Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 23 июля 2024, вопрос №116183 800₴

Чи після відрахування і повторного вступу у новий ВНЗ буде відстрочка?

Мені 19, того літа відрахували з ВНЗ. Цього року хочу вступити у новий ВНЗ на іншу спеціальність, чи буде в мене право на відстрочку?
Як працюватиме нова військова служба у ВНЗ і чи буде вона цього року. Чи після її проходження і в разі відсутності відстрочки мене зможуть мобілізувати?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Дмитро!

    Мені 19, того літа відрахували з ВНЗ. Цього року хочу вступити у новий ВНЗ на іншу спеціальність, чи буде в мене право на відстрочку?

    Якщо Ви маєте приписне свідоцтво, то до 25 років Вас не можуть мобілізувати ні за яких обставин. Тобто, Вам не потрібна відстрочка у зв'язку із навчанням, оскільки Ви не підлягаєте мобілізації за призовом до 25 років.

    Як працюватиме нова військова служба у ВНЗ і чи буде вона цього року. Чи після її проходження ів разі відсутності відстрочки мене зможуть мобілізувати?

    Базова військова підготовка буде запроваджена з 1 вересня 2025 року.

    Проте, незважачи на те, що у разі проходження базової військової підготовки чи базової військової служби Ви стаєте військовозобов'язаним, мобілізувати Вас все одно не мають права до 25 років.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    5. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    "Стаття 10-1 Закону України "Про ВО та ВС". Базова загальновійськова підготовка.

    «1. Базова загальновійськова підготовка проводиться з метою здобуття громадянами України військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

    2. Базова загальновійськова підготовка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, а також у закладах вищої освіти всіх форм власності.

    Для проведення базової загальновійськової підготовки залучаються громадські організації та об’єднання, у тому числі громадські об’єднання ветеранів війни.

    3. Порядок проведення базової загальновійськової підготовки визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

    4. Базова загальновійськова підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності як окрема навчальна дисципліна.

    Базова загальновійськова підготовка у закладах вищої освіти всіх форм власності проводиться з громадянами України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно).

    Від проходження базової загальновійськової підготовки у закладах вищої освіти всіх форм власності звільняються громадяни:

    які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;

    які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

    які проходили військову службу.

    5. Під час практичних занять, передбачених навчальними планами базової загальновійськової підготовки, на громадян України, які проходять таку підготовку, поширюються права та обов’язки, встановлені законами для військовозобов’язаних, призваних на навчальні (перевірочні) збори"».

    Базова загальновійськова підготовка розпочинається з 1 вересня 2025 року:

    для громадян, які здобувають вищу освіту, - в закладах вищої освіти всіх форм власності, а також закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських;

    для громадян, які планують вступити вперше на державну службу, службу в органах місцевого самоврядування, зайняти посади в органах прокуратури, а також інших громадян (за бажанням) - у навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Дмитро, на доповнення моєї відповіді.

    Крім базової військової підготовки також запроваджується базова військова служба, яка не прив'язана до навчання у ВНЗ.

    "Стаття 15 Закону України "Про ВО та ВС". Направлення громадян України для проходження базової військової служби.

    1. Для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

    Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

    2. Громадяни України, які перебувають на військовому обліку призовників, у добровільному порядку можуть бути прийняті на військову службу за контрактом на умовах, передбачених частиною першою статті 20 цього Закону, та в порядку, визначеному положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    3. Направлення громадян України для проходження базової військової служби включає:

    прибуття на медичний огляд, професійно-психологічний відбір та засідання комісії з питань направлення для проходження базової військової служби;

    проходження медичного огляду (у тому числі, за необхідності, направлення на додаткове медичне обстеження);

    проведення професійно-психологічного відбору;

    засідання комісії з питань направлення для проходження базової військової служби;

    прибуття за зазначеними в повістці районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки адресою та часом для відправлення у навчальну частину (центр) для проходження базової військової служби та знаходження у відповідному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (обласному збірному пункті) до відправлення у навчальну частину (центр).

