Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 22 июля 2024, вопрос №116145 500₴

ТЦК відмовило в наданні відстрочки. Хоча підстави для цього є

Добрий день!
Працюю директором в приватній загальноосвітній школі директором на основному місці роботи на цілу ставку.
Подав заяву голові ТЦК та СП з проханням надати відстрочку від призову згідно пункту 2 частини 3 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (серед документів що подавав були: копія паспорта, копія ІПН, копія дипломів про вищу освіту, копія тимчасового посвідчення, довідка з роботи про займану посаду). Отримав офіційну відмову на додатку №7 з формулюванням "Займана посада не відноситься до посад педагогічних та науково-педагогчіних працівників, відповідно до постанови від 14 червня 2000 №963 "Про затвердження перелку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників"". Вчителі моєї школи з таким самим пакетом документів отримували відстрочки.
В мене питання:
Чи можу я повторно подати заяву на отримання відстрочки за цією ж самою причиною, додавши більший перелік документів (копію ліцензії школи, статуту, зборів власників про призначення мене на посаду, виписку з ЄДР, наказ на прийняття на роботу).
Чи я тепер позбавлений цього права поки не оскаржу відмову в суді? Але ж оскарження буде тривати не менше як 2-6 місяців, як мені вберегти себе від призову на цей час, оскільки моє право на відстрочку є цілком законним.
Дякую.

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Рекомендую Вам йти двома шляхами:

    1. Подайте повторну заяву до ТЦКСП щодо оформлення відстрочки долучивши більшу кількість документів;

    2. Почніть процедуру оскарження рішення ТЦКСП щодо відмови від наданні відстрочки щоб не пропустити строки на оскарження.

    • Микола Клиент месяц назад

      Якщо я подаю повторно заяву в ТЦК та СП з більшим пакетом документів і є ймовірність що мені нададуть відстрочку, тоді я не розумію для чого подавати в суд зараз? Якщо відстрочку дадуть то попередня відмова скасовується автоматично? Якщо так тоді для чого оскаржувати? Але в десь на просторах інтернету я читав, що не можна повторно подавати заяву на відстрочку по одній і тій самій причині, тут прошу пояснити, бо не зовсім зрозуміло.

      Дякую.

      • Богун Сергій Павлович

        Ви нічого не втрачаєте подавши повторну заяву. Тут немає стовідсоткової гарантії надання відстрочки.

        Щодо скарження - то це необхідно починати зараз щоб не втратити встановлення законодавством строки на оскарження відмови.

        Тому рекомендую одночасно два варіанти.

        У разі оформлення відстрочки на підставі вашої заяви поверну заяву відізвете.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас!

    Відмовили Вам неправомірно, адже згідно постанови КМУ від 14 червня 2000 №963 "Про затвердження перелку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників Директор загальноосвітнього навчального закладу є педагогічною посадою.

    Згідно пункту 2 частини 3 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Згідно додатку 5 постанови КММ 560 для оформлення відстрочки Вам потрібно підготувати:

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови)

    2. Довідку закладу освіти про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    3. Військово-обліковий документ.

    Так як Вам відмовили у оформленні відстрочки - Ви можете оскаржити дану відмову у судовому порядку.

    Звичайно, Ви можете спробувати подати розширений пакет документів, проте немає гарантії, що працівники ТЦК поведуть себе адекватно.

    В разі вручення мобілізаційного розпорядження - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Микола Клиент месяц назад

      Якщо я подаю повторно заяву в ТЦК та СП з більшим пакетом документів і є ймовірність що мені нададуть відстрочку, тоді я не розумію для чого подавати в суд зараз? Якщо відстрочку дадуть то попередня відмова скасовується автоматично? Якщо так тоді для чого оскаржувати? Але в десь на просторах інтернету я читав, що не можна повторно подавати заяву на відстрочку по одній і тій самій причині, тут прошу пояснити, бо не зовсім зрозуміло.

      Дякую.

      • Дерій Владислав Олегович

        1. Ймовірність отрмати відстрочку є

        2. Готуватися до позову в суд потрібно щоб, не гаїти час в разі повторної відмови.

        3. Так, якщо відстрочку дадуть то попередня відмова скасовується автоматично

        4. Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період не передбачено заборони повторно подавати заяву про відстрочку по тій же самій підставі.

        Згідно пункту 58 Порядку За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

        Згідно пункту 60 Порядку Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

        Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

        На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

        Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

        У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

        У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

        До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

        Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Микола!

    Право на відстрочку мають:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці, диплом про науковий ступінь.

