Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 03 июля 2024, вопрос №114153 650₴

Чи можуть мобілізувати вчителя

Доброго дня, питання наступне
Цього місяця влаштувався на роботу вчителем/вихователем в школу на 0.75 ставки
Педагогічної освіти немаю, проте забовязався поступити для здобуття цієї освіти
Мені 30 років на руках маю тільки приписне свідоцтво? Як мені отримати відстрочку
Які ризики?
Чи можуть мене мобілізувати?
Яка процедура та що потрібно буде мати з собою в тцк?

Ответы юристов (20)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    Цього місяця влаштувався на роботу вчителем/вихователем в школу на 0.75 ставкиПедагогічної освіти немаю, проте забовязався поступити для здобуття цієї освітиМені 30 років на руках маю тільки приписне свідоцтво? Як мені отримати відстрочкуЯкі ризики?Чи можуть мене мобілізувати?Яка процедура та що потрібно буде мати з собою в тцк?

    Ви маєте право на відстрочку, якщо працюєте на педагогічній посаді за основним місцем роботи.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    ...2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Те, що Ви не маєте педагогічної освіти - зона відповідальності директора закладу, а не ТЦК. Відмовити по цій причині у відстрочці вони не мають жодного права.

    Щодо процесу оформлення відстрочки, то 16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    Постанова передбачає такий порядок оформлення відстрочки від мобілізації:

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    Для отримання відстрочки Ви повинні подати довідку закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    Щодо безпечного способу отримання відстрочки, пропоную Вам такий алгоритм:

    1. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідки із закладу освіти, трудової книжки (порада) та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    2. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    3. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    4. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    5. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    6. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку.

    З повагою!

    • Андрій Клиент 3 дня назад

      А якщо в мене приписне яке я мав обміняти на військовий квиток?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Нічого страшного, але Вас можуть притягти до адміністративної відповідальності.

        Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

        Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

        тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

        Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

        тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

        Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

        тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

        Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

        АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

        Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

        ...

        Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

        Фактично станом на зараз строки притягнення Вас до відповідальності вийшли. Якщо ТЦК накладе на Вас адміністративне стягнення, радив би Вам його оскаржувати.

        З повагою!

        • Середницький Євгеній Вікторович

          Так, це ж триваюче правопорушення ? І чому під час відправки документів поштою не потрібно вкладати нотаріально завірені копії документів?

    Корнійчук Євген Іванович
    25.1%

    Доброго дня, ви маєте право на відстрочку відповідно до ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Наказ про призначення на посаду із зазначенням ставки не меньше 0.75

    Довідка з місця роботи

    Трудова книжка

    Військовий квиток

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається

    У разі маніпуляції і спроби вручення вам бойової повістки відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину своєї відмови у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки

    • Андрій Клиент 3 дня назад

      А якщо в мене приписне яке я мав обміняти на військовий квиток? Мені нададуть право на відстрочку?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Так, але спочатку ви повинні отримати квиток. Для цього вас направлять на ВЛК, після направлення на ВЛК подавайте одразу заяву на відстрочку. Уразі маніпуляції працівниками ТЦК і спроби вручення вам бойової повістки відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину своєї відмови у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки. У такому випадку ви уникнете мобілізації та будь яка відповідальність буде відсутня.

        • Андрій Клиент 3 дня назад

          А електронний військовий згенерований в резерв + підійде?

          • Корнійчук Євген Іванович

            Не підійде, так як треба встановити ваш стан здоров'я. І придатність до військової служби.

            • Андрій Клиент 3 дня назад

              Але при цьому всьому призвати не можуть, я правильно зрозумів?

              Оскільки в мене є причина відстрочки, законна?

              Вірно?

          • Корнійчук Євген Іванович

            Так і ви повинні про це пам'ятати, і ні у якому разі не піддавайтесь психологічному тиску та маніпуляції у різний спосіб.

            Головне ні у якому разі не підписуйте мобілізаційне розпорядження на відправку.

            Якщо заяву на відстрочку не будуть приймати надсилайте її укрпоштою замовним листом з описом вкладеного.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію!

    Вас не можуть мобілізувати, оскільки Ви маєте право на відстрочку, як педагогічний працівник закладу загальної середньої освіти, який працює на 0,75 ставки.

    Проте, оскільки Ви маєте приписне свідоцтво, то, скорше за все Вас спочатку направлять на проходження ВЛК, потім видадуть ВОД нового зразка, а вже після цього зареєструють заяву про оформлення відстрочки.

    Намагайтесь одразу подати дві заяви: щодо видаі ВОД та оформлення відстрочки. Якщо все ж таки заяву на відстрочку не зареєструють, прийдеться спочатку пройти ВЛК, отримати військово-обліковий документ, а вже потім подавати заяву на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Ви повинні надати ТЦК заяву (Додаток 4 до Постанови КМУ №560), нотаріально завірену копію паспорту та РНОКК, а також довідку із закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    Ваша підстава для відстрочки:

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці, диплом про науковий ступінь.

    Згідно із вищезгаданою Постановою КМУ порядок оформлення відстрочки наступний:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клиент 3 дня назад
      • А електронний військовий згенерований через резерв + підійде?
      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате

        На жаль, ТЦК не приймають е-ВОД для оформлення відстрочки.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи стоїте Ви на військовому обліку? Чи це Ваше основне місце роботи?

    Якщо відповідь на обидва питання - так, то Ви мате право на відстрочку, яку оформить ТЦК в якому Ви перебуваєте на військовому обліку.