    4. Організація направлення громадян України для проходження базової військової служби здійснюється районними державними адміністраціями (виконавчими органами міських рад) у взаємодії з відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки та органами місцевого самоврядування.

    5. Порядок організації підготовки та направлення громадян України для проходження базової військової служби визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

    6. Строки направлення та чисельність громадян України, які направляються на базову військову службу, а також обсяги видатків для забезпечення направлення на базову військову службу, визначаються Кабінетом Міністрів України.

    7. Керівники підприємств, установ, організацій і закладів освіти незалежно від підпорядкування та форми власності сприяють прибуттю громадян України до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (збірних пунктів) шляхом вжиття відповідних інформаційних та організаційно-технічних заходів.

    8. У разі неявки призовника без поважних причин за викликом відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на комісію з питань направлення для проходження базової військової служби він несе відповідальність, установлену законом.

    9. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба призовника, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів".

    "Стаття 17. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби.

    1. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби надається призовникам, які:

    визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я;

    навчаються у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, вищої духовної освіти за денною або дуальною формою здобуття освіти, в інтернатурі або докторантурі (зазначена відстрочка надається до досягнення особою 24-річного віку);

    обрали відповідний рік, в якому бажають пройти базову військову підготовку;

    мають право на звільнення з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається частиною дванадцятою статті 26 цього Закону.

    2. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби надається призовникам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, до прийняття відповідного рішення.

    3. У випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від направлення для проходження базової військової служби може бути надана призовникам згідно з рішенням комісії вищого рівня за поданням районних (міських) комісій з питань взяття на військовий облік.

    4. Призовники, яким надано відстрочку від направлення для проходження базової військової служби у зв’язку з навчанням у закладах освіти або через сімейні обставини, зобов’язані щороку, до 1 жовтня, подавати до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують їхнє право на відстрочку".

    "Стаття 18. Звільнення від проходження базової військової служби.

    1. Від проходження базової військової служби звільняються призовники:

    які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;

    які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас!

    Мені 19, того літа відрахували з ВНЗ. Цього року хочу вступити у новий ВНЗ на іншу спеціальність, чи буде в мене право на відстрочку?

    Ви стоїте на військовому обліку? Який у Вас військово-обліковий документ?

    Відстрочку оформляють лише військовозобов'язаним та резервістам.

    Ви ж до 25 років не підлягаєте мобілізації, адже по віку Ви являєтесь призовником. Проте, якщо на вулиці Ви зустрінетесь з представниками ТЦК - у Вас можуть вимагати військово-обліковий документ і при його відсутності Вам вручать повістку на уточнення даних.

    Згідно Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» під час мобілізації здійснюється призов військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;
    • призовники - особи, які взяті на військовий облік;
    • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
    • військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.
    Як працюватиме нова військова служба у ВНЗ і чи буде вона цього року.

    Для громадян, які здобувають вищу освіту, - в закладах вищої освіти всіх форм власності, а також закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських базова загальновійськова підготовка, визначена статтею 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", розпочинається з 1 вересня 2025 року.

    Порядок проведення базової загальновійськової підготовки визначається ЗУ "Про військовий обов’язок і військову службу" та Постановою КМ № 734 від 21.06.2024

    Згідно Порядку проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту

    2. Базову підготовку проходять громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

    Від проходження базової підготовки звільняються громадяни, які:

    • визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;
    • до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
    • проходили військову службу;
    • мають сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності.

    6. У разі відсутності можливості утворення у закладі вищої освіти відповідного структурного підрозділу для проведення базової підготовки керівник такого закладу зобов’язаний організувати базову підготовку у закладах вищої освіти, в яких проводиться зазначена підготовка, в межах адміністративно-територіальної одиниці з укладенням відповідних договорів між цими закладами про надання та оплату освітніх послуг з базової підготовки.