    Відповідно до Постанови КМУ " Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників ":

    Посади педагогічних працівників:

    Директор, завідувач, завідувач філією, заступник завідувача філією з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи, начальник вищого навчального закладу I та II рівня акредитації, професійно-технічного навчального закладу, загальноосвітнього навчального закладу, навчального закладу для громадян, які потребують соціальної допомоги та реабілітації, дошкільного навчального закладу, позашкільного навчального закладу (на якого поширюються умови оплати праці працівників установ і закладів освіти), навчально-методичної, методичної, науково-методичної установи, навчального закладу післядипломної освіти, приймальника-розподільника для дітей органу Національної поліції, притулку для дітей, центру соціально-психологічної реабілітації дітей, інклюзивно-ресурсного центру, ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти, директор, консультант, психолог центру професійного розвитку педагогічних працівників, навчально-виробничого (міжшкільного) комбінату (центру), школи-дитячого садка, інших навчально-виховних комплексів(об'єднань);

    їх заступники з навчальної, виховної, навчально-виховної, методичної, виробничої, навчально-методичної, навчально-виробничої роботи; заступник директора з навчально-методичної роботи - керівник навчально-методичного центру державної установи "Школа супергероїв";

    заступники директора з навчально-виховної, навчальної, виховної роботи центрів професійної, медичної, фізичної та соціальної реабілітації осіб з інвалідністю; ранньої реабілітації дітей з інвалідністю.

    Чи можу я повторно подати заяву на отримання відстрочки за цією ж самою причиною, додавши більший перелік документів (копію ліцензії школи, статуту, зборів власників про призначення мене на посаду, виписку з ЄДР, наказ на прийняття на роботу).

    Ви можете це зробити, але за наявної практики, отримаєте відмову на підставі того, що Вашу заяву вже було розгянуто та Ви отримали відмову, яка означає те, що Ви підлягаєте призову за мобілізацією.

    Чи я тепер позбавлений цього права поки не оскаржу відмову в суді? Але ж оскарження буде тривати не менше як 2-6 місяців, як мені вберегти себе від призову на цей час, оскільки моє право на відстрочку є цілком законним.

    Єдиний варіант у такому випадку це подання заяви про забезпечення позову.

    Приклад судової справи https://protocol.ua/ua/sud_zabezpechiv_pozov_ta_za...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Середницький Євгеній Вікторович
    25%
    Середницький Євгеній Вікторович месяц назад

    Адвокат, г. Киев, 11 лет опыта

    Доброго дня! Ваша ситуація є складною, але я надам деякі рекомендації, які можуть допомогти вам у цій ситуації.

    Повторне подання заяви

    Ви маєте право повторно подати заяву на отримання відстрочки, надавши додаткові документи, які підтверджують вашу посаду та правомірність вашої вимоги на відстрочку. Зокрема:

    1. Додаткові документи:
      • Копія ліцензії школи.
      • Статут школи.
      • Протокол зборів власників про призначення вас на посаду.
      • Виписка з Єдиного державного реєстру (ЄДР).
      • Наказ про ваше призначення на посаду директора.
      • Копії документів, які підтверджують ваші обов'язки як директора (наприклад, посадова інструкція).
    Оскарження відмови

    Паралельно з повторним поданням заяви, ви можете почати процедуру оскарження відмови в судовому порядку. Це може допомогти вам захистити свої права на отримання відстрочки.

    Захист від призову під час оскарження

    Поки триває процес оскарження відмови, ви можете вжити таких заходів для захисту від призову:

    1. Письмове звернення до військкомату:
      • Направте офіційне письмове звернення до військкомату, повідомивши про подання повторної заяви на відстрочку та надання додаткових документів. Вкажіть, що ви розпочали процедуру оскарження відмови.
    2. Юридична консультація:
      • Рекомендується звернутися до юриста, який спеціалізується на військових питаннях, для отримання допомоги у підготовці повторної заяви та підготовки позову до суду.
    3. Звернення до органів державної влади:
      • Ви можете звернутися до органів державної влади, таких як Міністерство освіти та науки України, для підтримки вашої заяви на відстрочку.
    Висновок

    Ви можете повторно подати заяву на відстрочку, додавши більший перелік документів, які підтверджують вашу посаду та правомірність вимоги на відстрочку. Паралельно з цим, починайте процедуру оскарження відмови в суді. Це допоможе вам захистити свої права на відстрочку та уникнути призову під час розгляду справи.

    Турчин Ярослав
    25%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, пане МИКОЛО!

    Нахабство вищого ступеню з боку ТЦК, адже Ваша посада стоїть ПЕРШОЮ у відповідному розділі "Посади педагогічних працівників" Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 р. N 963 (зі змінами станом на 06.09.2022 р.)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/963-2000-%D0%B...

    Ви однозначно маєте право на відстрочку і Ваша посада "ДИРЕКТОР" однозначно є педагогічною. При цьому в постанові КМУ № 963 жодним чином немає градації по тому, чи є заклад приватним, чи державним, чи комунальним.

