Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 12 июля 2024, вопрос №115224 350₴

Резерв+, Потребує уточнення даних в тцк

Добрый, я нахожусь за кордоном(выехал легально), установил резерв+, обновил данные.

В приложении написано "не на обліку". Інформація не повна. Зверніться до тцк.

Мне теперь нужно что-то делать?

Штраф я не получу?

Естественно в тцк ехать не планирую, какие у меня варианты действий и нужно ли вообще что теперь делать?

Ответы юристов (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    42.9%

    Доброго дня, Євгене!

    Яку адресу Ви вказали при оновленні даних? Ви дійсно не стоїте на обліку в ТЦК або ж це некоректні дані підтягнулись до Резерв+?

    Ви встановили Резерв + та оновили дані й тому виконали вимогу законодавства. Тому, на мою думку, притягнути Вас до адмінистративної відповідальності саме на неоновлення даних не можуть.

    Щодо штрафів за порушення правил військового обліку, то для того потрібно аби Ви відповіли на попереднє запитання.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Згідно із Постановою КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад".

    Проте, відповідно примітки до статті 210 КУпАП положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, якщо Міністерство оборони України як держатель такого реєстру може отримати відомості про особу шляхом синхронізації з іншими державними електронними реєстрами, то особу не може бути притягнуто до відповідальності за неповідомлення таких відомостей.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Женя Клиент месяц назад

      https://uristy.ua/ua/question/114937

      Здесь чуть подробнее писал

      Мне 35 лет, в военкомате был в 2007 году и тогда проходил влк это последний раз, в Николаеве, ленинском на тот момент военкомате, сейчас это ингульский тцк.

      ВОД потерял оч давно. Так что честно говоря я уже даже не помню что конкретно там было написано, на словах помню что медкомиссию не прошнл так как делали операцию на глазах

      Адрес писал свой реальный Румынский, номер телефона тоже Румынский

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Зрозуміло, що нічого не зрозуміло з приводу Вашого перебування на обліку. Те, що зараз це Інгульскій ТЦК знаю.

        Справа втім, що після 16 липня у разі оновлення даних, що Ви і зробили, повістку Вам повинні надіслати за адресою фактичного місця проживання.

        Оскільки останнє знаходиться в Румунії, то, звичайно, що повістку за кордон Вам ніхто надсилати не буде.

        Повістки ж у Резерв+ станом на сьогодня законодавством не передбачені.

        Штраф за неявку по повістці, направленій на Вашу адресу реєстрації, можна буде оскаржити, оскільки Ви повідомили ТЦК свою фактичну адресу проживання за кордоном.

        • Женя Клиент месяц назад

          То есть мне в данный момент ничего делать не нужно? А просто наблюдать за развитием событий

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            А що Ви можете зробити? Поїдете ставати на облік в ТЦК чи зв'язуватись з останнім для того, аби привернути до себе більше уваги?

            • Женя Клиент месяц назад

              Я вот теперь думаю, а не привлек ли я внимание тем что обновил данные?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Питання спірне. Ваші дані все одно є в ТЦК, оскільки Ви перебували на обліку призовників та мали приписне.

    Дерій Владислав Олегович
    28.6%

    Доброго дня!

    Чи маєте Ви військово-обліковий документ?

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У разі перебування за кордоном уточнити дані можна:

    • шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або
    • на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Якщо Ви зареєструвалися в Резерв+ та уточнили дані, то свій обов'язок Ви виконали. Вас не повинні штрафувати, якщо інформація неповна.

    Крім того, положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, якщо ТЦК отримає необхідну інформацію з інших реєстрів - Вас не повинні притягнути до відповідальності за неуточнення даних. Поки що судової практики по цьому питанню немає, тому яку позицію займе ТЦК невідомо.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Женя Клиент месяц назад

      Нету, был последний раз в военкомате в 2007, потом потерял, не служил по здоровью, что конкретно в приписном было написано уже не помню

      • Дерій Владислав Олегович

        Скоріш за все Вас могли зняти з військового обліку у зв'язку зі станом здоров'я.

        Крім того, не маючи у 35 років належний військово-обліковий документ, то цілком логічно, що в Реєстр+ не підтягнулась інформація про військовий облік, адже в 27 років Ви повинні були стати на військовий облік військовозобов'язаних.

        Встановивши Реєстр+ Ви виконали обов'язок про уточнення даних. Якщо розпочнете відправляти листи або телефонувати ТЦК, то привернете до себе зайву увагу

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    У такому разі, коли інформація не оновилася та підтягнулася, повністю вирішити питання Ви можете лише будучи в Україні, на жаль. Треба звертатися до ТЦК. Але чи доцільно, ось це питання?

    Норми нового мобілізаційного Закону з приводу уточнення облікових даних передбачають наступне:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    ...

    у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)..."