    7. Базова підготовка включається до освітніх програм і навчальних планів закладів вищої освіти усіх форм власності та закладів освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, як окрема навчальна дисципліна і складається з теоретичної підготовки в обсязі трьох кредитів ЄКТС, яка проводиться в цих закладах освіти, та практичної підготовки в обсязі семи кредитів ЄКТС, яка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецтрансслужби (далі - навчальні військові частини) та закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських. Практична підготовка може проводитися в регіональних (навчальних) центрах підготовки населення до національного спротиву та тренінгових центрах органів поліції.

    8. Сукупність вимог до змісту та результатів освітньої діяльності закладів вищої освіти та закладів освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, пов’язаних з базовою підготовкою, послідовність вивчення тем навчальної дисципліни, форми організації освітнього процесу та види навчальних занять, кількість годин, відведених на їх опанування, форми та засоби поточного і підсумкового контролю визначаються типовою програмою навчальної дисципліни “Базова загальновійськова підготовка”, яка розробляється та затверджується Генеральним штабом Збройних Сил за погодженням з МОН.

    На підставі зазначеної типової програми заклади вищої освіти та заклади освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, розробляють власні програми навчальної дисципліни “Базова загальновійськова підготовка”, які погоджуються з Генеральним штабом Збройних Сил.

    9. Організація та забезпечення теоретичної підготовки базової підготовки покладається на МОН, інші державні органи та органи місцевого самоврядування, до сфери управління яких належать заклади вищої освіти, заклади освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, та на приватні заклади вищої освіти.

    10. Теоретична підготовка базової підготовки включається до навчальних планів закладів вищої освіти:

    • для здобувачів вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти - на другому році навчання;
    • для здобувачів вищої освіти на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра та освітнього ступеня молодшого бакалавра - на першому році навчання.

    11. Під час організації базової підготовки за сприяння і допомогою місцевих держадміністрацій (військових адміністрацій), органів місцевого самоврядування, громадських організацій та об’єднань, у тому числі громадських об’єднань ветеранів війни, можливо проведення додаткових занять з метою набуття навичок ведення вогню із стрілецької зброї на сертифікованих стрільбищах, у тирах та на інтерактивних тренажерах з дотриманням правил безпеки під час поводження із зброєю та боєприпасами. Проведення додаткових занять здійснюється за рахунок коштів вказаних органів, установ, організацій та об’єднань. Зазначена підготовка до загального розрахунку часу проведення базової підготовки не зараховується.

    12. Організація та забезпечення практичної підготовки базової підготовки покладається на Генеральний штаб Збройних Сил.

    13. З метою організації практичної підготовки базової підготовки МОН подає до 30 грудня поточного року Генеральному штабу Збройних Сил узагальнену інформацію про чисельність здобувачів вищої освіти закладів вищої освіти усіх форм власності, які плануються для проходження практичної підготовки базової підготовки у наступному році (за адміністративно-територіальним поділом та статтю здобувачів вищої освіти).

    МВС подає до 30 грудня поточного року Генеральному штабу Збройних Сил інформацію про чисельність здобувачів вищої освіти закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, вищих військових навчальних закладів Держприкордонслужби та Національної гвардії, за винятком осіб, зазначених в абзацах третьому та четвертому пункту 2 цього Порядку.

    14. Генеральний штаб Збройних Сил з урахуванням отриманої від МОН та МВС інформації проводить відповідні розрахунки щодо ресурсного забезпечення практичної підготовки базової підготовки, розробляє та затверджує план розподілу місць проходження здобувачами вищої освіти практичної підготовки базової підготовки та доводить його до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, приватних закладів вищої освіти в частині, що їх стосується, а також МОН, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, до сфери управління яких належать заклади вищої освіти, які надсилають витяги із зазначеного плану до відповідних закладів вищої освіти.

    15. Практична підготовка базової підготовки проводиться після опанування теоретичної підготовки у поточному навчальному році строком до одного місяця протягом травня - жовтня за рахунок часу, відведеного на канікулярну відпустку здобувачів вищої освіти.

    Дозвіл на перенесення практичної підготовки базової підготовки на наступний рік для здобувачів вищої освіти, які не пройшли її з поважних причин, надається керівником закладу вищої освіти, в якому проводиться базова підготовка таких здобувачів.

