Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 15 июля 2024, вопрос №115513 350₴

Демобілізація по сімейним обставинам

Чи може військовий мобілізований демобілізуватися по сімейним обставинам, якщо його батько отримав 2 групу інвалідності? Є невістка з двома дітьми яка теоретично може доглядати за ним. Батько одружений але його дружина знаходиться в окупації.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Юлія!

    Законодавство визначає дві умови для звільнення у такому випадку:

    1. Наявність в батька окрім інвалідності потреби у постіному догляді. Для того йому необхідно отримати висновок ЛКК форми 080-4 (080-2), звернувшись до сімейного лікаря, який повинен видати направлення на ЛКК.

    МОЗ роз’яснює, хто потребує стороннього догляду за наявності інвалідності:

    "Людям з інвалідністю I групи такий догляд призначають медико-соціальні експертні комісії в обов’язковому порядку через виключно високий ступінь втрати здоров’я, який спричиняє виникнення такої потреби (форма 157-1/0, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України 30.07.2012 № 577). Ця норма стосується як людей I групи інвалідності категорії А, що фактично не здатні до самообслуговування, так і людей I групи інвалідності категорії В, які частково можуть обслуговувати себе.

    У всіх інших випадках потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками.

    Отже, сторонній догляд призначають у таких випадках:

    • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
    • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о);
    • людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667)".
    2. відсутність інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я".

    Якщо немає родичів другого ступеня споріднення, то проблема залишається лише в дружині батька.

    Можна спробувати подати рапорт на звільнення (за наявності висновку ЛКК), але прийдеться довести, що дружина батька знаходиться в окупації. Гарантії все одно не надам, але, якщо є бажання звільнитись потрібно пробувати.

    Стаття 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". Звільнення з військової служби

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    2) під час дії воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я:

    на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або про тимчасову непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

    за наявності інвалідності (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу);

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі або обмеження волі;

    г) через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається частиною дванадцятою цієї статті (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу);

    Частина 12 статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу»:

    12. Військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

    3) під час дії воєнного стану:

    необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Так, але не на даний момент. Просто наявність 2-ої групи інвалідності права на звільнення не надає, батько ще повинен потребувати постійного догляду. А також треба довести факт відсутності інших осіб. При чому, невістка не має обов'язку здійснювати догляд за Вашим батьком, а тому вона не може йти в розрахунок. Підстава для звільнення звучить наступним чином:

    "...Необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я..."

    Розберемо на прикладі: мати військовослужбовця має II групу інвалідності. Військовий має право на звільнення, якщо:

    - батько додатково потребує постійного догляду за висновком ЛКК або МСЕК.

    - потрібно довести факт відсутності родичів першого (батьки, діти, інший з подружжя) або другого (рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері й з боку батька, онуки) ступеня споріднення. Виключення: якщо такі родичі самі потребують постійного догляду.

    Підстава для звільнення виглядає максимально нереалістично, на жаль.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України