Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 августа 2024, вопрос №117899 500₴

Лікарняний, на час проходження ВЛК

Доброго вечора. Чоловік оновив данні через Резерв +, додатково прийшов в ТЦК ще до 16 липня і йому вклеїли він код, тобто повністю оновлений. ВЛК пройдено було 20.03.2023

Ситуація. Чоловік має хвороби і заздалегідь, за три дні до вручення повістки на уточнення данних, записався на прийом до сімейного лікаря через кол центр (16.08). На прийом записали на 21.08, ситуація зі здоров'ям така, що треба брати лікарняний.

19.08 йому на роботі вручили повістку на уточнення данних, в цей же день і приїхав у воєнкомат, але військового білету при собі не мав, так як на роботі забрали документи на бронювання. Відстоявши чергу, йому одразу переписали повістку на наступний день (20.08)на проходження ВЛК.
Питання. Як правильно зробити, йти 20.08 на проходження ВЛК, а 21.08 на прийом до лікаря і відкривати лікарняний? Які подальші дії. Допоможіть будь ласка.
Дякую.

Ответы юристов (16)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Як на мене - чоловікові краще відкрити лікарняний.

    Після отримання бронювання - його не матимуть права направити на ВЛК.

    Це передбачено Порядком №560.

    Згідно з п. 69 процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням та відстрочки, передбаченої підпунктами 16-23 пункту 1 додатка 5, не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Якщо чоловік вже отримав повістку під власний підпис, то згідно частини 3 статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки АБО В БУДЬ-ЯКИЙ ІНШИЙ СПОСІБ з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Тому, якщо чоловік немає бронювання - обов'язково потрібно відкрити лікарняний 20.08.2024р. Протягом 3х днів повідомити про це ТЦК, а потім після закриття лікарняного - з'явитися до ТЦК.

    Якщо чоловік бронюватимуть через ДІЮ, то це займе декілька днів.

    При наявності бронювання - чоловіка не мають права направляти на ВЛК, адже згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що чоловіка не можуть направити на ВЛК поки у нього дійсне бронювання (відстрочка).

    Якщо ж чоловік має повістку на 20.08, а лікарняний відкриє 21.04. - то існує великий ризик, що в разі неявки до ТЦК 20.08 - його притягнуть до адміністативної відповідальності у вигляді штрафу (від 17 тис. грн)

    Якщо йти на ВЛК 20.08., то чоловік може проходити ВЛК протягом 14 днів. Тому якщо великі черги - він може не встигнути пройти ВЛК за один день і коли на момент закінчення ВЛК у нього буде бронювання - його не мають права мобілізувати. Крім того, якщо у чоловіка є проблеми зі здоров'ям та це підтверджено належними медичними документами, то його можуть направити на додаткові обстеження до закладу охорони здоров'я.

    Найбільший ризик - це якщо чоловіка змусять пройти лікарів протягом одного дня і відразу вручать повістку на відправку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Зоя!

    Оскільки чоловік вже отримав повістку на проходження ВЛК, то неявка за останньою без поважної причини 20.08.24 року може призвести до адмінистративної відповідальності за статтею 210-1 КУпАП. Сума штрафу наразі становить від 17000 грн. до 25500 грн.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    23. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    24. У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    На жаль, але у Вашому випадку запис до сімейного лікаря на 21.08.24 не є поважною причиною неприбуття за повісткою 20.08.2024 року.

    Отже, варіант 1:

    Чоловік не з'являється за повісткою 20.08.2024 року. У такому варіанті можливий штраф.

    Варіант 2:

    Чоловік з'являється до ТЦК 20.08.2024 року та починє проходити ВЛК. 21.08.2024 року сімейний лікар відкриває лікарняний, про що чоловік письмово повідомляє ТЦК. На період лікарняного він має право не проходити ВЛК.

    Як саме чоловіку оформлюють бронювання? Мова йде про бронювання через Дію або через подання списків до Міноборони? На який час у чоловіка є можливість за станом здоров'я отримати лікарняний?Цікавить у контексті того, чи матиме Ваш чоловік бронь до того моменту, як закінчеться лікарняний?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Зоя Клиент месяц назад

      Доброго ранку. Бронювання буде по спискам Міноборони, бо підприємство одне з великих по обробці і виготовлення металу, навряд чи там бронють через Дію.

