Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 07 августа 2024, вопрос №117162 340₴

Чи дійсний мій військовий документ з резер+ і чи треба йти до тцк?

Доброго дня, якщо забронювали через дію і в резерві підтягнулась бронь але на руках в мене лише приписне свідоцтво ( мені зараз 26 років треба було отримати військовий квиток) треба йти до тцк та оновлювати документ(в резерві все добре, є qr-код який сканується але немає ВОС)? І якщо так чи не мобілізують мене з таким бронюванням?

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Ви маєте право на відстрочку, якщо отримали бронювання. Я так зрозумів, мова йде про бронювання через Дію. Водночас за відсутність належного ВОД ТЦК може спробувати накласти на Вас стягнення.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    11. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю,

    Чи дійсний ваш військовий документ і чи потрібно йти до ТЦК

    Відповідь на ваше запитання залежить від кількох факторів:

    1. Наявність бронювання: Оскільки в системі "Резерв+" відображається ваша бронь, це свідчить про те, що ви маєте право на відстрочку від мобілізації.
    2. Приписне свідоцтво: Приписне свідоцтво дійсне до певного віку (зазвичай до 27 років). Оскільки вам вже 26, то формально приписне свідоцтво вже не є дійсним документом військового обліку.
    3. Відсутність військового квитка: Не маючи на руках військового квитка, ви можете зіткнутися з певними труднощами при проходженні прикордонного контролю або при оформленні деяких документів.

    Що робити в такій ситуації:

    • Зверніться до ТЦК: Незважаючи на наявність бронювання в "Резерв+", рекомендується звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) для уточнення вашого статусу та оформлення нового військового квитка.
    • Які документи взяти з собою:
      • Паспорт;
      • Ідентифікаційний код;
      • Приписне свідоцтво (якщо є);
      • Роздруківка з "Резерв+" з відображенням бронювання.
    • Що вам можуть запропонувати в ТЦК:
      • Оформити новий військовий квиток: На підставі ваших документів та інформації в "Резерв+" вам можуть оформити новий військовий квиток з урахуванням бронювання.
      • Зробити відмітку про бронювання в приписному свідоцтві: У деяких випадках ТЦК може зробити відмітку про ваше бронювання в приписному свідоцтві. Однак, такий документ може не бути повністю дійсним.

    Чи мобілізують вас з таким бронюванням?

    Якщо у вас є офіційне бронювання, то вас не мають права мобілізувати. Наявність бронювання в "Резерв+" є підтвердженням вашого права на відстрочку.

    Важливі нюанси:

    • QR-код: Наявність QR-коду в "Резерв+" спрощує перевірку вашого статусу, але не є єдиним підтвердженням бронювання.
    • Зміни в законодавстві: Ситуація з мобілізацією в Україні динамічна, тому законодавство може змінюватися. Рекомендується періодично слідкувати за новинами.
    • Консультація юриста: Якщо у вас виникнуть якісь складнощі або сумніви, рекомендується звернутися за консультацією до юриста.

    Висновок:

    Хоча наявність бронювання в "Резерв+" є позитивним моментом, для повного юридичного забезпечення ваших прав рекомендується звернутися до ТЦК та оформити новий військовий квиток. Це дозволить уникнути будь-яких непорозумінь у майбутньому.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    29.4%

    Доброго дня, Андрію!

    Приписне свідоцтво вже не є чинним документом для Вашого віку та статусу "військовозобов'язаний".

    якщо забронювали через дію і в резерві підтягнулась бронь але на руках в мене лише приписне свідоцтво ( мені зараз 26 років треба було отримати військовий квиток) треба йти до тцк та оновлювати документ(в резерві все добре, є qr-код який сканується але немає ВОС)?

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559. Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    "взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    зміни категорії щодо військового обов’язку;

    відсутності місця для внесення змін;

    невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;

    втрати (зіпсування);

    виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів Українивід 16 травня 2024 р. № 559".

    ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу":

    9. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;
    • призовники - особи, які взяті на військовий облік;
    • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
    • військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.
    І якщо так чи не мобілізують мене з таким бронюванням?

    Вас не можуть мобілізувати, оскільки Ви заброньовані, що надає Вам право на відстрочку від призову.

    Постанова КМУ №675 зазначає наступне:

    "19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочк

    З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), — із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

    21. Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    41.2%

    Вітаю Вас!