    Проходження практичної підготовки базової підготовки для здобувачів освіти чоловічої статі є обов’язковою умовою опанування відповідної освітньої програми (у тому числі бакалавра, магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування).

    Відмова здобувача освіти чоловічої статі, який визнаний придатним до військової служби, від проходження практичної підготовки базової підготовки є підставою для його відрахування із закладу освіти відповідно до законодавства у сфері освіти.

    16. Практичну підготовку базової підготовки проходять здобувачі вищої освіти, які досягли 18-річного віку, за винятком осіб, зазначених в абзацах третьому та четвертому пункту 2 цього Порядку.

    Здобувачі вищої освіти жіночої статі можуть бути залучені до такої підготовки, якщо вони виявили на це бажання, не пізніше ніж за шість місяців до початку практичної підготовки базової підготовки.

    Перед направленням для проходження практичної підготовки базової підготовки здобувачі вищої освіти проходять медичний огляд у порядку, що визначається Міноборони, за винятком осіб, зазначених в абзацах третьому - п’ятому пункту 2 цього Порядку.

    17. На громадян України, які проходять практичну підготовку базової підготовки, поширюються права та обов’язки, встановлені законами для військовозобов’язаних, призваних на навчальні (перевірочні) збори.

    18. Направлення здобувачів вищої освіти до навчальних військових частин для проходження практичної підготовки базової підготовки здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за списками, наданими керівниками закладів вищої освіти, на базі яких проводиться базова підготовка, згідно з планом розподілу місць проходження здобувачами вищої освіти практичної підготовки базової підготовки, за винятком осіб, зазначених в абзацах третьому - п’ятому пункту 2 цього Порядку.

    19. До проведення практичної підготовки базової підготовки залучаються науково-педагогічні, педагогічні працівники закладів освіти, в яких проводиться базова підготовка, інструкторсько-викладацький (інструкторський) склад навчальних військових частин та тренінгових центрів органів поліції.

    20. Практична підготовка базової підготовки завершується здійсненням підсумкового контролю, за результатами якого визначається готовність здобувача освіти до проходження військової служби за військово-обліковою спеціальністю.

    Порядок здійснення підсумкового контролю здобувачів освіти визначається Генеральним штабом Збройних Сил.

    21. Громадяни України, які успішно завершили базову підготовку, складають Військову присягу.

    22. Здобувачі вищої освіти, які успішно завершили базову підготовку, склали Військову присягу, отримують сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності встановленого зразка, що видається навчальною військовою частиною або закладом освіти, в якому проводилася практична підготовка базової підготовки, за винятком осіб, зазначених в абзацах третьому - п’ятому пункту 2 цього Порядку.

    Списки цих здобувачів вищої освіти в 10-денний строк після складення Військової присяги надсилаються керівниками навчальних військових частин територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, якими такі здобувачі направлені до навчальних військових частин для проходження практичної підготовки базової підготовки, та керівникам закладів вищої освіти, в яких проводилася їх теоретична підготовка базової підготовки.

    Списки здобувачів освіти, зазначених в абзацах четвертому та п’ятому пункту 2 цього Порядку, які успішно завершили базову підготовку, склали Військову присягу та отримали сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності, в 10-денний строк надсилаються керівниками закладів освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за місцем їх перебування на військовому обліку.

    Чи після її проходження і в разі відсутності відстрочки мене зможуть мобілізувати?

    Ні, не мають права мобілізувати.

    Згідно частини 5 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Який військово-обліковий документ Ви маєте? Якщо приписне свідоцтво, то мобілізація на Вас не поширюється до виповнення 25 років, не хвилюйтеся.

    Однак якщо Ви маєте тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, військовий квиток - ситуація буде іншою. Втім, на жаль, факт студентства не надасть Вам право на відстрочку.

    За таких умов Ви не матимете права на відстрочку. За логікою МОН, Ви вже використали шанс на здобуття освіти бакалавра, який ба надавав Вам право на відстрочку.

    Нова постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    До того ж, 03 червня 2024 року о 18.55 год Міністерство освіти і науки публікує новину - "ДОВІДКА ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ ВІДТЕПЕР ДОСТУПНА ДЛЯ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО".

    До новини додано за окремою вкладкою лист МОН від 03.06.2024 № 1/9758 "ПРО ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО ДОВІДКИ ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ".

    Коротко позиція МОН є наступною - якщо Ви вступили на ОС бакалавра або магістра, були відраховані з цього рівня за певних причин, потім повторно були зараховані (не поновлені або переведені), ПОСЛІДОВНІСТЬ за логікою МОН ПОРУШУЄТЬСЯ.

    !!! Моя позиція з цього питання однозначна: раніше здобутий рівень має підтверджуватися дипломом.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 7. Документи про вищу освіту1. Документ про вищу освіту видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню програму та пройшла атестацію.

    2. Встановлюються такі види документів про вищу освіту за відповідними ступенями:

    диплом молодшого бакалавра;

    диплом бакалавра;

    диплом магістра;

    диплом доктора філософії/доктора мистецтва.

    5. Невід’ємною частиною диплома молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії/доктора мистецтва є додаток до диплома європейського зразка, що містить структуровану інформацію про завершене навчання. У додатку до диплома наводиться інформація про результати навчання особи, освітні компоненти, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС, а також відомості про національну систему вищої освіти України.

    10. Інформація про видані дипломи вноситься закладами вищої освіти, крім вищих військових навчальних закладів, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Нічого цього і близько щодо Вас у них немає, але реалії є складними. Мусимо розуміти, якою є політика влади з цього питання.

    Щодо судового оскарження, то у даній ситуації ключовим елементом даного питання є ДОВІДКА, по якій заклади освіти мають право вносити корективи у графу щодо послідовності. Якщо це так, варто звертатися до закладу освіти, вимагати від них керуватися вимогами ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а не листом МОНу.

    Звісно, вони відмовлять, і у такій ситуації проти закладу освіти потрібно подавати позов до суду про зобов'язання вчинити певні дії.

    Якщо все таки ВУЗи не мають права вносити свої корективи, належним відповідачем я б обрав Міністерство освіти і науки України.

    Є інший варіант - готувати документи про здобуття освіти в обхід ДОВІДКИ, а потім оскаржувати відмову ТЦК та СП у наданні відстрочки. Але проблема полягає в тому, що сам по собі процес оскарження не зупиняє мобілізацію.

    Щодо базової загальновійськової підготовки, її старт з 01.08.2025 року. Дата початку базової військової служби на даний момент невідома.

    Втім, якщо Ви наразі призовник, проходите базову військову службу, мобілізації все одно не підлягаєте до 25 років адже:

    "...5. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою..."

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, Отримуйте відмову і оскаржуйте її у судовому порядку, послідовність встановлена законом, ви не здобули освіту, тому вашу послідовність треба вважати, таку я к не порушена.

    У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    При вступі до закладів освіти військовозобов'язаним абітурієнтам потрібно мати документ про військовий облік. Приймальні комісії можуть приймати як паперову, так і електронну версію військово-облікового документа.

    Згідно з пунктом 1 розділу X Порядку прийому до вищих навчальних закладів у 2024 році, який був ухвалений Наказом Міністерства освіти і науки України 6 березня 2024 року, абітурієнти повинні надати документ, що підтверджує їхній військовий облік. Це може бути військовий квиток або тимчасове посвідчення – для тих, хто є військовозобов’язаним чи резервістом, а для призовників – документ про приписку до призовної дільниці.

    За описаних Вами обставин Ви матимете право на відстрочку.

    Згідно з ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    призову в особливий період не підлягатимуть:

    Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та здобувають рівень освіти. Що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначений у частині другій статті Закону України "Про освіту".

    Докторанти

    Особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    початковий рівень (короткий цикл)

    перший (бакалаврський) рівень

    другий (магістерський) рівень

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень

    науковий рівень.

    Згідно з п. 56 - 60 Порядку відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку.

    В Вашому випадку це Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення. У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 до Порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби (п. 63).

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7 до Порядку.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    Щодо мобілізації:

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України