    З самого початку на адресу ТЦК відправте поштою цінним листом з описом вкладеного копії документів про відстрочку. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку

    Згідно пункту 2 частини 3 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Згідно додатку 5 постанови КММ 560 для оформлення відстрочки Вам потрібно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку (додаток 4 до Порядку)

    2. Довідку закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    3. Військово-обліковий документ.

    В майбутньому відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але на даний час такої опції немає.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Також Вам потрібно буде подати заяву про видачу військово-облікового документа та мати при собі фотокартку 35х45 міліметрів.

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    • в електронній формі - засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);
    • у паперовій формі - на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    6. Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами:

    • Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка;
    • Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони;
    • Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом П'ЯТИ РОБОЧИХ ДНІВ з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, заява про відстрочку підлягає обов'язковій реєстрації та під час розгляду заяви про відстрочку Вас не повинні направляти на ВЛК, але так як Ви не маєте належного військово-облікового документа, то Вас можуть спочатку зобов'язати пройти ВЛК. В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, тому в разі вручення мобілізаційного розпорядження - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Андрій Клиент 3 дня назад

      Якщо я не забрав військовий, а маю тільки приписне

      • Дерій Владислав Олегович
        14.8%

        Ви все рівно маєте право на відстрочку, але спочатку Вам повинні видати належний ВОД. Або спробуйте сформувати електронний ВОД в ЦНАП або через Реєстр +

        Ваша послідовність дій виглядає наступним чином:

        1. Відправте рекомендованим листом з описом вкладеного заяву про відстрочку, копії документів , що підтверджують право на відстрочку (на кожній копії пишіть «Згідно з оригіналом», дата, підпис, Ваші ініціали). Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

        2. При особистому візиті до ТЦК готуєте 2 заяви про відстрочку та такі ж самі документи, що відправили поштою. Довідку з роботи можете подати в оригіналі.

        3. Прибувши до ТЦК спочатку зареєструйте заяву про відстрочку. Для цього вимагайте, щоб на Вашому екземплярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземпляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

        Також подайте заяву про видачу ВОД.

        4. Якщо заяву про відстрочку не реєструють – не хвилюйтесь, адже Ви маєте доказ подачі документів про відстрочку поштою. Можете подати скаргу на ТЦК або просто пройти ВЛК

        5. В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, якщо після ВЛК Вам вручають мобілізаційне розпорядження або повістку на відправку - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

        6. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. Загалом процес оформлення відстрочки триває декілька тижнів.

    Андрій Клиент 3 дня назад
    • А електронний військовий згенерований через резерв + підійде?
    • Дерій Владислав Олегович

      Він підійде, щоб не отримати штраф, але прибувши до ТЦК Вас зобов'яжуть оформити ВОД на бланку.

      Згідно пункту 14 постанови КМУ 559 Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

      • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
      • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
      • зміни категорії щодо військового обов’язку;
      • відсутності місця для внесення змін;
      • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
      • втрати (зіпсування);
      • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Турчин Ярослав Олександрович
    10%

    ВІТАЮ ВАС, пане АНДРІЙ!

    Перше, що Вам слід зробити, якщо бажаєте залишатися в правовому полі, - це до 16.07.2024 р. оновити свої дані в ЦНАПі або через застосунок Резерв+

    Виконавши цю вимогу законодавства, в залежності від подальшої інформації, що наявна на Вас у Реєстрі - треба й виходити при своїх діях.

    Формально, з 18.05.2024 р. Ваш військово-обліковий докумнет не чинний, а чинна інформація в Реєстрі, яку Ви можете роздрукувати у формі витягу. Це і буде Ваш новий військово-обліковий документ.

    Порядком оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 передбачено:

    Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    5. Військово-обліковим документом призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також громадян, виключених з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в електронній формі (далі — військово-обліковий документ в електронній формі) є відображення в електронній формі відомостей про громадянина України, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також відомостей щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції.

    6. Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами:

    • Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка;
    • Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони; Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    7. Військово-обліковий документ в електронній формі формується на безоплатній основі за бажанням особи після проходження нею електронної ідентифікації та автентифікації. Формування та відображення військово-облікового документа в електронній формі здійснюється автоматично за умови підключення електронного пристрою до Інтернету та наявності у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей, визначених у пункті 8 цього Порядку.

    Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу (пункт 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.)

    Отримавши військово-обліковий документ та відстрочку, Ви можете вступати на навчання до закладу вищої освіти. На жаль пільг щодо нескладання так званого ЗНО, його нових назв чи його варіацій для магістратури - Ви не позбавлені скоріш за все, як інші особи у попередні роки.

    Для отримання відстрочки треба звернутися до ТЦК та СП за місцем обліку та скоріш за все встати на облік військовозобов"язаних (якщо у ТЦК немає Ваших даних як призовника, то простіше сказати, що були на обліку і загубили військовий квиток - це ст. 211 КУпАП... там штраф менший ніж по ст. 210 КУпАП, тобто 850 - 1700 гривень замість 17 тисяч за порушення правил військового обліку під час воєнного стану), а також подати відповідну ЗАЯВУ за формою, встановленою КМУ (постанова КМУ № 560 від 16.05.2024 р.), додавши до неї довідку з навчального закладу в якій вказано, що Ви працюєте на відповідній педагогічній посаді за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    Зразок заяви на відстрочку додаю до відповіді (файл у форматі WORD).

    До оформлення відстрочки чи відмови у її наданні - військовозобов"язаного не мають право направляти на ВЛК.

    ВІдповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Пункт 59 Порядку передбачає, що Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відповідно до пункту 60 Порядку, Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    ВІдповідно до пункту 63 Порядку, Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA