Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 09 июля 2024, вопрос №114730 340₴

Як отримати військовий обліковий документ

Добрий день!
Чоловік не має ВОД, приписне загублене. По пам’яті чоловік каже, що був знятий з обліку по хворобі (але це може бути не точно, бо приписне загублене давно). Підприємство, де парцює може зробити бронь, але для цього їм потрібен ВОД. Також є можливість вступу до ВНЗ.
1. Як отримати ВОД з гарантією не вручення бойової повістки, яка послідовність дій з мінімальним ризиком вручення бойової повістки.
2. Якщо звернутися в ЦНАП, а там, наприклад, не буде даних – працівники ЦНАП передають інформацію до ТЦК? Чи не прискорить звернення в ЦНАП його мобілізацію.

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згенеруйте військово-обліковий документ в електронному вигляді (е-ВОД).

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    зміни категорії щодо військового обов’язку;

    відсутності місця для внесення змін;

    невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;

    втрати (зіпсування);

    виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Військово-обліковий документ на бланку видається особі під особистий підпис, крім випадків, визначених в абзаці другому пункту 17 цього Порядку, у відомості видачі військово-облікових документів на бланку за формою згідно з додатком 2 з одночасним доведенням правил військового обліку.

    Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами: Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка; Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони; Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    Також на сьогодні така можливість реалізована і в ЦНАП.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1. ПРИ ОФОРМЛЕННІ ВОД, НЕМОЖЛИВО УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ЯКЩО НЕМАЄ ПІДСТАВ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ.

    ВИ ПОВИННІ БУЛИ В 27 (З 2024 РОКУ - 25) РОКІВ ПРОЙТИ ВЛК, СТАТИ НА ОБЛІК ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ ТА ОТРИМАТИ ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО.

    СТАТИ НА ОБЛІК ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ БЕЗ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК НЕМОЖЛИВО.ПОСТАНОВКА НА ОБЛІК ТА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ, ТО ДВА РІЗНИХ ПРОЦЕСА.ЯКБИ ВИ СТОЯЛИ НА ОБЛІКУ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ І У ВАС БУВ ДІЮЧИЙ ВОД, ТО ДІЙСНО ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ НЕ ТРЕБА БУЛО Б ПРОХОДИТИ ВЛК.

    ЯКЩО ВИ НА ОБЛІКУ ПРИЗОВНИКІВ (ПРИПИСНЕ СВІДОЦТВО), А ВАМ ТРЕБА БУТИ НА ОБЛІКУ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ.ВЛК У ВАС НЕДІЙСНЕ.ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ ДІЙСНІСТЬ ВЛК 1 РІК.

    ОБЛІК ВЕДЕТЬСЯ ЗГІДНО"Порядка організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів"https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...ВИ ЦЕЙ ПОРЯДОК ПОРУШИЛИ.

    2. ЦНАП НЕ ОФОРМЛЮЄ ВОД.

    В ЦНАП МОЖНА ОНОВИТИ ДАНІ. ІНФОРМАЦІЯ ПРО ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ ПЕРЕДАЄТЬСЯ ДО РЕЄСТРУ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ.

    ЗАРАЗ ОНОВИЛИ ДАНІ БІЛЬШЕ 3 МЛН. ОСІБ, ТОМУ ЗВЕРНЕННЯ В ЦНАП НІЯК НЕ ВПЛИВАЄ НА МОБІЛІЗАЦІЮ.

    А ОТ ЯКЩО НЕ ОНОВИТИ ОБЛІКОВІ ДАНІ, ТО ЦЕ 100% ПРИСКОРИТЬ МОБІЛІЗАЦІЮ, ЯКЩО ФАКТ НЕ ОНОВЛЕННЯ БУТИ ВИЯВЛЕНО ПРИ ПЕРЕВІРЦІ ДОКУМЕНТІВ.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    1. Як отримати ВОД з гарантією не вручення бойової повістки, яка послідовність дій з мінімальним ризиком вручення бойової повістки.

    На жаль, таких гарантій Вам ніхто не дасть.

    Бронювання чоловік отримаєте лише в тому випадку, якщо отримає належний військово-обліковий документ, а підприємство подасть СПИСОК на бронювання до Мінекономіки. Потім Мінекономіки подасть список на погодження до Міноборони. Лише після проходження всих процедур Вас можуть забронювати. До того моменту - чоловік не має права на відстрочку і при зверненні до ТЦК його можуть мобілізувати.

    В СПИСКУ необхідно вказати - військове звання, номер військово-облікової спеціальності (профіль). В посвідченні про приписку дана інформація не вказується. адже це передбачено лише для військовозобов'язаних, а не призовників!

    Чоловік може спробувати оформити електронний ВОД в ЦНАП і надіятись, що ВОС підтягнеться автоматично, адже вже були випадки коли 40-річні чоловіки оновлювали дані і їм автоматично підтягувався ВОС.

    Потім підприємство може внести чоловіка у список для бронювання на підставі електронного ВОД. Проте, якщо у списку не буде вказане звання, то з бронюванням можуть бути проблеми, адже СПИСОК буде не повністю заповненим.

    Згідно пункту 10 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану з метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання.

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

    Згідно пункту 11 Порядку За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Згідно пункту 12 Порядку З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочки Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органу Міноборони).

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідного підрозділу розвідувального органу Міноборони).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Отже, якщо Міноборони погодить список на бронювання - чоловік матимете право на відстрочку.

    2. Якщо звернутися в ЦНАП, а там, наприклад, не буде даних – працівники ЦНАП передають інформацію до ТЦК? Чи не прискорить звернення в ЦНАП його мобілізацію.

    Якщо в ЦНАП не буде даних - чоловік отримає Витяг з реєстру військовозобов'язаних, де вказано, що його дані потребують уточнення.

    Якщо по дорозі в ЦНАП чоловік не зустріне представників ТЦК, які вручать йому повістку про явку до ТЦК, то похід в ЦНАП не прискорить мобілізацію.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марина!

    1. Як отримати ВОД з гарантією не вручення бойової повістки, яка послідовність дій з мінімальним ризиком вручення бойової повістки.

    Мінімальний ризик вручення бойової повістки - це наявність підстави для відстрочки при явці до ТЦК. Інших варіантів не існує.

    Можна спробувати сгенерувати е-ВОД у ЦНАП з одночасним оновленням даних, але це спрацює лише за умови наявності достатньої інформації у реєстрі.

    Щодо бронювання за е-ВОД, то у останньому повинні обов'язково бути зазначені: ВОД, звання та ТЦК, в якому чоловік перебуває на обліку. В принципі, така ж сама інформація потрібна і для вступу до ВНЗ. Проте, не всі підприємства та закоалди освіти приймають е-ВОД для вищезгаданих цілей.

    2. Якщо звернутися в ЦНАП, а там, наприклад, не буде даних – працівники ЦНАП передають інформацію до ТЦК? Чи не прискорить звернення в ЦНАП його мобілізацію.

    Працівники ЦНАП не передають інформацію до ТЦК напряму. Оновлені дані чоловіка потрапляють до реєстру, ррган адміністрування якого в межах своїх повноважень є ТЦК.

    Повістка може бути надіслана Вашому чоловіку, як у разі оновлення даних, так і у разі неоновлення останніх. різниця лише в адресі за якою буде відправлений рекомендований лист.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання".

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас!

    Чоловік не має ВОД, приписне загублене. По пам’яті чоловік каже, що був знятий з обліку по хворобі (але це може бути не точно, бо приписне загублене давно). Підприємство, де парцює може зробити бронь, але для цього їм потрібен ВОД. Також є можливість вступу до ВНЗ.1. Як отримати ВОД з гарантією не вручення бойової повістки, яка послідовність дій з мінімальним ризиком вручення бойової повістки.

    Без відстрочки, ніхто не дасть Вам гарантій, адже отримання ВОД без мобілізаційної повістки - велика вдача.

    Для бронювання Ви повинні мати паперовий військово-обліковий документ, дані якого (номер, серія, дата видачі) подаються до органу бронювання. ЦНАП може надати Вам електронний ВОД, але за ними наразі не бронюють, на жаль. Крім того, Вам мають присвоїти звання, що є обов'язковим для бронювання. Цього зробити без ТЦК Ви ніяким чином не зможете.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    "...3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам та з обліковими документами відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони, в яких вони перебувають на військовому обліку, здійснюється в установленому законодавством порядку.

    8. ... Список подається в електронній формі засобами Порталу Дія (у разі наявності технічної можливості) відповідно до Порядку бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу або у паперовій та/або електронній формі за формою згідно з додатком 1 разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

    В обґрунтуванні зазначається інформація про:

    дату прийняття і номер рішення центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ, Мінстратегпрому про визначення підприємства, установи та організації критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період.

    відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам..."

    На жаль, але у такій ситуації доволі складно знайти більш-менш безпечний варіант для отримання ВОД, а потім - бронювання. З гарантійними листами також бувають негативні моменти, особисто знаю не про один такий. Радив би зосередити увагу на інших підставах для відстрочки, які не залежать від ТЦК.

    Хоча, відверто кажучи, Закон надає Вам певні безпечні сценарії:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    68. У мирний час під час визначення призначення резервіста або військовозобов’язаного на особливий період та включення його до складу військових команд для комплектування військових частин (установ) вони проходять медичний огляд, за результатами якого таким особам оформляється довідка з висновком щодо придатності до військової служби. Строк дії такої довідки становить п’ять років. Придатним до військової служби резервістам та військовозобов’язаним вручається мобілізаційне розпорядження.

    69. Резервісти та військовозобов’язані, які в мирний час були призначені на комплектування військових частин (установ) з врученням мобілізаційних розпоряджень під час мобілізаційного розгортання Збройних Сил та інших військових формувань, призиваються на військову службу під час мобілізації, на особливий період за результатами раніше пройдених медичних оглядів та їх опитування про наявність або відсутність скарг на стан здоров’я. Резервісти або військовозобов’язані, у яких відсутні скарги на стан здоров’я, на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду не направляються.

    Особи, які не проходили медичний огляд або в яких закінчився строк дії рішення (постанови) про придатність до військової служби, направляються на військово-лікарську комісію.

    Громадяни України, які перебувають на військовому обліку та з набранням чинності Указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, прибули до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для уточнення своїх облікових даних (адреси місця проживання, номерів засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності) та інших персональних даних), на медичний огляд не направляються. На медичний огляд громадяни, які уточнили свої облікові дані, викликаються повісткою.

    У разі проходження резервістами та військовозобов’язаними медичного огляду під час мобілізації та/або воєнного стану строк дії довідки з висновком щодо придатності до військової служби становить один рік.

    Процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням та відстрочки, передбаченої підпунктами 16-23 пункту 1 додатка 5, не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного

    2. Якщо звернутися в ЦНАП, а там, наприклад, не буде даних – працівники ЦНАП передають інформацію до ТЦК? Чи не прискорить звернення в ЦНАП його мобілізацію.

    На мою точку зору - так, інформують про осіб, які звернулися щодо уточнення військово-облікових даних, при чому - щоденно. Я не маю підтвердження цього, це мій особистий погляд.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України