Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 23 июля 2024, вопрос №116222 350₴

Виїзд за кордон після демобілізації зі строкової служби

Хотів би дізнатися наступне. Згідно закону, виїзд за кордон мають право чоловіки у яких є відстрочка від мобілізації, і так як був демобілізований зі строкової служби згідно указу Президента, то і згідно з цим указом є і відстрочка від мобілізації на 12 місяців. Якщо дійсно є можливість виїхати за кордон, то як саме це зробити і що в першу чергу з документів треба буде необхідно мати. Всі військово - облікові документи є, дані оновлені.
Які конкретні поради в цьому плані можна запропонувати, якщо дійсно маю право, але прикордонники не хочуть пускати.


І ще одне питання: чи дає право на відстрочку навчання на військовій кафедрі якщо вже сам не являєшся студентом, магістратуру закінчив в 2021 році.

Ответы юристов (14)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас.

    На жаль, але права на виїзд за кордон Ви не маєте. Дана відстрочка такого права не надає. Всі підстави для виїзду визначені тут:

    постанова КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України"

    З повагою!

    • Михайло Клиент 2 месяца назад

      Просто наткнувся на даний пост:

      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1195455001808972&set=a.529174381770374&type=3

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        З глибокою повагою ставлюся до Дар'ї Тарасенко, але у даному пості мова все ж йшла про теоретичну частину цього питання. Дійсно, начебто пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону надає Вам право на виїзд, але на практиці це не працює, на жаль...

        З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Порядок та умови перетинання громадянами України державного кордону врегульовано Правилами перетинання державного кордону громадянами України, що затверджені ПКМУ від 27 січня 1995 р. № 57.

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14цих Правил.

    Зазначена Вами обставина не дає Вам права на виїзд за кордон.

    • Михайло Клиент 2 месяца назад

      Просто наткнувся на даний пост, тому і виникло питання:

      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1195455001...

      • Богун Сергій Павлович

        Нічого не вийде. Більш того публікація 5.04 до вступу в дію нового закону (18.05)

        • Михайло Клиент 2 месяца назад

          А що саме в новому законі з цього приводу?

          • Богун Сергій Павлович

            відсутність чіткої підстави

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Михайло!

    Відповідно Постанови КМУ "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    Згідно Глави XII Прикінцевих положень Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу:

    "7-1. Установити, що під час проведення загальної мобілізації, оголошеної Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 65/2022 "Про загальну мобілізацію", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX, та дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, військовослужбовці базової військової служби, строк військової служби яких, встановлений частиною першою статті 23 цього Закону, закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені строки відповідно до частини дев’ятої статті 23 цього Закону, як виняток з положень частини дев’ятої статті 23 цього Закону звільняються з військової служби в запас у строки, визначені Указом Президента України. Такі особи не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом дванадцяти місяців з дня звільнення з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу".

    Стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    "24) інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках".

    Отже, це можливо лише гіпотетично та в теорії. На практиці ж, на мою думку, буде неможливо, на жаль.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Михайло Клиент 2 месяца назад

      Тобто в теорії, навіть з тими змінами які вступили в дію з 18 травня то все таки є гіпотетична можливість?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тільки в теорії, Михайло.

    Карпенко Андрій Володимирович
    57.1%

    Вітаю!

    ВИ ЗАРАХОВАНІ НА СЛУЖБУ В ОПЕРАТИВНОМУ РЕЗЕРВІ.

    ВАС ЗАРАХУВАЛИ ДО ОПЕРАТИВНОГО РЕЗЕРВУ В ОБОВ'ЯЗКОВОМУ ПОРЯДКУ.

    ПРОХОДЖЕННЯ СЛУЖБИ У ВІЙСЬКОВОМУ РЕЗЕРВІ РЕГЛАМЕНТУЄТЬСЯ

    "Положенням про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/618/2012#top

    Особливості проходження служби у військовому резерві під час особливого періоду

    120-1. Під час особливого періоду особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам її проходження, в обов’язковому порядку зараховуються до військового оперативного резерву.

    120-2. Призов резервістів військового оперативного резерву на військову службу здійснюється у випадках та порядку, визначених законами України "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    ЯК БАЧИМО, ПРИЗОВ РЕЗЕРВІСТІВ РЕГЛАМЕНТУЄТЬСЯ ЗАКОНОМ УКРАЇНИ України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". ОТЖЕ ВСІ ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ ПОШИРЮЮТЬСЯ І НА РЕЗЕРВІСТІВ - ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНІ МАЮТЬ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ЯКЩО МАЮТЬ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЗГІДНО СТАТТІ 23 ЗАКОНУ ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ.

    ОТЖЕ ЧЕРЕЗ п.24 СТ.23 ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ Є, АЛЕ ЯКЕ РІШЕННЯ ПРЙМУТЬ ПРИКОРДОННИКИ - НЕ ЯСНО.

    СПРОБУЙТЕ ПЕРЕТНУТИ. ПРИ ВІДМОВІ В ПЕРЕТИНІ ОТРИМАЙТЕ ОФІЦІЙНУ ВІДМОВУ ТА ОСКАРЖУЙТЕ.

    Дерій Владислав Олегович
    7.7%

    Вітаю Вас!

    З великою ймовірністю прикордонники відмовлять Вам у відстрочці. Адже згідно внутрішніх розпоряджень ДПСУ для перетину кордону у Вас можуть вимагати Довідку про надання Вам відстрочки (додаток 6)

    Проте, таке рішення Ви можете спробувати оскаржити у судовому порядку.

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Згідно пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Згідно пункту 7-1 Глави XII ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу". Установити, що під час проведення загальної мобілізації, оголошеної Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 65/2022 "Про загальну мобілізацію", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX, та дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, військовослужбовці базової військової служби, строк військової служби яких, встановлений частиною першою статті 23 цього Закону, закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені строки відповідно до частини дев’ятої статті 23 цього Закону, як виняток з положень частини дев’ятої статті 23 цього Закону звільняються з військової служби в запас у строки, визначені Указом Президента України. Такі особи не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом дванадцяти місяців з дня звільнення з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

    Отже, для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонний паспорт;

    2) документи, що підтверджують звільнення зі строкової служби

    3) військово-обліковий документ

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається Вам під особистий підпис.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Згідно пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    Згідно ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Тобто, якщо Ви були зараховані в оперативний резерв - Ви не маєте право на перетин кордону


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України