Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 14 июля 2024, вопрос №115384 500₴

Штраф за неоновлення данних

Доброго дня, підкажіть будь ласка. В мене два питання.
1. В мене немає ніяких ВОД. В 2016 році ставав на облік зі школи, комісію проходив. Зараз мені 25, але документів немаю, і чи стою на обліку не знаю. Дані не оновлював, бо знаходився в лікарні з червня по середину липня. Чи буде за це штраф?
2. Після стаціонарного лікування маю психіатричний діагноз по статті 16а. Чи маю я право бути виключеним з обліку. І чи прийме це ВЛК до уваги?

Ответы юристов (9)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Строк оновлення даних ще скінчився.

    Штраф не накладається автоматично.

    Якщо Ви надасте докази неможливості виконання норм закону щодо оновлення облікових даних - штраф не накладуть.

    Лікування це одна з таких підстав.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1. В мене немає ніяких ВОД. В 2016 році ставав на облік зі школи, комісію проходив. Зараз мені 25, але документів немаю, і чи стою на обліку не знаю. Дані не оновлював, бо знаходився в лікарні з червня по середину липня. Чи буде за це штраф?

    Ви загубили ВОД чи Вам взагалі його не видавали?

    Ви можете спробувати через ЦНАП або застосунок РЕЗЕР+ оформити електронний військово-обліковий документ.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У разі перебування на території України уточнити дані можливо:

    • шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або
    • до центру надання адміністративних послуг, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    За неоновлення даних можливий штраф.

    Проте, положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, якщо ТЦК отримає необхідну інформацію з інших реєстрів (ЄДБО, податкова, реєстр територіальної громади, МВС) - Вас не повинні притягнути до відповідальності за неуточнення даних. Поки що судової практики по цьому питанню немає, тому яку позицію займе ТЦК невідомо.

    2. Після стаціонарного лікування маю психіатричний діагноз по статті 16а. Чи маю я право бути виключеним з обліку. І чи прийме це ВЛК до уваги?

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Якщо Ви явитесь до ВЛК без медичних документів, то існує ризик, що лікарі ВЛК автоматично запишуть Вас в категорію придатних.

    Тому, перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Після стаціонару лікар повинен був внести дану інформацію в Електронну систему охорони здоров'я (ЕСОЗ)

    Тому обов'язково при проходженні ВЛК підготуйте випаиски зі стаціонару - це надасть більше шансів для визнання Вас непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку. При необхідності Вас можуть направити на додаткові обстеження.

    Згідно пункту 3.11. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України у разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Згідно статті 16"а" ВЛК повинна визнати Вас непридатним до військової служби з виключенням. Мобілізації Ви не підлягаєте.

    Якщо ВЛК ТЦК визнає Вас придатним - Вам потрібно подати скаргу до обласної ВЛК. Якщо там не змінять рішення - тоді подавати скаргу потрібно до ЦВЛК. Після ЦВЛК вирішити Ваше питання Ви можете в судовому порядку.

    Порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК

    3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Штатні ВЛК перевіряють відповідність прийнятих позаштатними ВЛК постанов встановленому діагнозу та вимогам цього Положення, на підставі доданих до звернення оригіналів медичних документів або належним чином завірених їх копій, а також наявних медичних записів та висновків у відповідних реєстрах електронної системи охорони здоров’я.

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (відміни, скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на контрольне обстеження та медичний огляд ВЛК.

    Таке рішення є обов’язковим до виконання та має бути реалізовано не пізніше ніж в місячний строк з дати прийняття.

    У разі визнання штатною ВЛК звернення необґрунтованим, воно повертається заявнику (скаржнику) з відповідними роз’ясненнями, у строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    У разі прийняття рішення про направлення на контрольне обстеження та медичний огляд, військовослужбовці та інші особи, зазначені у пункті 1.2 глави 1 цього розділу, направляються для проходження медичного огляду ВЛК в інший заклад охорони здоров’я, ніж той, в якому проводився медичний огляд ВЛК, постанова якої оскаржується.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС!

    Якщо Ви проходили приписку до призовної дільниці, то у Вас мало б бути посвідчення про приписку.

    Якщо підете в ТЦК та оновите дані - то отримаєте штраф за порушення правил військового обліку, адже мали стати на військовий облік військовозобов"язаних протягом тижня з дати досягнення 25-річного віку, але не раніше 18.05.2024 р., оскільки саме з цієї дати змінився вік мобілізації з 27 до 25 років.

    Крім того, буде штраф за втрату військово-облікових документів.

    Щодо довідки, то якщо це державний заклад охорони здоров"я, а не приватна клініка - то так, візьмуть до уваги. Але за психіатричними статтями не можуть виключити з обліку без направлення на стаціонарний медичний огляд до місцевої психіатричної лікарні.

    А там вже як вийде. Як правило лікарі заряджені за запитами ТЦК та СП та направленнями ВЛК визнавати всіх психічно здоровими... навіть тих, хто раніше хворів і мав відповідні довідки. Тому тут гарантії ніякої 50 на 50.

    Логіка, що якщо Ви прийшли в ТЦК то усвідомлюєте свої дії, значить здорові.

    Звісно вирішувати Вам.

    В будь-якому разі, якщо бажання служити немає - один - два штрафи Вам випишуть. Звісно Ви можете потім апелювати в суді, що були на стаціонарному лікуванні, а тому не змогли виконати обов"язок. Суд дослухається. Чи дослухається ТЦК - гарантії не дам.

    Оновити дані можна по 17.07.2024 р.

    Але це не карета Попелюшки з казки, і Резерв+ опівночі 17 липня не перетвориться у тикву... тому Ви зможете, при бажанні, оновити свої дані у будь-який час.