      Лікарняний можливо і може бути до броні до 30.08, або більше, там є що лікувати насправді.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Було б добре дізнатись про діагнози, які має чоловік. Десь у своїх відповідях Ви пишите, що в нього є проблеми зі спиною. Чи збереглися у Вас якісь медичні документи останнього часу, які про це свідчать? Тут можна було б ставити питання не тільки про алгоритм дій для отримання лікарняного, але й про сам висновок ВЛК, якщо б вона було проведено, наприклад, зараз. Тобто з точністю до 80-85% я міг би дати прогноз щодо можливого висновку ВЛК з приводу придатності чоловіка до служби.. Але все це, як то кажуть, вторинне - хоч і корисне для знання.

        Головне, що Ви повинні зрозуміти, що на даний момент всі етапи бронювання знаходяться у компетенції підприємства. Вашому чоловіку абсолютно нічого не треба робити персонально. Тому йому достатньо лише зробити все можливе, аби не потрапити в "тісні стосунки" з ТЦК. При розумній поведінці це цілком можливо.

        Наприклад, знаю це зі своєї практики, якщо не вдасться з лікарняним (хоча це досі під питанням), можна заявити про проблеми зі спиною або інше, використавши швидку допомогу. Тут буде достатньо довідки. Як варіант Ви маєте можливість також спробувати покласти чоловіка на стаціонарне обстеження до лікарні. В цьому випадку також буде достатньо лише довідки. Головне протягом трьох днів повідомити про це ТЦК...

        Ще раз повторюсь, для вироблення більш конкретного плану дій мені трохи не вистачає інформації про діагнози чоловіка. Тим більше, що Ви самі кажете, що "там є що лікувати".

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго вечора! Ситуація досить складна, але спробуємо розібратися та надати рекомендації.

    1. Виконання вимог повістки:
      • Якщо ваш чоловік отримав повістку на 20.08 на проходження ВЛК, він зобов'язаний її виконати. Неявка без поважної причини може мати правові наслідки.
    2. Звернення до лікаря та відкриття лікарняного:
      • Якщо у вашого чоловіка є обґрунтовані підстави для відкриття лікарняного (стан здоров'я, який потребує лікування або обмежує його здатність проходити ВЛК), він повинен обов'язково повідомити про це медичну комісію при ВЛК 20.08.
      • Варто також зауважити, що отримання лікарняного після проходження ВЛК може вплинути на прийняте рішення щодо придатності до служби.
    3. Послідовність дій:
      • 20.08: Прийти на ВЛК, повідомити про запис до лікаря на 21.08 і пояснити ситуацію зі здоров'ям. Якщо у вас є медичні документи, що підтверджують стан здоров'я, взяти їх з собою.
      • 21.08: Пройти огляд у сімейного лікаря, і якщо стан здоров'я дійсно потребує лікування, відкрийте лікарняний.
    4. Подальші дії:
      • Якщо лікар визнає необхідність лікування, отриманий лікарняний слід надати до ТЦК (територіального центру комплектування) або ВЛК, щоб він був врахований у подальших рішеннях.

    У разі виникнення проблем або незгоди з рішенням ВЛК, можна звернутися до адвоката, який спеціалізується на військових справах, для отримання більш детальної консультації та захисту ваших прав.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго вечора. Чоловік оновив данні через Резерв +, додатково прийшов в ТЦК ще до 16 липня і йому вклеїли він код, тобто повністю оновлений. ВЛК пройдено було 20.03.2023Ситуація. Чоловік має хвороби і заздалегідь, за три дні до вручення повістки на уточнення данних, записався на прийом до сімейного лікаря через кол центр (16.08). На прийом записали на 21.08, ситуація зі здоров'ям така, що треба брати лікарняний.19.08 йому на роботі вручили повістку на уточнення данних, в цей же день і приїхав у воєнкомат, але військового білету при собі не мав, так як на роботі забрали документи на бронювання. Відстоявши чергу, йому одразу переписали повістку на наступний день (20.08)на проходження ВЛК.Питання. Як правильно зробити, йти 20.08 на проходження ВЛК, а 21.08 на прийом до лікаря і відкривати лікарняний? Які подальші дії.

