Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 15 июля 2024, вопрос №115522 350₴

Етапи отримання військового квитка + хвороба, що передбачає - Придатні до служби у військових частинах забезпечення

Доброго дня,
Скажіть будь ласка, які етапи потрібно проти аби отримати військовий квиток та що потрібно зі сторони людини, адже чоловік вже місяць їздять в ТЦК і то його не пускають, бо треба електрона черга, яку не можливо взяти, то посилають кудись, то не працюють певні спеціалісти.
Йому 27 років було в жовтні 2023, він прийшов аби отримати квиток - пройшов ВЛК, сказали через два тижні прийти за його результатами. Прийшов - сказали, що треба піти до юриста ТЦК аби оплатити штраф (ніби чоловік почув 1700) за невчасне отримання квитка і ніби потім мають видати результати. Але ми вже дуже сумніваємося, адже вони завжди знаходять причину, що ще зробити і не кажуть які наступні етапи до поки ти не прийдеш наступного разу.
Також в нього ще не приймали заяву на отримання квитка і не брали фотографію. Скажіть, будь ласка, які ще можливі етапи нас чекають до отримання документу, коли треба подавати заяву і де взяти її шаблон, коли подавати фотокарту і тд.
Також під час ВЛК один зі спеціалістів зробив заключення яке підпадає під список хвороб у переліку цього документу - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text
Згідно нього його хвороба підпадає під даний пункт з рекомендацією до операції - Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони. Стадія хвороби зафіктована лікарем ВЛК не 2-3 ступеню, а 3-4 (стаття 43).
Скажіть, будь ласка, чи взагалі це розподілення працює на практиці, чи цей документ не дійсний і на нього посилатися не можливо. І можливо є реальні кейси, куди все таки відправляють людей цієї категорії. І чи можемо теоретично ми розраховувати на статус тимчасово непридатного строком на 6-12 місяців за умови, що все таки зробимо рекомендовану операцію (згідно статті 44) Дуже дякую.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Наталія!

    На якій підставі в чоловіка не прийняли заяву на видачу ВОД? Він вже пройшов ВЛК та повинен отримати останній. Заява для того пишеться у довільній формі, разом з останньою подається фотокартка.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;
    • зміни категорії щодо військового обов’язку;
    • відсутності місця для внесення змін;
    • невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;
    • втрати (зіпсування);
    • виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 травня 2024 р. № 559.

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Щодо притягнення до відповідальності та сплати штрафу - останнє жодним чином не перешкоджає видати чоловіку ВОД. З боку ТЦК - це просто звичайний шантаж та неправомірні дії.

    Пишіть скарги до керівника ТЦК, керівника обласного ТЦК, Генштабу та МОУ. Дзвоніть на горячу лінію, бо це просто знущання.

    З приводу хвороби чоловіка, то посилання, яке Ви надали - це посилання на Наказ МОУ № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України". І, так, це Положення є нормативно-правовим актом, яким керується ВЛК при встановленні ступеня придатності до проходження військової служби.

    До відповіді додам Таблицю додаткових вимог, яка визначає підрозділи, в яких можуть бути задіяні військовослужбовці, які визнані "придатними до ТЦК..." за пунктом "б" статті Розкладу Хвороб.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Наталія Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь. Тут напевно трохи наголос не там поставила - не приймали не фізично заяву, а саме не казали коли і де це робити. Прийшов з запитом отримати квиток, і єдине що - просто відправили на ВЛК навіть не брали документи які він приніс. От і питання коли це треба передавати і куди, бо там то хтось не працює, пускають же тільки в певні кабінети і виходить, що ми ще навіть і не дійшли до етапу аби задокументовано попросити оформити квиток. І як би качати права там не сильно хочеться і можеться, аби не забрали одразу і ніхто не знав де він дінеться.

      Але тут зрозуміла - коли прийде платити штраф, одразу треба. наполегливо шукати куди віддати всі документи, аби хоча б з нашої сторони вже все було подане.

      Також подивилася документ, що ви відправили і по його статті (стаття 43 - стадія хвороби зафіктована лікарем ВЛК 3-4 ступеню) він придатний тільки по 10-тій графі, але в нього немає офіцерського звання. Що це може значити. І чи можемо теоретично ми розраховувати на статус тимчасово непридатного строком на 6-12 місяців за умови, що все таки зробимо рекомендовану лікарем ВЛК операцію (згідно статті 44)

      Неймовірно вдячна!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Зрозумів. Вибачте, вирішив, що ТЦК відмовляється приймати заяву на видачу ВОД. Вже зараз чоловік може спокійно подавати заяву на видачу ВОД. Зверніться до чергового та спитайте до якого кабінету потрібно потрапити та хто саме приймає відповідні заяви.

        • Наталія Клиент месяц назад

          Продублюю, бо напевно не відкрилося в попередньому уточненні.

          Також подивилася документ, що ви відправили і по його статті (стаття 43 - стадія хвороби зафіктована лікарем ВЛК 3-4 ступеню) він придатний тільки по 10-тій графі, але в нього немає офіцерського звання. Що це може значити. І чи можемо теоретично ми розраховувати на статус тимчасово непридатного строком на 6-12 місяців за умови, що все таки зробимо рекомендовану лікарем ВЛК операцію (згідно статті 44)

          Неймовірно вдячна!

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Також подивилася документ, що ви відправили і по його статті (стаття 43 - стадія хвороби зафіктована лікарем ВЛК 3-4 ступеню) він придатний тільки по 10-тій графі, але в нього немає офіцерського звання.

            Це може значити, що чоловіка однозначно не повинні направити до бойових підрозділів.

            І чи можемо теоретично ми розраховувати на статус тимчасово непридатного строком на 6-12 місяців за умови, що все таки зробимо рекомендовану лікарем ВЛК операцію (згідно статті 44)

            Дане рішення знаходиться виключно в компетенції ВЛК. Остання приймає до уваги ступень порушення функцій організму, стан після операції, реабілітаційний період, який передбачений лікарем, ускладнення після операції. Тому, на жаль, на Ваше питання конкретної відповіді я не надам. Проте, після операції чоловіку повинні надати тимчасову непридатність. Від чого залежатиме строк останньої - написав Вам вище.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України