Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 18 июля 2024, вопрос №115899 850₴

Можливість вільного в'їзду та виїзду з України для жінок з мед освітою.

Доброго дня, підкажіть, будь ласка. Моя дружина має фармацевтичну освіту, але вже близько 8 років не працює за спеціальністю. Наразі вона перебуває за кордоном. Чи може вона вільно в'їхати в Україну та потім виїхати? Наскільки я зрозумів, мобілізація для жінок є добровільною.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Володимире!

    Наразі виїзд жінок з України на законодавчому рівні не обмежаний, як для чоловіків.

    Чи перебуває Ваша дружина на обліку в ТЦК? Чи оновлювала вона персональні дані?

    Відповідно до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

    "11. Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

    Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

    12. Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

    Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку".

    Згідно Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    "Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

    Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    Поки що, так, є добровільною. Чи стоїть дружина на військовому обліку?

    Загалом, якщо дружина не буде прикордонникам або представникам ТЦК повідомляти, що має медичну освіту - їй нічого не загрожує та вона зможе безперешкодно перетинати кордон з Україною. Обмеження щодо виїзду стосуються лише чоловіків.

    Проте, згідно частини 11 статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

    Згідно пункту 51 постанови КМУ № 1487

    Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

    Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

    Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міноборони, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням на загальних засадах, визначених цим Порядком.

    ВИСНОВОК

    У дружини, як фармацевта по освіті, є обов'язок стати на військовий облік військовозобов'язаних. Проте, прикордонники навряд чи мають про неї хоч якусь інформацію. Похід до ТЦК краще відкласти, адже під час мобілізації військовозобов'язаних жінок все ж таки призивають на військову службу, якщо вони не мають права на відстрочку згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (хоча це і не поширене явище).

    Поки що, жінкам-медикам (незалежно від того стоять вони на військовому обліку чи ні) дозволяють виїзжати з України, але зайвий раз про свою освіту краще не нагадувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України