    А можливості відкрити лікарняний з 20 серпня 2024 року ніяк немає? Це був би найоптимальніший варіант у даній ситуації.

    Якщо ні, тоді, на мою точку зору, найкращим буде наступний варіант - чоловік починає проходити ВЛК 20.08, далі - оформлює лікарняний, та повідомляє про це ТЦК листом через Укрпошту, це обов'язково, як визначено чинним законодавство.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізаці

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    Зважайте, що строк для проходження ВЛК складає не більше 14 календарних днів, а за допомогою "лікарняного" його можливості трошки змістити. Втім, на мою точку зору, треба зрозуміти, що дасть Вам лікарняний у даній ситуації: Ви чекаєте бронювання? Потрібно вірно розставити пріоритети, аби не наробити помилок. Відтягти час можливо, але головне питання - що і як далі?

    З повагою!

    • Зоя Клиент месяц назад

      Доброго ранку. До лікаря записувалися, бо були і є скарги по спині. Зараз, як така ситуація, то хотілося б дочекатися броні. Але бронь будуть робити з 30 серпня, по спискам Міноборони до 10 днів.

      Мене ще турбує таке питання. Чи можливо що лікар відмовить у відкритті лікарняного, з приводу проходження ВЛК, бо їх залякують що вони відкривають лікарняні тим кому виписані повістки.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Загалом - цілком можливо, але якщо будуть об'єктивні скарги та показники для відкриття тимчасової непрацездатності - не має права відмовити. Все ж за моїми спостереженнями - все залежить виключно від лікаря.

        Наявність ВЛК або його відсутність не буде визначальною для отримання бронювання? Чи направив роботодавець листа до ТЦК про те, що Ваш чоловік є важливим працівником та буде заброньований?

        • Зоя Клиент месяц назад

          Підприємство дуже велике. Одне з самих великих в Україні по обробці залізної руди, і виробництва сталі. Я так розумію що лист будуть подавати з 30 серпня. На руках лише була справка з відділу бронювання, що документи знаходяться в них для підготовки до броні.

          От за наявність ВЛК і потім бронювання, я навіть не знаю, чи буде це сприяти на відміну броні.

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Тут потрібно розуміти. Якщо для бронювання конче потрібно пройти ВЛК та мати відповідну довідку, то запопонована Вами стратегія може бути помилковою. Але, на жаль, якщо це дійсно так, безпечного алгоритму оформлення бронювання у даній ситуації немає, після ВЛК можна отримати бойову повістку. І тут дуже важливим є втручання роботодавця, хоча б з подачею листа до ТЦК та СП.

            • Зоя Клиент месяц назад

              В першому зверненні я описала, що ВЛК пройден у березні минулого року, там був ще як багатодітний і була відстрочка, у цьому році після закону обновив данні через резерв +, було написано зверніться до Тцк, він і пішов ще до 16 липня, там йому вклеїли він код і все. Він з оновленими данними, все з документами у порядку. Тобто для броні не треба проходити ВЛК

    • Зоя Клиент месяц назад

      Лікарняний вже є, підкажіть як правильно відправити лист Укрпоштою, що туди вкласти окрім справки про відкриття лікарняного.

      оформлює лікарняний, та повідомляє про це ТЦК листом через Укрпошту, це обов'язково, як визначено чинним законодавство.
      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Потрібно оформити заяву про неможливість явки по поважній причині. До заяви докладаєте копію паспорту, коду та безпосередньо сам "лікарняний". За потреби поділюся зразком такої заяви, але не в публічному доступі. Звертаю увагу, що текст заяви - ДОВІЛЬНИЙ.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго ранку, Зоя!

    Ви так і не відповіли на мої питання, й таким чином позбавили мене (і себе, доречи!) повноцінної відповіді на Ваш запит. Чи можете все ж таки це зробити? На моє глибоке переконання, чим більше у Вас буде варіантів повноцінних відповідей юристів, тим більш об'єктивним та ефективним для прийняття рішення буде Ваш остаточний вибір.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Пані Зоя!

    За таких умов, гадаю треба тягти час до оформлення бронювання, якщо воно ніяк не залежить від ВЛК і ТЦК загалом. Я б почав проходити ВЛК, а далі - лікарняний, повідомлення про це ТЦК, подача на бронювання.

    З повагою!.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA