Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 21 июля 2024, вопрос №116078 600₴

Купівля авто із-за кордону. І оформлення його на благодійний фонд.

Суть питання.
Купую авто із-за кордону. І щоб одразу не розмитнювати його. Авто буде оформлено на благодійний фонд. І передано мені як допомога військовослужбовцю. Разом з авто мені передадуть техпаспорт та довіреність. Авто буде на звичайних українських номерах.
Питання такі, чи зможу я його у майбутньому розмитнити (а я це планую робити) та оформити на себе? Які документи мені для цього знадобляться потім? Які потрібно буде взяти зараз у компанії через яку купую і яка буде оформлювати на свій фонд?
Заздалегідь дякую.

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    На даний час не передбачено переоформлення авто на військовослужбовця.

    Авто, яке було ввезене в Україну як гуманітарна допомога підлягає взяттю на тимчасовий державний облік транспортних засобів.

    Щоб авто вважалось гуманітарною допомогою та не підлягало розмитненню - ввозити авто потрібно на підставі спеціальної митної ДЕКЛАРАЦІЇ. Отримувачем гуманітарної допомоги є юридична особа, яка внесена в Реєстр отримувачів гумантраної допомоги. Тимчасова реєстрація авто відбувається на підставі митної декларації. Так як військовослужбовець є набувачем гуманітарної допомоги, а не отримувачем, відповідно він не зможе поставити авто на облік.

    Тому, спочатку благодійний фонд (як отримувач гуманітарної допомоги) ставить авто на тимчасову реєстрацію, а потім по акту прийому-передачі передасть авто Вам як військовослужбовцю

    Поки що невідомо, що буде з гуманітарими авто після закінчення воєнного стану. Можливо законотворці розроблять спеціальний порядок перереєстрації такого авто на військовослужбовця, але на даний час такого порядку немає.

    Згідно пункту 7 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів.

    Тобто, під час дії воєнного стану та протягом 90 після його припинення Ви можете експлуатувати авто, але потім повинні будете переоформити його на себе. Скоріш за все законодавці вже розрозроблять відповідний механізм.

    В реаліях сьогодення багато недобросовісних комісіонерів розробляють різні схеми пригону авто на іноземній реєстрації під видом благодійного фонду. Тобто, Ви укладаєте звичайний договір комісії на надання послуг щодо підбору, придбання, привезення авто. Вам на словах говорять, що все буде проходити через благодійний фонд, а по факту Ви укладаєте договір по пригону авто зі звичайними підприємцями. Тому бажано перед придбанням авто перевірити благодійний фонд та договір, який Вам пропонують укласти.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Павло!

    На жаль, станом на сьогодня, Ви не зможете оформити авто на себе, оскільки ввезене, як гуманітарна допомога, останнє буде перебувати на балансі БФ.

    Тобто, Ви отримаєте дане авто по акту-прийому передачі та матимете право користуватись ТЗ, але не зможете стати власником авто та переоформити його на себе.

    Якщо автомобіль був ввезений, як гуманітарна допомога, то передбачена процедура тимчасової реєстрації. У цьому випадку благодійний фонд має звернутися із заявою до будь-якого Сервісного центру МВС.

    Для тимчасової реєстрації автомобіля, ввезеного як гуманітарну допомогу, необхідно надати оригінал митної декларації, звернення від громадської організації, іноземне свідоцтво про реєстрацію, договір купівлі-продажу та документи, що підтверджують повноваження представника організації.

    При передачі автомобіля слід скласти Акт прийняття-передачі між БФ та Вами, який буде підставою для користування машиною та підтвердженням того, що гуманітарна допомога використовується за призначенням.

    Багато ходить розмов про те, що у майбутньому повинен бути розроблений механізм, який дозволить саме переоформлення на військовослужбовців авто, які були ввезені на БФ і всі джу чекають на відповідний нормативно-правовий акт. Проте, наразі такого механізму немає й, коли саме з'явиться останній і чи з'явиться взагалі невідомо.