    Таким чином, Закон надає можливість оновити дані особам, що перебувають за кордоном, в один із 3-х способів:

    - через мобільний телефон ТЦК та СП.

    - через електронну пошту.

    - через електронний кабінет.

    Якщо провести комплексний глибокий аналіз норм законопроєкту 10449 стає очевидним, що він не містить якихось безглуздних та неможливих до реалізації норм щодо повернення військовозобов'язаних чоловіків до України. Як Ви можете побачити, вони передбачають варіанти оновлення персональних даних, зокрема через офіційну електронну адресу, електронний кабінет і так далі. Тобто мова про обов'язкове повернення в Україні не йде і йти не може, це практично реалізувати неможливо. Це все, що Вам може бути цікаво. Як буде в майбутньому, спрогнозувати складно.

    Якщо звернути увагу, навіть надається можливість актуалізації даних за допомогою офіційного номеру телефону, який зазначений на офіційному сайті ТЦК та СП. Цікаво, що влада вважає офіційними сайтами центрів комплектування? Мабуть, їх сторінки у ФБ, адже інших просто немає.

    Щодо блокування рахунків, звідки Ви взяли інформацію, що буде блокування рахунків та стягнення майна? Блокування рахунків не передбачено чинним законодавством як міра можливого покарання для так званих "ухилянтів".

    Короткий ланцюжок можливий дій уповноважених органів у випадку неоновлення даних виглядає +- наступним чином:

    1. Адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Наразі штраф 3400-5100 грн, але планується підняття штрафу до 17-25 тис грн. Це влада трактуватиме як порушення законодавства у сфері оборони, мобілізації і так далі.

    2. ТЦК звертається до Нацполіції про Вашу доставку до них.

    3. Нацполіція, якщо не може доставити, повідмоляє ТЦК про неможливість доставки.

    4. Далі ТЦК направляє на Вашу адресу ВИМОГУ - це новий документ. Це та вимога, яка вважатиметься врученою, навіть якщо вона не буде вручена.

    5. Якщо протягом 10 кал. днів з дня отримання вимоги Ви не зв'яляєтеся, ТЦК подає до суду позов про обмеження у праві керування ТЗ.

    Ось коротко такий алгоритм дій. Особа не може бути притягнути до відповідальності двічі за одне і те ж правопорушення. Тому не оновили - понесли відповідальність і по суті все. Обмеження у праві керування ТЗ - це інше, але також не критичне, як на мою точку зору. Найгірший сценарій розвитку подій за новим законодавством - обмеження у праві керування ТЗ.

    Щодо блокування рахунків, це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, але жодного відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості. Не думаю, що при наявності штрафу Ви умисно не будете його сплачувати протягом довгого часу.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    28.6%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ЕВГЕНИЙ!

    Учитывая тот факт, что вы за границей, любые присланные повестки по моему мнению - не считаются надлежащим образом врученными, т.к. Вы объективно не могли их получить, независимо от того, что там себе понаписывал Кабмин в постановлении № 560.

    Свою обязанность Вы выполнили.

    Ни один закон в Украине не обязывает Вас во время военного положения бросать все и ехать в Украину. Свобода передвижения таким образом не ограничена Украиной, чтоб это требовать. А не ограничена, потому что над таким ограничением смеялся бы весь цивилизованный мир.. Вот и ищут наивных и забитых налогами, которым можно рассказать про "Обов"язок", вроде бы иных статей Конституции просто не существует.

    ВЫ стоите с 18 лет на воинском учёте? И вообще когда-то стояли? Если да, то это недоработка ТЦК, что Вы не сделали что-то.

    Сохраните "ваучер" (выписку) о том, что Вы обновили данные, если дало их обновить. Это будет доказательством выполнения Вами обязательств.

    Остальное - не Ваша проблема.

    Слать повестку Вам точно никто не будет поштой. Могут попытаться электронной, но я почти на 100 % уверен, что требование вернуться в Украину незаконно. Пусть ищут кадровых дармоедов, которые 30 лет получали от страны зарплаты, льготы, возможности... а теперь их нет... растворились в воздухе сидя на пенсиях по выслуге лет... А у неподготовленных и неслуживших обов"язок нарисовался перед государством, которое имея социалистическую Конституцию - живёт в капиталистической модели... Капитализм?! - Пусть нанимает государство за деньги себе армию... А то как бабки делить, то народу ничего... доходы от природных ресурсов растворяются на счетах мамы главы Нефтегаза и его замов... А как воевать - вспомнили по всему миру о согражданах.

    Позорище полнейшее.

    Формально Вы можете и не знать, если Вас ТЦК подаст по беспределу в розыск и т.д.

    Если будут слать повестки не по адресу обновленных данных - штрафы в судебном порядке надо будет оспаривать на основании отсутствия состава правонарушения.

    Для более детального анализа - увы мало информации по поводу Вашего воинско-учетного статуса и имеющихся в связи с этим обязанностей.

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України