    Спробуйте роздрукувати та додати їм це положення актуального вигляду. Підкресливши кольоровим маркером посаду ДИРЕКТОР.

    Також, додайте цим пройдисвітам некомпетентним - Професійний стандарт "Керівник (директор) закладу загальної середньої освіти", затверджений наказом Міністерства економіки України від 17 вересня 2021 року № 568-21.

    Повний текст Стандарту за посиланням: https://mon.gov.ua/storage/app/media/news/2021/09/...

    В ньому також не вказано жодних дискримінуючих відмінностей для посад директора ЗЗСО державної / приватної форми власності.

    Також, якщо є, додайте свою посадову інструкцію, затверджену засновником в якій стверджується, що посада Директора віднесена до посад педагогічних працівників.

    Ну і звісно засвідчені копії ЛІЦЕНЗІЇ, Статуту та Виписки з ЄДРЮОФОПГФ, в якій зазначено основний вид діяльності - 85.31. Загальна середня освіта.

    Також додайте роздруківку з ЄДЕБО з інформацією про Ваш заклад.

    https://registry.edbo.gov.ua/zagalna-serednya-osvi...

    Якщо будуть відмовляти - треба скаржитись в обласне ТЦК, Генеральний штаб ЗСУ і заодно не забувайте про судове оскарження.

    У випадку коли комісія з питань відстрочки відмовила Вам у наданні відстрочки незаконно, таку письмову відмову можна оскаржувати до окружного адміністративного суду відповідної області. Позовну заяву можна подати протягом 6 місяців з моменту отримання письмової відмови.

    Але зауважте, що з моменту відмови Вам можуть направити / вручити повістку на ВЛК і мобілізувати.

    Саме по собі звернення до суду Вашу мобілізацію зупинити не може автоматично. Про це треба клопотати у суду шляхом подання заяви про забезпечення позову шляхом заборони ТЦК Вас мобілізувати або шляхом призупинення дії відмови до вирішення справи в суді.

    Звісно можете спробувати подати документи повторно. Але якщо їм там взагалі очі потьмарило, то маю сумнів, що ці люди визнають свою провину та некомпетентність і приймуть інше рішення. Тут вже граю людський фактор відповідальності, порядності та гідності з боку працівників та керівника ТЦК.

    Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України "Про освіту", Юридична особа має статус закладу освіти, якщо основним видом її діяльності є освітня діяльність.

    Права та обов’язки закладу освіти, передбачені цим Законом та іншими законами України, має також фізична особа - підприємець або структурний підрозділ юридичної особи приватного чи публічного права, основним видом діяльності якого є освітня діяльність. Фізична особа - підприємець або структурний підрозділ юридичної особи приватного чи публічного права, освітня діяльність якого перестає бути основним видом його діяльності, втрачає права і обов’язки, у тому числі права на пільги, передбачені законодавством для закладу освіти.

    Освітня діяльність вважається основним видом діяльності, якщо надходження на цей вид діяльності та/або від цього виду діяльності перевищують половину загальних надходжень цієї юридичної особи (фізичної особи - підприємця).

    Згідно з ч. 7 ст. 22 Закону України "Про освіту", Заклади освіти всіх форм власності мають рівні права і обов’язки у провадженні освітньої діяльності відповідно до законодавства.

    Бажано звісно зрозуміти, чому таке рішення прийняте. Але під час спроб дізнатися, Вас можуть силоміць змусити проходити ВЛК та мобілізувати.

    Спробуйте перейти у формат листування з ТЦК. Адже усно Ви скоріш за все вже нічого не доведете, а докази для суду, що ТЦК не захотів виправляти свою ж помилку - знадобляться.

    Також треба пам"ятати, що право на відстрочку дає ЗАКОН, а не ТЦК. ТЦК не є органом, уповноваженим офіційно тлумачити закон і не має для того хоч якоїсь фахової компетентності.

    ВІдповідно до статті 19 Конституції України, Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    В силу ч. 1 ст. 60 Конституції України, Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Чи можу я повторно подати заяву на отримання відстрочки за цією ж самою причиною, додавши більший перелік документів (копію ліцензії школи, статуту, зборів власників про призначення мене на посаду, виписку з ЄДР, наказ на прийняття на роботу).Чи я тепер позбавлений цього права поки не оскаржу відмову в суді? Але ж оскарження буде тривати не менше як 2-6 місяців, як мені вберегти себе від призову на цей час, оскільки моє право на відстрочку є цілком законним.

    Дуже дивна позиція ТЦК та СП, якщо відверто. Посада директора точно є педагогічною, що прямо визначено законодавством. Відмова, однозначно, є незаконною, але сенсу подавати повторну заяву я не вбачаю. Одразу варто подавати позовну заяву до суду, як передбачено постановою 560.

    Закон з цього приводу говорить наступне.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України