    Якщо Ви є заброньованим і ця інформація відображається в ДІЇ - Ви не підлягаєте мобілізації, адже стоїте на спеціальному обліку.

    Ваш е-ВОД є дійсним, адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Проте, Ви не застраховані від того, що Вам вручать повістку на уточнення даних. Самостійно йти до ТЦК не потрібно.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час дії відстрочки (бронювання), але так як Ви свого часу не стали на військовий облік військовозобов'язаних на Вас можуть здійснювати тиск, щоб Ви пройшлиВЛК. В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, тому в разі вручення мобілізаційного розпорядження - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    Згідно пункту 12 Порядку Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.
    Також підтвердженням того, що Ви маєте бронювання є інформація у електронному військово-обліковому документі, який можна сформувати через ДІЮ, адже згідно постанови КМУ 650

    19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

    З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

    21. Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.

    22. За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі - витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Згідно пункту 13 Порядку. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    3) позбавлення підприємства, установи та організації статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення такого підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    4) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації;

    5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації);

    6) тимчасового припинення дії трудового договору військовозобов’язаного з підприємством;

    7) обґрунтованого подання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    8) надання відстрочки з інших причин, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

    9) припинення укладеного договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;

    10) невиконання оператором протимінної діяльності протягом шести місяців робіт з розмінування (гуманітарного розмінування) за сертифікованим процесом (процесами) на основі інформації, поданої Центром протимінної діяльності.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Андрій Клиент месяц назад

      Мене роботодавець змушує піти у ТЦК, бо їх не влаштовує мій е-ВОД через те що там немає ВОС, я працюю у державному університеті, інженером, і вони бояться перевірки тцк і що на керівника через це накладуть адмін правопорушення

      • Дерій Владислав Олегович

        Справа в тому, що керівника ВНЗ можуть притягнути до адмінвідповідальності, адже згідно пункту 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів ВНЗ повинні здійнювати:

        • доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання);
        • надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);
        • оповіщення на вимогу районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів і забезпечення їх своєчасного прибуття;
        • подання до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на їх вимогу відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, персональний військовий облік яких вони ведуть;
        • проведення відповідної роз’яснювальної роботи серед призовників, військовозобов’язаних та резервістів щодо виконання ними правил військового обліку;
        • забезпечення повноти та достовірності облікових даних, що вносяться до списків персонального військового обліку;
        • взаємодію з відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів щодо строків та способів звіряння даних списків персонального військового обліку, внесення відповідних змін до них, а також щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
        • періодичне звіряння списків персонального військового обліку із записами у їх військово-облікових документах. Не рідше одного разу на рік проводять звіряння даних списків персонального військового обліку з обліковими документами відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів, в яких вони перебувають на військовому обліку;
        • внесення у п’ятиденний строк з дня подання відповідних документів (або відображення в електронній формі інформації, що міститься у таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія) змін до списків персонального військового обліку щодо прізвища, власного імені та по батькові (за наявності), реквізитів паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон, адреси задекларованого/зареєстрованого місця проживання, адреси місця фактичного проживання, сімейного стану, освіти, місця роботи і посади та надсилання щомісяця до 5 числа до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів повідомлень про зміну таких облікових даних;
        • приймання від призовників, військовозобов’язаних та резервістів під розписку у бланках розписок (додаток 7) їх військово-облікових документів для подання таких документів до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів з метою їх звіряння з обліковими даними, а також оформлення бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час;
        • оформлення документів, необхідних для бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час;
        • постійне інформування відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів про посадових осіб державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які порушують вимоги цього Порядку, а також про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які порушують правила військового обліку, для притягнення їх до відповідальності згідно із законом.

        ВНЗ подають до ТЦК Списки персонального військового обліку , де обов'язково вказується звання та ВОС.

        Якщо Ви не підете до ТЦК, то ВНЗ можуть самостійно проінформувати їх про те, що в них є працівник, який не бажає йти до ТЦК та актуалізувати свій ВОД.

    Богданов Микита
    29.4%
    Богданов Микита месяц назад

    Юрист, г. Одесса, 11 лет опыта

    Общаться в чате

    Зараз для бронювання через ДІЮ наявність або відсутність ВОС не впливає на можливість бронювання. Сформуйте квиток через ДІЮ або через додаток Резер +. Відповідно до постанови КМУ про бронювання, Військовозобов’язані, зазначені у пункті 1 цього Порядку, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA