Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 11 июля 2024, вопрос №114979 650₴

Відрахування з аспірантури

Доброго дня!
Підкажіть, будь ласка, у 2022 році вступила в аспірантуру. Хочу піти за власним бажанням з аспірантури. Мені погрожують відшкодуванням збитків на сумму більше 100 000 грн. Чи мають право за договором інститут вимагати пронести збитки? У договорі написано:
"13. У разі невиконання чи неналежного виконання зобов'язань, передбачених договором, сторони несуть відповідальність відповідно до закону.

14. Здобувач може бути відрахований із закладу з підстав, визначених статтею 46 Закону України «Про вищу освіту», зокрема, за порушення умов договору.

15. Сторони звільняються від відповідальності зобов'язань за договором, якщо порушення стали наслідком обставин за порушення непереборної сили. При цьому строк дії договору може бути продовжено на час дії таких обставин та їх наслідків."
Я не планую повторно вступати в аспірантуру.

Ответы юристов (3)

    Наталія Клиент 2 месяца назад
    Додаю файли договору
    Карпенко Андрій Володимирович
    33.1%

    Вітаю!

    ВИМОГИ УНІВЕРСИТЕТУ ПРОТИПРАВНІ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    ПРО ВИЩУ ОСВІТУ

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#top

    Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти

    1. Підставами для відрахування здобувача вищої освіти є:

    2) власне бажання;

    5. Порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, а також порядок надання їм академічної відпустки визначаються положенням, затвердженим центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки. Поновлення та переведення здобувачів вищої освіти здійснюється з урахуванням вимог до вступників на відповідні освітні програми.

    ххх

    НАКАЗ МОН від 07.02.2024 № 134

    "Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, та надання їм академічної відпустки"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0509-24#Text

    3. У випадку відрахування здобувача вищої освіти з числа осіб, які навчаються на місцях державного (регіонального) замовлення, на підставах, передбачених Порядком відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2015 року № 658 або Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882, або в разі втрати права на навчання за державним або регіональним замовленням відповідно до Порядку реалізації права на першочергове зарахування до закладів вищої медичної і педагогічної освіти за державним (регіональним) замовленням осіб, які уклали угоду про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищі міського типу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2018 року № 417, наслідком є припинення для такої особи права продовження навчання за державним (регіональним) замовленням.

    ххх

    ПОСТАНОВА КМУ від 26 серпня 2015 р. № 658Київ

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/658-2015-%D0%B...

    "Порядок відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців"

    1. Цей Порядок визначає процедуру відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців з числа громадян України, які навчалися за державним або регіональним замовленням у вищих навчальних закладах (крім вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання або військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, для яких відповідно до законодавства передбачено окремий порядок відшкодування витрат, пов’язаних з утриманням (утриманням та навчанням) певних категорій здобувачів вищої освіти у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання або військових начальних підрозділах вищих навчальних закладів), не завершили навчання за відповідним ступенем вищої освіти і бажають повторно здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням у державних (комунальних) вищих навчальних закладах за тим самим ступенем освіти (далі - кошти).

    Айвазян Юрий Климентьевич
    66.9%

    Доброго дня, Наталія!

    Відповідно до пункту 22 Постанови КМУ № 309 "Про затвердження Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів":

    " 22. Аспірант або докторант,який був зарахований до аспірантури або докторантури за державним замовленням і відрахований через зазначені причини,відшкодовує вартість навчання згідно із законодавством України".

    Проте, дана Постанова втратила чинність ще у 2019 році.

    Наразі чинною є Постанова КМУ №261 "Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)", яка такої норми не містить.

    Згідно Постанови КМУ від 26.08.2015 р. № 658 "Про затвердження Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців":

    "1. Цей Порядок визначає процедуру відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців з числа громадян України, які навчалися за державним або регіональним замовленням у вищих навчальних закладах (крім вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання або військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів, для яких відповідно до законодавства передбачено окремий порядок відшкодування витрат, пов’язаних з утриманням (утриманням та навчанням) певних категорій здобувачів вищої освіти у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання або військових начальних підрозділах вищих навчальних закладів), не завершили навчання за відповідним ступенем вищої освіти і бажають повторно здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням у державних (комунальних) вищих навчальних закладах за тим самим ступенем освіти (далі - кошти)".

    Отже, чинне законодавство не містить вимоги щодо відшкодування коштів, якщо Ви не збираєтесь у подальшому здобувати відповідний рівень освіти за державні кошти.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України