Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 08 июля 2024, вопрос №114575 350₴

Відмінили виплати безвісти зниклого

Доброго дня. Відмінили виплати за безвісти зниклого в зв'язку що раніше ця людина була в СЗЧ,але потім повернулася на службу. Чи законно це і що робити?

Ответы юристов (8)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Звертайтесь з офіційним запитом до МО щодо цієї ситуації.

    Після цього можете оскаржити такі дії в суді.

    • Богдан Клиент 2 месяца назад

      Але ж це не законно. Якщо людина була в СЗЧ,потім повернулася на фронт,зникла безвісти і тепер забирають виплати бо був у СЗЧ то хіба ж це законно?

      • Богун Сергій Павлович

        Для оскарження таких рішень Ви можете право звернутися до суду.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.3%

    Доброго дня, Богдане!

    Якщо військовослужбовець, який був визнаний безвісно зниклим, а потім повернувся, і з'ясувалось, що це було СЗЧ, то подальші виплати за безвісно зниклого, звичайно повинні бути припинені.

    Що стосується тих коштів, які вже були виплачені у зв'язку зі згаданою Вами підставою, то тут все залежить від того за чиєю ініциативою такий ВС був визнаний безвісно зниклим. Якщо це було командування частини, то шанс не повертати кошти зберігається, хоча він і не є дуже високим. Проте поборотися варто.

    Якщо ініциаторами були родичі ВС, то повертати гроші, скорше за все, прийдеться.

    Взагалі тут треба розбиратися в усіх обставинах зникнення та повернення військовослужбовця, бо від повноти того аналізу зплежить і кінцевий результат.

    В будь якому випадку питання буде вирішуватись в суді. Тож я раджу винайняти досвідченого адвоката, який кваліфіковано допоміг би Вам у вирішення цього питання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Богдан Клиент 2 месяца назад

      Ви не так зрозуміли. В 2022 році було СЗЧ,потім людина повнрнулася на фронт та зникла безвісти. Виплати були,але потім військова частина зупинила бо було СЗЧ до того як повернувся на фронт

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        33.1%

        Коли він повернувся, його поновили на посаді? Чи було службове розслідування щодо СЗЧ і чим воно скінчилось? Яке було покарання (якщо було)?

        Якщо після повернення ВС воював, і все було нормально, а лише потім безвісно зник, то припинення виплат точно незаконне! Проте треба розбиратись.

        • Богдан Клиент 2 месяца назад

          Він повернувся,поновили на посаді,а службове рощслідування закінчилося лише зараз. І відмінили виплати із за цього хоча людина була на війні в цей час і зникла. То причому тут СЗЧ яке було в 2022 році яке тільки закінчилося? Це точно не законно

    Дерій Владислав Олегович
    42.6%

    Вітаю Вас, Богдане!

    Чи маєте Ви рішення суду про визнання військовослужбовця безвісно відсутнім?

    Постановою № 168 від 28 лютого 2022 року чітко закріплене право членів родини військовослужбовців які зникли безвісти за особливих обставин або ж полонених — отримувати додаткову винагороду у розмірі 100 тисяч грн.

    Коли є сповіщення що військовослужбовець є безвісти зниклим, дружина, батьки чи повнолітні діти зобов'язані звернутись з письмовою заявою (до заяви долучити документи які підтверджують родинні зв’язки, паспорт ідентифікаційний код) і направити таку заяву до командира військової частини де проходить службу зниклий військовослужбовець. Командир має право протягом 15 днів розглянути таку заяву та прийняти відповідне рішення по виплаті додаткової винагороди та грошового забезпечення таким заявникам які звернулись з відповідною заявою. Якщо недостатньо документів чи є якісь інші підстави для відмови — відповідно виплата не виплачується поки не будуть усунуті недоліки які будуть вказані у відповіді на звернення заявника. Немає жодного строку обмеження по таких виплатах. Наприклад, якщо зниклий має такий статус місяць, то відповідно такі виплати виплачуються місць. Якщо це пів року, то виплачується пів року.

    З Порядком виплати грошового забезпечення сім’ям безвісно відсутніх військовослужбовців можете ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/884-2016-%D0%B...

    Згідно пункту 6 Порядку виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців безвісно відсутніх Виплата грошового забезпечення здійснюється щомісяця на підставі наказів командирів (начальників, керівників) військових частин (установ, організацій) членам сімей:

    • військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, інтернованих у нейтральних державах, - до дня їх звільнення включно;
    • військовослужбовців, безвісно відсутніх, - до дня набрання законної сили рішенням суду про визнання їх безвісно відсутніми або оголошення померлими.

    Виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців здійснюється до повного з’ясування обставин захоплення військовослужбовців у полон або заручниками, їх інтернування або звільнення, або визнання їх в установленому законом порядку безвісно відсутніми чи померлими. У всіх випадках виплата грошового забезпечення здійснюється не більше ніж до дня виключення військовослужбовця із списків особового складу військової частини (установи, організації).

    Виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців здійснюється у разі, коли заява про його виплату надійшла до військової частини (установи, організації):

    • до дня звільнення військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, інтернованих у нейтральних державах;
    • протягом трьох років з дня набрання законної сили рішенням суду про визнання військовослужбовців безвісно відсутніми або оголошення померлими, але не пізніше ніж до дня набрання законної сили рішенням суду про скасування рішення про визнання їх безвісно відсутніми або оголошення померлими.

    8. Виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (установи, організації), місця служби або дезертирували, не здійснюється.

    ОТЖЕ, в першу чергу потрібно розібратися на якій підставі було припинення виплати грошового забезпечення. Якщо військовослужбовець був в СЗЧ, повернувся, його поновили на посаді, а потім зник безвісти - то члени родини мають право на грошову допомогу.

    Проте, якщо військовослужбовця виключили із списків особового складу військової частини - тоді виплати припиняються.

    Згідно пункту 15 Інструкції з організації обліку особового складу в системі Міністерства оборони України

    Підставою для призупинення виплати грошового і здійснення продовольчого, речового, інших видів забезпечення та виключення із списків особового складу військової частини наказами по стройовій частині офіцерів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу, які самовільно залишили військові частини або місця служби, дезертирували або добровільно здалися в полон, якщо інше не визначено законодавством, військову службу яким призупинено та стосовно яких обвинувальні вироки суду набрали законної сили, є наказ по особовому складу про звільнення їх з посади (чи рішення суду (або належним чином завірена його копія) про оголошення таких військовослужбовців безвісно відсутніми або померлими). Наказ по особовому складу щодо звільнення таких військовослужбовців з посад доводиться до військової частини не пізніше семи діб з дня видання наказу.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы

Исключение с учёта при наличии сдвг и панических атаках

Добрый день, у меня псориаз и сдвг, коррекцию поведения прохожу в https://evolution.org.ua/ - повестки небыло но возможно ли исключение из облика? тоесть стать непригод...

05 октября 2024 Андрей, г. Киев

2 ответа

Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України