    Хай щастить.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    1. В мене немає ніяких ВОД. В 2016 році ставав на облік зі школи, комісію проходив. Зараз мені 25, але документів немаю, і чи стою на обліку не знаю. Дані не оновлював, бо знаходився в лікарні з червня по середину липня. Чи буде за це штраф?

    Яку постанову ВЛК прийняла щодо Вашої приатності до проходження служби при постановці на облік? З якої причини Ви не отримали військово-обліковий документ? Чи Ви втратили останній?

    Можливо Ви і перебуваєте на обліку станом на зараз, якщо були визнані у минулому або придатним до служби, або обмежено придатним у воєнний час.

    Дані Ви можете оновити до 16 липня 2024 року, у Вас ще є на те час.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Крім того у Вас виникає проблема з тим, що Ви не маєте ВОД, а отже при зустрічі з групою оповіщення у кращому випадку отримаєте повістку, а у гіршому - Вас доставлять до ТЦК.

    Також, Вас може бути притягнуто до адмінистративної відповідальності за втрату військово-облікового документу.

    Щодо неоновлення даних, то відповідно примітки до статті 210 КУпАП положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, якщо Міністерство оборони України як держатель такого реєстру може отримати відомості про особу шляхом синхронізації з іншими державними електронними реєстрами, то особу не може бути притягнуто до відповідальності за неповідомлення таких відомостей.

    2. Після стаціонарного лікування маю психіатричний діагноз по статті 16а. Чи маю я право бути виключеним з обліку. І чи прийме це ВЛК до уваги?

    Якщо Ви маєте діагноз, який стовідстодково відповідає статті 16 "а" та пройшли стаціонарне обстеження саме в ПНД, то так, ВЛК повинна винести постанову щодо Вашого виключення з військового обліку у зв'язку із непридатністю до проходження військової служби.

    До статті 16 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 входять гострий поліморфний психотичний розлад, розлади шизофренічного спектру (шизоафективний розлад, шизофренія, шизотипові та маячні розлади, транзиторні психотичні розлади), афективні розлади (маніакальний епізод, БАР I та II типу), встановлені тільки в спеціалізованому стаціонарі.

    До пункту «а» належать усі форми шизофренії, шизотипових та хронічних маячних розладів з частими загостреннями та/або хронічним перебігом, шизоафективний розлад, гострий поліморфний психотичний розлад з симптомами шизофренії, БАР з частими змінами фаз без стійких епізодів інтермісії.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олександр Клиент месяц назад
    Яку постанову ВЛК прийняла щодо Вашої приатності до проходження служби при постановці на облік? З якої причини Ви не отримали військово-обліковий документ? Чи Ви втратили останній?

    Проблема в тому що я не знаю рішення влк, коли я там був, то мене відправили на обстеження, після того, сказали, що передзвонять. На тому все, документи ніякі не видали.

    Якщо Ви маєте діагноз, який стовідстодково відповідає статті 16 "а" та пройшли стаціонарне обстеження саме в ПНД, то так, ВЛК повинна винести постанову щодо Вашого виключення з військового обліку у зв'язку із непридатністю до проходження військової служби.

    На рахунок статті 16а, то в мене шизотиповий розлад, діагноз поставили в державному ПНД.

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      На рахунок статті 16а, то в мене шизотиповий розлад, діагноз поставили в державному ПНД.

      Останній з частими загостреннями та/або хронічним перебігом? Скільки років вже хворієте? Цей діазног встановлений вперше?

      Проблема в тому що я не знаю рішення влк, коли я там був, то мене відправили на обстеження, після того, сказали, що передзвонять. На тому все, документи ніякі не видали.

      Зрозумів. Наразі непоодинокі такі випадки. Проте, на жаль, вирішити питання щодо Вашого обліку та отримання ВОД без ТЦК не вийде.

      • Олександр Клиент месяц назад

        Останній з частими загостреннями та/або хронічним перебігом? Скільки років вже хворієте? Цей діазног встановлений вперше?

        Діагноз поставлений вперше, але до цього був гострий поліморфний розлад близько року.

        • Айвазян Юрий Климентьевич
          100%

          Якщо ПНД підвердило саме шизотиповий розлад, то Вас повинні виключити з обліку.

          До пункту "б" віднесений гострий поліморфний психотичний розлад без симптомів шизофренії.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Короткий ланцюжок можливий дій уповноважених органів у випадку неоновлення даних виглядає +- наступним чином:

    1. Адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Наразі штраф 3400-5100 грн, але планується підняття штрафу до 17-25 тис грн. Це влада трактуватиме як порушення законодавства у сфері оборони, мобілізації і так далі.

    2. ТЦК звертається до Нацполіції про Вашу доставку до них.

    3. Нацполіція, якщо не може доставити, повідмоляє ТЦК про неможливість доставки.

    4. Далі ТЦК направляє на Вашу адресу ВИМОГУ - це новий документ. Це та вимога, яка вважатиметься врученою, навіть якщо вона не буде вручена.

    5. Якщо протягом 10 кал. днів з дня отримання вимоги Ви не зв'яляєтеся, ТЦК подає до суду позов про обмеження у праві керування ТЗ.

    Ось коротко такий алгоритм дій. Особа не може бути притягнути до відповідальності двічі за одне і те ж правопорушення. Тому не оновили - понесли відповідальність і по суті все. Обмеження у праві керування ТЗ - це інше, але також не критичне, як на мою точку зору. Найгірший сценарій розвитку подій за новим законодавством - обмеження у праві керування ТЗ.

    Щодо блокування рахунків, це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, але жодного відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості. Не думаю, що при наявності штрафу Ви умисно не будете його сплачувати протягом довгого часу.

    Потрібно розуміти, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 3 0 7 сент. 2024
P2P
Законы 110 0 27 авг. 2024