    Як саме Ви купуєте авто? Через аукціон? Вже було відповідне питання на сайті і я бачив договір коміссії, який чоловік уклав з ТОВ на придбання авто з аукціону у США. Ви повинні бути обережні, аби не потрапити на шахраїв, бо БФ - це БФ, а ТОВ та договір коміссії - це зовсім інша справа. То ж, якщо і Ваш випадок такий самий, то не раджу йти на відповідну угоду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович
    50%

    Вітаю!

    ВАША СХЕМА ВЖЕ НЕ ПРАЦЮЄ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 5 вересня 2023 р. № 953Київ

    Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/953-2023-%D0%B...

    Транспортні засоби відтепер можна ввозити лише на користь Збройних Сил України. Громадські організації та благодійні фонди втратили можливість спрощеного оформлення машин для власного використання (статутних цілей). Тепер у графі митної декларації, поруч з одержувачем гуманітарної допомоги, потрібно вказати, що транспортний засіб ввозять для подальшої передачі ЗСУ:

    1. Благодійний фонд передає автомобіль військовослужбовцю актом приймання-передачі.
    2. Військовослужбовець ставить автомобіль на облік.
    Розмитнення на військовослужбовця:
    • Укладається акт приймання-передачі між благодійним фондом і військовослужбовцем.
    • В актівказується:
      • Прізвище, ім’я та по батькові військовослужбовця.
      • Військова частина, до якої він приписаний.
    • Автомобіль передається військовослужбовцю.
    • Для підтвердженняпередачіфотографується:
      • Військовий квиток військовослужбовця.
      • Процес передачі автомобіля.
      • Звіт про передачу автомобіля зберігається для подальшої перевірки.

    ПОКИ Є ТІЛЬКІ РІШЕННЯ ПРО АВТО ДЛЯ КОНКРЕТНОГО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ, ЯКЕ ВІН ВИКОРИСТОВУЄ В СЛУЖБОВИХ ЦІЛЯХ.

    ЩО БУДЕ З ЦИМИ АВТО ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ - РІШЕННЯ НАРАЗІ НЕМАЄ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    "Про гуманітарну допомогу"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1192-14#Text

    Стаття 15. Прикінцеві та перехідні положення

    3-3. Тимчасово, на період проведення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, за спрощеним порядком, встановленим Кабінетом Міністрів України, визнаються гуманітарною допомогою транспортні засоби, кінцевими набувачами яких є військовослужбовці, для використання під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович месяц назад

    Адвокат, г. Киев, 11 лет опыта

    Вітаю, так, ви зможете розмитнити автомобіль та оформити його на себе в майбутньому. Для цього необхідно дотримуватись певної процедури та мати відповідні документи.

    Процедура розмитнення та оформлення автомобіля на себе
    1. Передача автомобіля на благодійний фонд:
      • Благодійний фонд має право отримати автомобіль без сплати митних зборів, якщо він призначений для гуманітарної допомоги, в тому числі для військовослужбовців.
      • Вам потрібно отримати документи, що підтверджують, що автомобіль був переданий вам як гуманітарна допомога.
    2. Документи для розмитнення автомобіля:
      • Заява на митне оформлення.
      • Документ, що підтверджує право власності на автомобіль (договір купівлі-продажу або документ про передачу автомобіля як гуманітарної допомоги).
      • Технічний паспорт автомобіля.
      • Довіреність на розмитнення (якщо розмитненням займається довірена особа).
      • Документ, що підтверджує сплату митних платежів (при необхідності).
    3. Документи для оформлення автомобіля на себе:
      • Заява на перереєстрацію транспортного засобу.
      • Технічний паспорт автомобіля.
      • Документ, що підтверджує право власності (договір купівлі-продажу або документ про передачу автомобіля як гуманітарної допомоги).
      • Довідка про митне оформлення (видана митницею після розмитнення).
      • Платіжні документи про сплату податків і зборів (при необхідності).
      • Документи про технічний стан автомобіля (якщо це вимагається для реєстрації).
    Що взяти зараз у компанії, через яку купуєте автомобіль:
    1. Договір купівлі-продажу автомобіля, якщо це передбачено процедурою.
    2. Документ про передачу автомобіля як гуманітарної допомоги на благодійний фонд.
    3. Технічний паспорт автомобіля.
    4. Довіреність на користування автомобілем.
    5. Документи про походження автомобіля (інвойс, транспортна накладна, сертифікат відповідності).
    Важливо:
    • Переконайтеся, що благодійний фонд має всі необхідні дозволи та ліцензії на отримання та передачу гуманітарної допомоги.
    • Заздалегідь уточніть процедуру та вимоги до митного оформлення в митних органах України, оскільки вимоги можуть змінюватися.

