Задайте вопрос юристу

863 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 21 июня 2024, вопрос №113161 350₴

Чи можуть вручити ще одну повістку?

Доброго дня. Чи можуть видати ще одну повістку, якщо вже є одна за типом «підтвердження документів», по якій потрібно зʼявитися в ТЦК через місяць.
Мається на увазі, чи можуть видати ще якусь повістку при зупинці мене представником ТЦК, чи забрати в ТЦК щодо уточнення і т.п.

Обліковий документ наявний, інформація в Резерві оновлена.

Дякую

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо інформація в ВОД та Реєстрі військовозобов'язаних співпадає - підстав для примусового доставляння в ТЦКСП не буде.

    Щодо кількості повісток - обмеження відсутні.

    Проте одним із атрибутів повістки - є підстава виклику до ТЦКСП.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Михайло!

    Не бачу підстави забирати Вас до ТЦК. У Вас наявний чинний ВОД та оновлені дані у реєстрі, Ви не порушуєте правила військового обліку та мобілізаційне законодавство. Крім того маєте повістку до ТЦК через місяць, яка говорить про те, що Ви нещодавно були в ТЦК та повинні з'явитись до останнього через місяць.

    Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Михайло Клиент 3 месяца назад

      Доброго дня, Юрій. Тобто, додаткову повістку не мають права виписувати ?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я просто не бачу на якій підставі Вам її випусувати? Для уточнення даних? Так Ви оновили дані через Резерв + та були в ТЦК, про що свідчить повістка виданая Вам на місяць вперед. Навіщо видавати Вам у такому разі повістку? Для того, аби Ви прийшли і пішли з ТЦК?

    Кирда Вячеслав Володимирович
    13.4%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Чи можуть видати ще одну повістку, якщо вже є одна за типом «підтвердження документів», по якій потрібно зʼявитися в ТЦК через місяць. Мається на увазі, чи можуть видати ще якусь повістку при зупинці мене представником ТЦК, чи забрати в ТЦК щодо уточнення і т.п. Обліковий документ наявний, інформація в Резерві оновлена.

    Якщо вже є повістка, ризик отримання іншої - мінімальний. Інколи буває так, що та повістка, по якій треба з'явитися через 1 місяць, переписується працівниками ТЦК та СП на більш ранню дату. Зустрічав декілька разів це у своїй практиці. Тому не варто боятися ще одної повістки, варто хвилюватися щодо такої опції від ТЦК та СП. Але мушу зауважити, що ризик такого - не більше 5-10 %. Все ж, як правило, при наявності повістки, інша вже не вручається.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    На жаль, Вам можуть вручити повістку на будь-яку дату - це залежить від внутрішнього бажання представника ТЦК

    Те, що Ви вже маєте одну повістку не є підставою для відмови від нової повістки.

    Вам не мали б права вручати повістку лише в тому випадку, якби Ви були виключені з військового обліку.

    Згідно пункту 47 постанови КМУ 560

    Старший групи оповіщення, представник, уповноважений вручати повістки, територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органах СБУ зупиняє (підходить до) громадянина та відрекомендовується, повідомляє про мету зупинки (прибуття) та спілкування.

    На вимогу громадянина пред’являє свій паспорт громадянина (посвідчення офіцера, військовий квиток, службове посвідчення), посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, а також пропонує громадянину пред’явити його паспорт та військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі).

    Якщо особа підлягає оповіщенню відповідно до розпорядження голови (начальника) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації) або відповідного керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про проведення заходів мобілізації чи виклик резервістів та військовозобов’язаних районного (міського) територіального центру комплектування, їй вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності.

    Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    11.4%

    Доброго дня. надаю віжповідь на ваше запитання:

    Доброго дня. Чи можуть видати ще одну повістку, якщо вже є одна за типом «підтвердження документів», по якій потрібно зʼявитися в ТЦК через місяць.Мається на увазі, чи можуть видати ще якусь повістку при зупинці мене представником ТЦК, чи забрати в ТЦК щодо уточнення і т.п.Обліковий документ наявний, інформація в Резерві оновлена.

    Зазвичай, маючи вже повістку вам не повинні вручати іншу, якщо ви підтвердите, що ви вже відвідували ТЦК, це може підтвердити вже отримана ваша повістка. Плюс до цього ви маєте додаток, де оновили свої дані, якщо там відстуній напис про ваш розшук, не бачу жодних проблем.

    Але законом не врегулбовано кількість вркчених повісток, тому якщо ви не змодете вирішити це питання на місці з праціниками ТЦК, вам можуть вручити повістку. Але ви маєте право від неї відмовитись, у такому разі буде складено акт відмови, в якому ви зазначте причину вашої відмови, у вашому випадку, що ви вже маєте повістку на такуто дату, і йти раніше чи пізніше не містить жодного логічного обгрунтування.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України