Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 12 июля 2024, вопрос №115207 340₴

Виключений чи знятий з обліку, чи потрібно оновлювати дані, перебуваю за кордоном

Доброго дня !

Моєму сину зараз 24 рок, він має тимчасове посвідчення військовозобов'язаного (див. скан)
згідно якого він знятий або виключений з обліку за станом здоров'я 30.07.2021р. (незрозуміло якось зазначено).
Наразі знаходиться за кордоном на законих підставах, чи потрібно йому оновлювати дані в реєстрі військовозобов'язаних ?
І якщо так, то яким чином, якщо він не має дійсних карток українських банків і в додаток Резерв+ відповідно
не може навіть зайти.

Ответы юристов (13)

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Ваш син виключений з військового обліку (зазначено в п. 14 ).

    Тобто наразі не має статусу військовозобов'язаного.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    До даної категорії осіб Ваш син не відноситься як наслідок оновлювати облікові дані не потрібно.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Ваш син лише знятий з військового обліку, адже стаття 18 "б" наказу моу № 402 від 2008 року в редакції від 16.04.2021 не передбачала виключення з військового обліку. Крім того, Ваш син має статус непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час.

    Проте, згідно Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У разі перебування за кордоном уточнити дані можна:

    • шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або
    • на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    Отже, так як Ваш син не перебуває на військовому обліку обов'язку уточнювати дані в нього не має.

    Крім того, він і не зможе цього зробити без особистого відвідування ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Сергію!

    Ваш син не є виключеним з обліку, а отже залишається у статусі військовозобов'язанного. Його лише зняли з обліку у ТЦК за Наказом МОУ №684.

    Проте, оскільки він не перуває на обліку в ТЦК, то й оновлювати дані не має обов'язку. Крім того, з урахуванням практики громадян знятих з обліку за Наказом МОУ 684 на останньому не поновлюють.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Цікаве тимчасове посвідченння військовозобов'язаного. Начебто сину поставили статтю 18б, яка не передбачає взагалі варіанту виключення з військового обліку, але дану інформацію внесли для чогось до Розділу 14 ТП, який присвячений саме таким випадкам.

    Ще бажано переглянути зворотню сторону ТП, чи не могли б зробити фото?

    • Сергій Клиент месяц назад

      так. надсилаю

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        На мою точку зору, він був визнаний лише обмежено придатним та зарахований у запас, відповідно - повинен уточнити дані.

    Карпенко Андрій Володимирович
    25%

    Вітаю!

    ВАШ СИН ВИКЛЮЧЕНИЙ З ОБЛІКУ ПРИЗОВНИКІВ ТА ЗНЯТИЙ З ОБЛІКУ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ.

    СТАТТЯ 18 "б" НАКАЗУ МОУ 402 КАЖЕ:

    "Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час".

    ВАШОМУ СИНУ НЕОБХІДНО ОНОВИТИ ДАНІ.

    Відповідно до підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    • у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП , або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);
    • у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    НАДСИЛАТИ ІНФОРМАЦІЮ НЕОБХІДНО НА АДРЕСУ ТОГО ТЦКСП, ДЕ ВІЙСЬКОЗАБОВЯЗАНИЙ СТОЇТЬ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ.

    Реєстрація у «Резерв+» є добровільною. А отже, нести відповідальність (як кримінальну так і адміністративну) за відсутність цього додатку особа не буде. Вона може оновити свої персональні дані (оскільки перебуває за кордоном) шляхом надіслання повідомлення на електронну адресу ТЦК та СП.

    Після оновлення даних, військовозобов’язані можуть отримати повістки.

    Щодо тих, хто проживає за кордоном та оновив дані електронною поштою, виклику до ТЦКПС ще алгоритму немає. Чи будуть їх викликати до ТЦК та СП, невідомо. Логічно, що якщо Ви вкажете іноземну реєстрацію, туди надсилати повістки точно не будуть та за Постановою №560 такого порядку не передбачено. Електронною поштою також не передбачено надіслання повісток.

    ПІСЛЯ ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ, ПІДСТАВ ПРИТЯГУВАТИ ВАС ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕ БУДЕ.

    Законом № 3633-IX від 11.04.2024 року, який набув чинності 18 травня 2024 року, усі громадяни України чоловічої статі віком до 25 років підлягають взяттю на військовий облік призовників.

    Згідно з заключними положеннями цього ж закону, чоловіки, які раніше визнані обмежено придатними, повинні пройти повторний медичний огляд для визначення їх придатності до військової служби.

    • Сергій Клиент месяц назад

      Доброго дня !То написати листа на електронку ТЦК ? Якого ТЦК (того що знімав з обліку, чи за місцем проживання) ?Які дані туди написати і як потім доказати що листа надсилав ?(Бо в резерв+ оновити не може)Сергій

    Карпенко Андрій Володимирович

    Лист того ТЦКСП де стояв на обліку.

    Зберегти лист на електронну пошту - ЦЕ ДОКАЗ

    Сергій Клиент месяц назад

    А повістка в 2022 р. приходила від іншого ТЦК, того що за місцем проживання, Фастівського

    Карпенко Андрій Володимирович

    НАПРАВТЕ ЛИСТИ В ОБИДВА ТЦКСП

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС!

    Ні, уточнення даних лише для осіб, які перебувають на військовому обліку. Не займайтесь дурощами типу листування з ТЦК. По-перше вони не реагують на листи електронною поштою. По-друге, цим Ви лише привернете до себе увагу і однозначно отримаєте штрафи в Україні, а ще погрози та інші методи, які держава може використовувати, коли вже зовсім не буде кого мобілізувати.

    Оскільки така особа на військовому обілку не перебуває, то обов"язку оновлювати дані в неї немає.

    Перебування за кордоном - є поважною і суттєвою причиною неможливості бути в воюючій країні та не стати / відновити військовий облік у встановлений законом строк, якщо навіть такий обов"язок є.

    Консульства військовий облік не здійснюють, про що вже просто кричать на офіційних своїх сайтах.

    Тому не було і немає можливості стати на вйськовий облік без повернення в Україну.

    При цьому, я не зустрічав жодного закону України, в якому б вказувалося, що в умовах воєнного стану УСІ ГРОМАДЯНИ зобов"язані кинути все своє життя, своє майно, свої сім"ї та повернутись в Україну. Несучи ще й чималі трати, якщо казати не про ближні країни-сусіди України.

    Тобто - це непропорційне втручання в життя громадянина з боку держави Україна і якби Україна не відмовилась від застосування міжнародного права на своїй території - можна було б засудити державу за грубе втручання в права людини, чим виправдовується нездатність ефективно виконувати свої обов"язки за допомогою блатнюків, які отримували гроші перебуваючи в резерві ЗСУ, тих, хто працював у силових структурах 30 років, отримував гроші, пільги, а зараз пенсію по вислузі років.

    Ба бачте пан Міністр внутрішніх справ заявляє, що поліція не навчена воювати в окопах... Ну так, а прості громадяни без освіти, навичок і належної багаторічної підготовки - мабуть навчені.

    Тож якщо немає прямої норми, яка вимагає повернення громадян в Україну, то вибачте діють норми Конституції України щодо свободи пересування та вільного вибору місця проживання людиною по усьому світу.

    Порушення конституційного права з підстав наявності конституційного обов"язку - це нонсенс.

    Тож живіть спокійно!

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня,

    Моєму сину зараз 24 рок, він має тимчасове посвідчення військовозобов'язаного (див. скан)згідно якого він знятий або виключений з обліку за станом здоров'я 30.07.2021р. (незрозуміло якось зазначено).Наразі знаходиться за кордоном на законих підставах, чи потрібно йому оновлювати дані в реєстрі військовозобов'язаних ?І якщо так, то яким чином, якщо він не має дійсних карток українських банків і в додаток Резерв+ відповідноне може навіть зайти.

    Відповідно до пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    Враховуючи, що ви виключені з військового обліку у вас такого обов'язку не виникає, і взагалі, якщо ви виключені з військового обліку, ви вже не військовозабов язаний і взагалі не підпорядковуєтесь ТЦк, ви маєте право відмовлятись від отримання повістки, у такому разі буде слкадено акт відмови в якому ви можете зазначити причину своєї відмови, у вашому випадку, це що ви виключені з обліку. Будь яка відповідальність відстуня.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України