    Якщо ви маєте додаткові питання або потребуєте допомоги у підготовці документів, зверніться до професійного митного брокера або юриста.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Якщо автомобіль ввезли на громадську організацію або благодійний фонд, військова частина, для якої його пригнали, має надіслати лист-прохання до організації про передачу транспортного засобу. А водій, який пригнав машину, має отримати від ГО або фонду акт прийняття-передання автомобіля.

    У документі вказуються ідентифікаційний номер (vin-код) транспортного засобу, державний номер, військова частина, яка цей автомобіль приймає, ставиться печатка й підпис представника військової частини.

    Після укладання такого акта у військовій частині збирається спеціальна комісія, яка після огляду автомобіля ставить його на баланс. Після цього машина отримує спеціальний (чорний) військовий номерний знак.

    Зазначена вище інформація актуалізована та зібрана в один документ, з метою створення мапи або інструкції, якою можуть керуватися волонтери, військові частини, громадські/благодійні організації при підготовці до забезпечення Збройних Сил України гуманітарною допомогою, зокрема транспортними засобами.

    Закон не забороняє благодійному фонду передати авто конкретній особі, зокрема військовослужбовцю. Але він повинен буде його поставити на військовий облік та вона буде використовуватись як його особистий транспортний засіб. Здається, ще в тому році був якийсь скандал щодо заборони Північного командування ТРО про використання власних ТЗ у зоні бойових дій. Наскільки відомо, нічого подібного зараз немає. Відповідно можете зробити і так.

    Щоб оформити машину як «гуманітарку», її отримувачем має бути благодійний фонд, громадська організація, військова частина, пожежна частина або медичний заклад.

    Як оплатити авто за кордоном

    Готівкою або банківським переказом. Перший варіант — дієвий та швидкий, але врахуйте, що є обмеження на ввезення готівки в ЄС з України — не більше €10 тисяч на людину. Крім того, в цьому разі важко підтвердити факт оплати авто і прозвітувати перед донорами (якщо такі є).

    Щодо банківського переказу, якщо за авто платить фізособа, є обмеження за сумою переказу — 100 тисяч гривень на місяць в еквіваленті. Якщо платник юрособа, потрібно багато документів і підписані контракти з продавцями. Плюс такого способу — можна купити валюту за офіційним курсом Нацбанку і придбати авто без сплати ПДВ, зекономивши понад 20% від вартості машини.

    За яким законом авто можна ввезти в Україну

    Для потреб ЗСУ авто потрібно ввозити як гуманітарну допомогу. Це регулюється законом 1192-XIV «Про гуманітарну допомогу» і постановою Кабміну № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану». Такі авто не можна продавати або використовувати для особистих потреб.

    Хто може поїхати і пригнати авто в Україну

    Під час воєнного стану з України вільно можуть виїздити жінки, пенсіонери, багатодітні чоловіки, інваліди тощо. Також право виїздити мають офіційні перевізники, що мають дозвіл на вантажні перевезення, а також волонтери — представники організацій, які оформили заявки в системі Мінінфраструктури «Шлях». Перетнути український кордон водій, який їде по авто для ЗСУ, може як завгодно — поїздом, автобусом чи пішки.

    Які документи потрібно оформити і отримати при купівлі авто

    Зазвичай, купуючи авто в Європі, ви отримаєте стандартний пакет документів: свідоцтво про реєстрацію, договір купівлі-продажу, експортну декларацію ЕХ. Якщо автомобіль знятий з обліку в країні ЄС та коштує понад €1000, або ж коли авто перевозить лафет чи автовоз, то на території ЄС експортна декларація, яку може підготувати брокер, — обов’язкова.

    Ще бажано мати гарантійний лист-звернення від благодійного фонду, громадської організації чи військової частини. За законом такий лист необов’язковий, але з ним буде менше запитань — митники та прикордонники точно знатимуть, що авто везуть за призначенням. Також цей документ (якщо пощастить) допоможе проїхати на кордоні поза чергою.

