сім'ї третього ступеня споріднення потрібно доводити неможливість здійнення догляду членами сім'ї першого та другого ступеня споріднення.

        Надавав консультацію клієнту, який здійснював догляд за рідним дядьком, тому випадково і написав положення, яке не відноситься до Вашої ситуації.

        Проте перелік документів та інша інформація залишається незмінною

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Чинним законодавством нещодавно було знижено призовний вік з 27 до 25 років. Але це не означає, що до цього до виповнення людині 27 років її не могли мобілізувати. Все залежить від статусу особи: чи вона призовник, чи військовозобов'зяаний, чи взагалі резервіст. Загалом, якщо особа не проходила строкову військову службу, не закінчувала військову кафедру та має приписне свідоцтво, вона не могла бути мобілізована до 27 років, а зараз до 25 років.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набрав чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті оформлення відстрочки від мобілізації?

    "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного *та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення* або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи..."

    Що це означає на практиці, давайте розбирати:

    1. Брат повинен мати 1-2-гу групу інвалідності та висновок ЛКК про потребу в постійному догляді. Або ця потреба має бути прописана в довідці МСЕК.

    2. Ви матимете право на відстрочку лише за умови відсутності членів сім'ї першого ступеня спорідення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    Яким чином тлумачити наявність батька, якому 78 років - питання неоднозначне. З юридичної точки зору, ТЦК може мати питання тут, а тому треба пробувати оформити на батька висновок ЛКК 080-4/о, тоді чоловік точно матиме право на відстрочку.

    З повагою!

    • Lessia Клиент 7 дней назад

      а якщо довідки лкк у батька не буде, то як оцінюєте шанси отримати відстрочку?

      І в постанові кабміну йдеться про військовозобовʼязаних осіб, які можуть доглялати, батьку 78 отже він є невійськовозобовʼязани

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        У постанові - так, але в Законі розподіл на військовозобов'язаних та невійськовозобов'язаних не здійснюється. На мою точку зору, шанси високі, адже це абсурд, що людина 78-річного віку повинна за кимось доглядати, якщо вона сама потребує утримання.

        З повагою!

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        У постанові - так, але в Законі розподіл на військовозобов'язаних та невійськовозобов'язаних не здійснюється. На мою точку зору, шанси високі, адже це абсурд, що людина 78-річного віку повинна за кимось доглядати, якщо вона сама потребує утримання.

        З повагою!

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        У постанові - так, але в Законі розподіл на військовозобов'язаних та невійськовозобов'язаних не здійснюється. На мою точку зору, шанси високі, адже це абсурд, що людина 78-річного віку повинна за кимось доглядати, якщо вона сама потребує утримання.

        З повагою!

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    Окрім обраного вами пункту для відстрочки ще можна розпочати процес по п. 10) ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" , а саме - опікун особи, визнаної судом недієздатною.

    Якщо брат має саме психічний розлад його можна в судовому порядку визнати недієздатним та стати його опікуном на два роки.

    Процес довгий - може й рік зайняти, бо провождиться експертиза, однак у вашому випадку цілком реальний.

    • Lessia Клиент 7 дней назад

      а як оцінюєте шанси отримати відстрочку зараз

      • Мамай Ірина Євгеніївна

        П. 14 ч. 1 ст. 23 ЗУ «Про М та МП» - члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи.

        Тут потрібно надати наступні документи:

        для особи, яка зайнята доглядом,

        - документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки),

        - один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або II групи: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі

        ВАС ЦІКАВИТЬ САМЕ ЦЕЙ МОМЕНТ ПО БАТЬКУ ЯК ОСОБИ ПЕРШОГО СТУПЕНЯ СПОРІДНЕННЯ. ТУТ ПРОСЯТЬ САМЕ ДОВЕСТИ, ЩО БАТЬКО ТАКОЖ МАЄ ІНВАЛІДНІСТЬ, ПОТРЕБУЄ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ ЧИ ВІДБУВАЄ ПОКАРАННЯ.

        ПОСТАНОВА КМУ 560 НАВЕЛА ДУЖЕ ОБМЕЖЕНИЙ ПЕРЕЛІК НЕМОЖЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ОСОБОЮ ПЕРШОГО СТУПЕННЯ СПОРІДНЕННЯ І ЗОВСІМ НЕ МІСТИТЬ ПОНЯТТЯ ПРАЦЕЗДАТНА ОСОБА. ТОМУ ЩО ЛОГІЧНО, ЩО БАТЬКО В 78 РОКІВ НЕ МОЖЕ ДОГЛЯДАТИ ХВОРОГО СИНА. ПРОБУЙТЕ ДІСТАТИ ДОВІДКУ ЛКК ПРО ПОТРЕБУ БАТЬКА У ДОГЛЯДІ. У РАЗІ НЕМОЖЛИВОСТІ – НАДАВАЙТЕ ДОКУМЕТИ ПРО ЙОГО ДІАГНОЗИ.

        - та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

        для особи, яка потребує догляду,

        - один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

        НОРМАЛЬНО ОЦІНЮЮ ВАШІ ШАНСИ НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України