    На який пункт пропуску краще їхати

    Пункти пропуску розділені за повною масою транспортних засобів. Автомобілі, що важать менше 7,5 тонни, повинні перетинати кордон у менших КПП

    Мова про їхній розмір, пропускну здатність тоннажність тощо.

    Фізично інфраструктура такого пункту пропуску розташована на території ЄС.

    з європейською стороною: Смільниця, Грушів та Угринів у Львівській області. Устилуг у Волинській та Малий Березний в Закарпатській та інші.

    Вантажівки, автобуси та інший транспорт повною масою понад 7,5 тонни направляють у більші пункти пропуску: Шегині, Краковець, Рава-Руська Львівської області, Ягодин Волинської області, Ужгород Закарпатської області. Обираючи пункти пропуску, орієнтуйтесь на їхню завантаженість і черги. Ось корисне посилання, яке допоможе заощадити час.

    Що робити на кордоні з ЄС

    Якщо перевозите авто самостійно і воно не зняте з обліку в ЄС, можна їхати «зеленим» коридором. В інших випадках — «червоним». Авто для ЗСУ не завжди пропускають поза чергою, але можна спробувати домовитися з українцями, які в ній стоять, у більшості випадків вони пропускають.

    А на кордоні з Україною

    Треба заповнити митну декларацію про ввезення гуманітарної допомоги за спрощеною формою: вказати дані водія, автомобіля та його отримувача. Зробити це можна як на місці «від руки» у паперовій формі, так і в електронному варіанті.

    Авто ввезли, що далі

    Якщо машину оформили на громадську організацію чи благодійний фонд, вони вирішують, що робити далі — передати військовій частині чи навіть конкретному бійцю.

    Ще авто можна використовувати для потреб благодійної організації та тимчасово зареєструвати в Сервісному центрі МВС на період воєнного стану. Таким чином автомобіль отримає українські номерні знаки та тимчасовий реєстраційний талон, які діятимуть протягом воєнного стану та 90 днів після його закінчення.

    Якщо ж авто ввозили на військову частину, то передати його потрібно винятково їй. Там машину візьмуть на військовий облік та проведуть відомчу реєстрацію.

    Як правильно передати авто тому, кому воно призначене

    Якщо автомобіль ввезли на громадську організацію або благодійний фонд, військова частина, для якої пригнали авто, має надіслати лист-прохання до організації про передачу транспортного засобу. А водій, який пригнав машину, має отримати від ГО або фонду акт приймання-передачі автомобіля. Цей документ потрібен і тоді, коли машину пригнали напряму для військової частини. Це ваша страховка від майбутніх проблем із перевіряючими та правоохоронними органами.

    Джерело інформації: https://babel.ua/profit/88434-yak-prignati-avto-dl...

    Корисна інформація для Вас: https://teren.in.ua/news/yak-blagodiynomu-fondu-of...

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    На сьогодні це не можливо.

    Пропуск через митний кордон та митне оформлення гуманітарної допомоги у вигляді транспортних засобів для осіб, визначених відповідно до частини другої статті 6 Закону України “Про гуманітарну допомогу” (транспортних засобів, що надходять у період проведення антитерористичної операції, здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, для отримання і використання Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Державною спеціальною службою транспорту, Національною поліцією України, Національною гвардією України, Державною прикордонною службою України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Державною міграційною службою України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншими державними органами, які входять до складу сектору безпеки і оборони України, а також для використання військовослужбовцями з метою забезпечення проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації. У такому випадку державні органи, які входять до складу сектору безпеки і оборони України, мають статус отримувача гуманітарної допомоги, а з моменту використання таких транспортних засобів - статус набувача гуманітарної допомоги), здійснюється без письмового підтвердження від таких осіб. Цільове використання таких транспортних засобів підтверджується звітом про наявність та розподіл гуманітарної допомоги, поданим відповідно до Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану.

    Тимчасово, на період проведення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, за спрощеним порядком, встановленим Кабінетом Міністрів України, визнаються гуманітарною допомогою транспортні засоби, кінцевими набувачами яких є військовослужбовці, для використання під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України